Directorii de şcoli nu vor mai preda, dar îşi păstrează posturile şi salariile – OUG

Guvernul a aprobat în şedinţa de guvern de ieri ordonanţa de urgenţă care stabileşte că directorii din sistemul preuniversitar poţi fi scutiţi în totalitate de la predarea orelor prevăzute în norma didactică. OUG mai stabileşte că directorii îşi vor păstra posturile de profesor şi salariile aferente, în perioada în care sunt scutiţi de la predarea orelor.
Cristina Şomănescu - joi, 07 mart. 2013, 09:30
Directorii de şcoli nu vor mai preda, dar îşi păstrează posturile şi salariile - OUG

Guvernul a aprobat în şedinţa de ieri, 6 martie, ordonanţa de urgenţă privind modificarea și completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011.
OUG modifică articolul 263, alineatul (10) din Lege care va stabili că:
”Personalul didactic de conducere, de îndrumare şi de control poate fi degrevat, total sau parţial, de post/norma didactică, pe baza normelor aprobate prin ordin al ministrului educaţiei naționale, elaborate cu consultarea federațiilor sindicale reprezentative din învățământ. De același drepturi pot beneficia și persoanele desemnate de federațiile sindicale reprezentative din învățământ, ca urmare a participării la procesul de monitorizare şi evaluare a calităţii sistemului de învăţământ”.

De asemenea, OUG mai stabileşte că pe perioada degrevării de la efectuarea orelor din norma didactică, directorii îşi vor păstra salariile.

Unde suntem acum

În prezent, legislaţia în vigoare scuteşte parţial directorii din învăţământul preuniversitar de la efectuarea orelor prevăzute în norma didactică, aceştia fiind obligaţi să performeze atât în poziţia de conducere din şcoală, cât şi în postul de profesor, „ceea ce determină apariția unor disfuncționalități în îndeplinirea atât a atribuțiilor didactice, cât și a celor administrative în mod concomitent, misiunea lor fiind vădit îngreunată”, se arată în Nota de Fundamentare a OUG.

Cine va mai fi afectat de OUG

Ordonanţa de urgenţă mai stabileşte că şi persoanele desemnate de federațiile sindicale reprezentative din învățământ să monitorizeze şi să evalueze calitatea sistemului de învăţământ vor fi scutite de la efectuarea orelor din norma didactică.

Te-ar mai putea interesa și
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale de ATletism de a acorda prime medaliaţilor cu aur la Jocurile......
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Agenţiile de informaţii americane au stabilit că preşedintele rus Vladimir Putin nu a ordonat probabil uciderea politicianului ...