Directorul CIA recunoaşte că agenţia a folosit metode de interogare „dezgustătoare”

Directorul CIA, John Brennan, a recunoscut joi că agenţia de informaţii americană a folosit metode de interogare 'dezgustătoare', invocând lipsa de experienţă în ceea ce priveşte detenţia suspecţilor, informează AFP.
Economica.net - vin, 12 dec. 2014, 07:37
Directorul CIA recunoaşte că agenţia a folosit metode de interogare

‘În numeroase privinţe, CIA a avansat pe un teren necunoscut, nu am fost pregătiţi. Aveam puţină experienţă în ceea ce priveşte detenţia suspecţilor şi puţini agenţi erau formaţi pentru (a realiza) interogatorii’, a recunoscut John Brennan în cursul unei conferinţe de presă excepţionale, organizată la sediul CIA şi retransmisă în direct la televiziune, o premieră în istoria Statelor Unite.

În plus, el a ţinut să atragă atenţia că este ‘imposibil de ştiut’ dacă tortura folosită contra presupuşilor membri ai organizaţiei Al-Qaida a permis să se obţină de la aceştia informaţii valabile pentru a împiedica viitoare atentate, scrie Agerpres.

‘Este imposibil de ştiut dacă anumite informaţii obţinute (cu ajutorul acestor metode) s-ar fi putut obţine prin alte mijloace’, a declarat şeful puternicei agenţii de informaţii din Statele Unite.

Refuzând să utilizeze cuvântul ‘tortură’ – ‘le las altora grija de a califica aceste activităţi -, John Brennan a apreciat că, ‘în numeroase privinţe’, CIA a ‘navigat în ape necunoscute’ după atentatele de la 11 septembrie 2001.

Dacă s-a ferit să condamne programul de interogatorii ca atare, el a recunoscut că unii agenţi au ‘ieşit din cadrul’ care le fusese stabilit.

În contextul prezentării, marţi, a unui raport incriminator al Senatului referitor la metodele agenţiei americane de spionaj extern, John Brennan a spus că CIA a trecut printr-un proces de reformă pentru a evita ca abuzurile să se mai repete.

De asemenea, el a refuzat să admită faptul că agenţia ar fi înşelat publicul şi pe responsabilii politici, spre deosebire de raportul Senatului.

După o declaraţie de mai multe minute reliefând condiţiile în care CIA a reacţionat după traumatismul de la 11 septembrie, John Brennan a răspuns întrebărilor. El şi-a cântărit cuvintele cu grijă, căutând să nu contrazică declaraţiile făcute de preşedintele Barack Obama.

Preşedintele american, care a pus capăt acestui program imediat după instalarea la Casa Albă în 2009, a afirmat că metodele folosite împotriva deţinuţilor, ‘pe care orice persoană onestă ar trebui să le considere tortură’, sunt contrare valorilor SUA.

Te-ar mai putea interesa și
Cel puţin 12 persoane au fost ucise şi alte 40 au fost rănite în timpul bombardamentelor ruse asupra localității ucrainene Severodoneţk
Cel puţin 12 persoane au fost ucise şi alte 40 au fost rănite în timpul bombardamentelor ruse asupra localității ucrainene ...
Cel puţin 12 persoane au fost ucise şi alte 40 au fost rănite joi în bombardamente ruse intense asupra oraşului Severodoneţk, în estul Ucrainei, deja aproape încercuit de forţele Moscovei, a......
Exporturile ucrainene de cereale s-au prăbușit până la o treime în luna mai
Exporturile ucrainene de cereale s-au prăbușit până la o treime în luna mai
Ucraina a exportat de la începutul lunii mai 643.000 de tone de cereale, un nivel considerabil mai scăzut decât în perioada ...
Bill Gates va deschide un hotel de lux la Vatican. Costul de cazare va fi de minim 490 de euro pe noapte
Bill Gates va deschide un hotel de lux la Vatican. Costul de cazare va fi de minim 490 de euro pe noapte
Bill Gates va deschide un hotel de lux la Vatican. Planul de afaceri este ambiţios: 64 de camere, 11 apartamente şi 2 apartamente ...
Eurostat: Numărul emigranților ilegali aflați pe teritoriul UE a crescut cu 22% în 2021
Eurostat: Numărul emigranților ilegali aflați pe teritoriul UE a crescut cu 22% în 2021
Numărul persoanelor aflate în situaţie ilegală în Uniunea Europeană a crescut cu 22%, ajungând la aproape 700.000 ...