1EUR = 4.8365 RON | Bucureşti 30 º

Extern

Directorii marilor companii britanice câştigă de 133 de ori mai mult decât un salariat mediu

Chiar dacă anul 2019 abia a început, până vineri, la ora 13:00, directorii companiilor britanice incluse în indicele bursier FTSE 100 au câştigat deja echivalentul salariului anual al unui muncitor obişnuit, arată un studiu publicat vineri de High Pay Centre şi Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD), informează Bloomberg.

04 ian, 2019 | Agerpres

Cele două organizaţii au denumit ziua de 4 ianuarie "Fat Cat Thursday" (joia pisicilor grase) pentru a denunţa disparităţile salariale existente în Marea Britanie. Potrivit calculelor celor două organizaţii, remuneraţia medie acordată directorilor generali ai celor 100 de companii din indicele bursier FTSE-100 a atins joi la prânz nivelul de 29.574 de lire sterline, adică venitul mediu anual al unui muncitor obişnuit care lucrează în regim full time.

Aceste calcule se bazează pe analiza informaţiilor făcute publice de companiile din FTSE 100 care arată că şefii companiilor au fost plătiţi, în medie, cu 1.020 lire pe oră sau 3,926 milioane lire sterline (5 milioane de dolari) pentru întregul an 2018.

Anul trecut, aceiaşi directori au trebuit să lucreze până vineri 4 ianuarie, la ora 15:00, pentru a câştiga echivalentul salariului anual al unui muncitor obişnuit, însă recompensele acordate şefilor de companii a crescut cu 11% în 2018 comparativ cu 2017.

În pofida eforturilor autorităţilor pentru a face mai transparente recompensele directorilor şi a da acţionarilor o influenţă mai mare asupra politicilor de recompensare, diferenţa salarială dintre CEO şi angajaţi rămâne foarte mare. Pe baza salariului mediu, în prezent, şefii companiilor din indicele bursier FTSE câştigă de 133 de ori mai mult decât un salariat, în creştere faţă de 47 de ori mai mult în anul 1998.

"Pentru a creşte standardele de viaţă, avem nevoie de creştere şi inovaţie dar şi să ne asigurăm că creşterea este corect distribuită. Faptul că pachetele salariale ale directorilor sunt de 133 de ori mai mai decât cele ale unui muncitor obişnuit sugerează că mai avem multe de făcut cu privire la acest aspect", a declarat directorul High Pay Centre, Luke Hilyard.

Însă diferenţele salariale din Marea Britanie sunt mult mai mici decât cele din SUA, unde un studiu realizat de Economic Policy Institute arată că un CEO câştigă de 312 de ori mai mult decât un muncitor obişnuit. Aceasta în condiţiile în care compensaţia medie acordată unui CEO, pe baza datelor de la 350 de mari companii din America, a fost cu 28% mai mare decât în 2017.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO