Director ORDA: Pirateria de muzică şi filme s-a redus considerabil după ieftinirea acestor produse

Muzica şi filmele nu mai sunt piratate la un nivel atât de ridicat ca în urmă cu cinci ani, întrucât aceste produse s-au ieftinit, iar cei care continuă să le folosească ilegal o fac mai degrabă din obişnuinţă, a declarat, marţi, Răzvan Câşmoiu, director al Direcţiei Epertize, Contestări, Economic şi Organizare din cadrul Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (ORDA).
Economica.net - mar, 18 iul. 2017, 14:36
Director ORDA: Pirateria de muzică şi filme s-a redus considerabil după ieftinirea acestor produse

Potrivit acestuia, numărul constatărilor tehnico-ştiinţifice efectuate de ORDA a scăzut destul de semnificativ, de la 344 în 2012 la 113 anul trecut. 

‘În mod evident, produsele fizice nu mai sunt atât de folosite, tot contentul migrând spre internet. Personal, cred că motivele care stăteau la baza folosirii de produse nelegale nu mai este de actualitate. Adică acum câţiva ani toată lumea spunea că muzica şi filmele sunt scumpe. Într-adevăr, un CD cu muzică costa 70-80-100 de lei. Raportat la puterea de cumpărare, la acele momente puteam spune că este un preţ mare. Însă acum sunt o serie întreagă de aplicaţii’, a arătat oficialul ORDA, prezent la conferinţa Pria Registered Trademarks.

El a dat drept exemplu aplicaţia de muzică Zonga, unde un abonament costă 3-4 euro pe lună, o sumă modică în opinia sa.

‘A cam dispărut perioada când erau piratate melodiile. La fel şi la filme, găsim destule moduri de a viziona filmele legal la preţuri acceptabile, HBO Go tot pachetul este 10 euro’, susţine Câşmoiu.

Potrivit acestuia, preţul nu mai reprezintă principala cauză pentru care se consumă produse piratate, ci mai degrabă o obişnuinţă a consumatorului de a prelua din start content nelegal. 

‘Rolul nostru rămâne să transmitem că există surse legale la preţuri accesibile’, a mai spus el.

Totodată, oficialul ORDA a arătat că impactul în economie al proprietăţii intelectuale este foarte mare, întrucât proprietatea intelectuală este prezentă în viaţa noastră în fiecare moment.

‘Toţi avem un telefon la noi în fiecare moment. Acesta beneficiază de protecţie, de câteva brevete, avem pe el soft protejat de un drept de autor, nu există să nu avem poze sau câteva filmuleţe. Acum ne aflăm într-o clădire, iar proiectul de construcţie este de asemenea protejat prin dreptul de autor. Este clar că şi impactul este mare, fiind atât de prezent’, susţine reprezentantul ORDA.

El a adăugat că 3% din PIB-ul global este generat de industrii creative şi aceste industrii au angajat 1% din populaţia globului. Acele industrii sunt publicitate, arhitectură, carte, gaming, muzică, film, presă scrisă, arte, spectacol, tv şi arte vizuale. Deci este clar că impactul asupra economiei este foarte puternic.

‘Europa reprezintă a doua piaţă ca mărime în aceste domenii, cu 709 miliarde de dolari şi 7,7 milioane de locuri de muncă, deci impactul este evident. Trebuie să fim conştienţi de drepturile pe care le avem şi nu ar fi rău să apelăm la protecţia oferită de ORDA şi OSIM, pentru a beneficia de creativitatea şi inventivitatea de care dăm dovadă’, a conchis directorul din cadrul ORDA. 

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...