Directorul Administraţiei Porturilor Constanţa a demisionat. Angajaţii companiei au încetat greva

Directorul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, Aurelian Popa, a demisionat din funcţie, la două luni şi jumătate de la declanşarea protestelor de către angajaţii companiei, a căror singură solicitare a fost demisia directorului, acuzat de o serie de abuzuri.
Economica.net - mar, 08 mai 2012, 12:09
Directorul Administraţiei Porturilor Constanţa a demisionat. Angajaţii companiei au încetat greva

La sfârşitul lunii aprilie, Aurelian Popa şi-a înaintat demisia către Consiliul de Administraţie al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, demisie acceptată luni, cu majoritate de voturi, de către membrii CA.

În aceste condiţii, angajaţii Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa au încheiat, marţi, protestele declanşate în urmă cu două luni şi jumătate.

„Cauzat de încălcările repetate ale Contractului Colectiv de Muncă, protestul nostru a avut ca finalitate retragerea de către Consiliul de Administraţie a tuturor prerogativelor de conducere ale directorului Aurelian Popa, în data de 7 mai. Astăzi, în jurul orelor 11.00, domnul ministru secretar de stat Valentin Preda a venit în mijlocul protestatarilor şi a detensionat situaţia, declarând că în cursul zilei se va deplasa personal la Bucureşti, unde va asista la predarea oficială a prerogativelor către directorul general interimar Duma Ambroziu. Considerând că pricipala noastră revendicare a fost soluţionată, am încetat acţiunea de protest şi am revenit cu toţii la locurile noastre de muncă”, a declarat, marţi, liderul sindicaliştilor din CNAPMC, Ştefan Grigorie.

După demisia lui Aurelian Popa, funcţia de director general al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa este deţinută, interimar, de către şeful Securităţii Portuare, Ambroziu Duma, urmând ca la sfârşitul lunii în curs să fie instalat un nou director. Sindicaliştii mai spun însă că în zilele imediat următoare vor intra la negocieri cu noua conducere.

Protestul portuarilor a început în 27 februarie, prin pichetarea sediului Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, după ce conducerea companiei a introdus o taxă pentru accesul salariaţilor în port cu autoturismlele personale. De asemenea, protestatarii îl mai acuzau pe directorul societăţii, Aurelian Popa, de încălcări repetate ale contractului colectiv de muncă şi de faptul că a modificat regulamentul companiei, cu acordul Consiliului de Administraţie şi Adunării Generale a Acţionarilor.

Ulterior, în 9 aprilie, acţiunea a degenerat într-un protest spontan, cu încetarea lucrului în toate sucursalele companiei, iar de atunci portuarii au protestat zilnic în faţa sediului administrativ al companiei, între orele 07.30 – 17.15. În acest timp, angajaţii au renunţat la celelalte revendicări, cerând exclusiv demisia sau demiterea directorului general Aurelian Popa.

Protestele au culminat în partea a doua a lunii aprilie, când sindicaliştii au blocat accesul conducerii în incinta sediului administrativ, având loc mai multe îmbrânceli cu jandarmii chemaţi să supravegheze zona. Într-una dintre zile, protestatarii au aruncat cu ouă şi cu iaurt în Aurelian Popa şi într-un alt director al companiei.

Te-ar mai putea interesa și
„Ne aşteptăm ca până la finalul anului nivelul ROBOR să fie în jur de 7% şi dobânda BNR la 6%” – Adrian Codirlaşu, CFA
„Ne aşteptăm ca până la finalul anului nivelul ROBOR să fie în jur de 7% şi dobânda BNR la 6%” – ...
După ultima şedinţă de politică monetară a BNR, optimismul analiştilor economici pare să revină. "Vedem o dobândă de politică monetară în jur de 6%, cu o rată a dobânzii la......
Ziarul de opoziție rus Novaia Gazeta a fost amendat cu 350.000 de ruble pentru abuz de libertate a presei
Ziarul de opoziție rus Novaia Gazeta a fost amendat cu 350.000 de ruble pentru abuz de libertate a presei
Publicaţia independentă Novaia Gazeta din Rusia a anunţat miercuri că a fost amendată cu 350.000 de ruble (circa 5.700 ...
Ucraina evită intrarea în incapacitate de plată după ce obține amânarea plății unor datorii externe
Ucraina evită intrarea în incapacitate de plată după ce obține amânarea plății unor datorii externe
Creditorii externi ai Ucrainei au acceptat cererea acesteia de a îngheţa timp de doi ani plăţi în contul unor obligaţiuni ...
Kaufland inaugurează mâine două magazine, la Baia Mare și Hațeg
Kaufland inaugurează mâine două magazine, la Baia Mare și Hațeg
Kaufland România inaugurează pe 11 august două magazine, la Baia Mare și Hațeg și generează aproximativ 150 de locuri ...