Director BCR: Nu sunt indicii privind vinovăţia unui angajat al băncii în cazul disparţiei unor bani

Directorul de comunicare al BCR Ionuţ Stanimir spune că nu există indicii privind vinovăţia unui angajat al băncii în cazurile privind dispariţia unor bani şi valori, reclamate la Poliţie, iar banca va evalua "obligaţia morală" de a despăgubi clienţii, chiar dacă nu există o obligaţie contractuală.
Economica.net - mar, 29 oct. 2013, 20:05
Director BCR: Nu sunt indicii privind vinovăţia unui angajat al băncii în cazul disparţiei unor bani

„Ceea ce vă pot spune este că procedurile noastre acordă maximă importanţă siguranţei clienţilor. În acest moment, colaborăm cu Poliţia şi le-am pus la dispoziţie toate probele materiale şi înregistrările video, însă din indiciile şi din semnele momentane nu există implicare a angajaţilor băncii. Ceea ce vă putem spune, de asemenea, este că, din punct de vedere contractual, nu există obligaţia legală de a despăgubi clienţii, însă în acelaşi timp vom evalua orice obligaţie morală pe care o avem în sensul despăgubirii, cu ajutorul organelor acreditate.(…) Nu există niciun semn în ceea priveşte complicitatea unui angajat al băncii, momentan nu există indicii în acest sens. Poliţia face investigaţii preluând probele materiale de la faţa locului şi înregistrările video”, a declarat Ionuţ Stanimir, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Stanimir a descris jurnaliştilor sistemul de securitate al băncii din zona de Tezaur şi procedura deschiderii unei casete de valori, cu „trei bariere de securitate”, precizând că în niciun moment „un angajat al băncii nu vede, nu observă, nu are idee ceea ce se află în interiorul acesteia”.

„Vă pot descrie sistemul de siguranţă pentru a clarifica acest aspect, iar în ceea ce priveşte acţiunea răufăcătorilor va trebui să întrebaţi Poliţia. În ceea ce priveşte accesul la camera de Tezaur există trei bariere de securitate, intrarea în bancă, securizată şi monitorizată, intrarea în zona de acces de tezaur la subsol, monitorizată şi securizată, precum şi uşa de tezaur securizată, iar înăuntrul tezaurului nu pot exista camere de luat vederi. Clienţii nu sunt însoţiţi de consilierii băncii în momentul în care accesează casetele de valori. Deschiderea unei casete de valori se face cu două chei, una a băncii şi una a clientului, ambele individuale, iar consultarea casetei de valori se face exclusiv de către client, care e singur, în niciun moment un angajat al băncii nu vede, nu observă nu are idee ceea ce se află în interiorul acesteia”, a spus directorul de comunicare al BCR.

Întrebat dacă există posibilitatea ca un client care are o casetă închiriată să poată deschide o altă casetă pe care a avut-o cândva şi după care şi-a făcut mulajul cheii, Stanimir a precizat că „nu există această posibilitate” şi i-a îndemnat pe jurnalişti să întrebe organele de anchetă despre acest mod de operare.

Chestionat dacă se schimbă încuietorile în momentul în care o casetă de valori este închiriată de alt proprietar, directorul de comunicare al BCR a precizat că o să verifice „acest aspect”, iar întrebat din nou dacă se poate face un mulaj după cheie Stanimir le-a spus jurnaliştilor că nu poate comenta şi i-a îndemnat iarăşi să întrebe Poliţia despre o asemenea situaţie.

Întrebat, de asemenea, dacă există o cheie universală a băncii pentru toate cutiile din unitate sau o cheie a băncii pentru fiecare cutie, Stanimir a răspuns: „Depinde de la bancă la bancă, momentan nu pot face alt comentariu, în acest moment acestea sunt precizările pe care le pot face. Aşteptăm detalii suplimentare, deocamdată atât pot declara”.

Într-un comunicat al Direcţiei de Comunicare a BCR, trimis marţi seară, un comunicat de presă în care se precizează că, în urma incidentului, se va face „o revizuire completă a standardelor de securitate şi procedurilor aferente în cadrul tuturor locaţiilor unde este oferit acest serviciu” şi se reaminteşte faptul că „banca oferă serviciul de închiriere a casetelor de valori fără a solicita clienţilor declararea conţinutului acestora”.

„Clienţii sunt singurii care cunosc ce conţin şi cât valorează bunurile din casetele de valori proprii”, se mai arată în comunicatul Direcţiei de Comunicare a BCR.

Numărul reclamaţiilor privind dispariţia de bani din cutii de valori de la sucursala BCR din centrul Piteştiului a ajuns la opt, după ce marţi după-amiază alte trei persoane au făcut plângeri la Poliţie în acest sens, surse judiciare afirmând că există doi suspecţi în acest caz.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, există doi suspecţi principali în acest caz, între care un cetăţean străin.

Sursele citate spun că cei doi bărbaţi sunt clienţi ai băncii de mai mult timp, iar în ultimele patru luni ar fi intrat frecvent în bancă, de unde ar fi ridicat bani din cutii de valori, după ce au avut şi ei bunuri în cutiile de valori ale unităţii şi şi-ar fi făcut apoi dubluri ale cheilor de la acestea. Anchetatorii au ajuns la cei doi în condiţiile în care aceştia apar în imaginile de pe camerele de supraveghere ale băncii, surprinse vineri, înainte de a fi depusă prima plângere. Cei doi ar fi stat în sediul băncii şapte, respectiv 11 minute, mai spun sursele citate.

Vineri seară, un bărbat din Piteşti a reclamat Poliţiei că din cutia de valori depusă la sucursala BCR din centrul oraşului i-ar fi dispărut bani şi bijuterii în valoare de 500.000 de lei. Ulterior, fiul bărbatului declara că din cutia de valori au fost furaţi 130.000 de dolari şi 49.000 de lei, precum şi bijuterii din aur şi un ceas vechi de o sută de ani.

Luni, o familie din Argeş a reclamat Poliţiei dispariţia a 131.000 de euro din cutia de valori de la sucursala BCR din centrul Piteştiului. Păgubiţii spuneau că nu au mai mers la unitatea bancară de aproximativ un an, atunci când au făcut ultima depunere, şi că au decis să verifice cutia de valori după ce au văzut, la sfârşitul săptămânii, cazul bărbatului care a sesizat că i-ar fi fost furaţi bani şi bijuterii în valoare de 500.000 de lei.

Luni după-amiază, alte două familii au reclamat Poliţiei dispariţia unor mari sume de bani din cutia de valori a aceleiaşi bănci. Astfel, un bărbat a reclamat că i-au dispărut din cutia de valori a băncii 400.000 de euro, în timp ce o femeie a sesizat dispariatia din cutia de valori a 130.000 de euro.

Marţi dimineaţă, un bărbat a reclamat Poliţiei dispariţia a 200.000 de euro dintr-o cutie de valori a aceleiaşi bănci.

Una dintre familiile păgubite spunea că persoanele cărora le-au dispărut bani şi bijuterii din cutiile de valori de la sucursala BCR din centrul Piteştiului se vor constitui într-o asociaţie şi vor da în judecată banca.

Te-ar mai putea interesa și
Mark Mobius: Bitcoin s-ar putea prăbuși sub 10.000 de dolari în 2023
Mark Mobius: Bitcoin s-ar putea prăbuși sub 10.000 de dolari în 2023
Bitcoin s-ar putea prăbuşi la 10.000 de dolari, o scădere de peste 40% faţă de preţurile actuale, a declarat joi investitorul veteran Mark Mobius pentru CNBC....
Uniunea Europeană a adoptat plafonul de preț de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc
Uniunea Europeană a adoptat plafonul de preț de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc
Uniunea Europeană a fost de acord cu impunerea unui plafon de preț al petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril, deschizând ...
Xi Jinping este de acord că varianta Omicron a coronavirusului este mai puțin letală, ceea ce permite mai multă flexibilitate în privința restricțiilor
Xi Jinping este de acord că varianta Omicron a coronavirusului este mai puțin letală, ceea ce permite mai multă flexibilitate ...
Varianta Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2 este mai puţin letală, prin urmare ea permite ''mai multă flexibilitate'' ...
Activiștii Last Generation din Germania anunță că își vor intensifica protestele începând de luni
Activiștii Last Generation din Germania anunță că își vor intensifica protestele începând de luni
Activiştii pentru climă Last Generation din Germania plănuiesc să reia şi să intensifice protestele începând de luni ...