Directorul CIA recunoaşte că agenţia a folosit metode de interogare „dezgustătoare”

Directorul CIA, John Brennan, a recunoscut joi că agenţia de informaţii americană a folosit metode de interogare 'dezgustătoare', invocând lipsa de experienţă în ceea ce priveşte detenţia suspecţilor, informează AFP.
Economica.net - vin, 12 dec. 2014, 07:37
Directorul CIA recunoaşte că agenţia a folosit metode de interogare

‘În numeroase privinţe, CIA a avansat pe un teren necunoscut, nu am fost pregătiţi. Aveam puţină experienţă în ceea ce priveşte detenţia suspecţilor şi puţini agenţi erau formaţi pentru (a realiza) interogatorii’, a recunoscut John Brennan în cursul unei conferinţe de presă excepţionale, organizată la sediul CIA şi retransmisă în direct la televiziune, o premieră în istoria Statelor Unite.

În plus, el a ţinut să atragă atenţia că este ‘imposibil de ştiut’ dacă tortura folosită contra presupuşilor membri ai organizaţiei Al-Qaida a permis să se obţină de la aceştia informaţii valabile pentru a împiedica viitoare atentate, scrie Agerpres.

‘Este imposibil de ştiut dacă anumite informaţii obţinute (cu ajutorul acestor metode) s-ar fi putut obţine prin alte mijloace’, a declarat şeful puternicei agenţii de informaţii din Statele Unite.

Refuzând să utilizeze cuvântul ‘tortură’ – ‘le las altora grija de a califica aceste activităţi -, John Brennan a apreciat că, ‘în numeroase privinţe’, CIA a ‘navigat în ape necunoscute’ după atentatele de la 11 septembrie 2001.

Dacă s-a ferit să condamne programul de interogatorii ca atare, el a recunoscut că unii agenţi au ‘ieşit din cadrul’ care le fusese stabilit.

În contextul prezentării, marţi, a unui raport incriminator al Senatului referitor la metodele agenţiei americane de spionaj extern, John Brennan a spus că CIA a trecut printr-un proces de reformă pentru a evita ca abuzurile să se mai repete.

De asemenea, el a refuzat să admită faptul că agenţia ar fi înşelat publicul şi pe responsabilii politici, spre deosebire de raportul Senatului.

După o declaraţie de mai multe minute reliefând condiţiile în care CIA a reacţionat după traumatismul de la 11 septembrie, John Brennan a răspuns întrebărilor. El şi-a cântărit cuvintele cu grijă, căutând să nu contrazică declaraţiile făcute de preşedintele Barack Obama.

Preşedintele american, care a pus capăt acestui program imediat după instalarea la Casa Albă în 2009, a afirmat că metodele folosite împotriva deţinuţilor, ‘pe care orice persoană onestă ar trebui să le considere tortură’, sunt contrare valorilor SUA.

Te-ar mai putea interesa și
Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image, deschide la București un hub tech pentru toată Europa. Va angaja 250 de IT-iști, majoritatea români
Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image, deschide la București un hub tech pentru toată Europa. Va angaja 250 ...
Retailerul olandezo-belgian Ahold Delhaize, care operează pe plan local lanțul Mega Image și care a cumpărat Profi Rom Food, lansează în București AD/01, un nou "studio tech" care se va ocupa......
Procedură de infringement pentru România din cauza întârzierilor în efectuarea plăţilor către farmaciile independente
Procedură de infringement pentru România din cauza întârzierilor în efectuarea plăţilor către farmaciile independente
Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în ...
Cele mai potrivite cadouri de Paște pentru angajați și partenerii de afaceri
Cele mai potrivite cadouri de Paște pentru angajați și partenerii de afaceri
Pe măsură ce sărbătorile Pascale se apropie cu pași repezi, tot mai mulți dintre noi ne îndreptăm atenția către ...
Criză cacao – Explozia preţurilor a impulsionat Ecuadorul să îşi majoreze producţia
Criză cacao – Explozia preţurilor a impulsionat Ecuadorul să îşi majoreze producţia
Producţia anuală de boabe de cacao a Ecuadorului ar urma să atingă pragul de 500.000 de tone în următorii doi ani, ...