Directorul de achiziţii din ANAF, Dan Stroe, va fi eliberat din arest în dosarul evaziunii

Directorul de achiziţii din ANAF, Dan Stroe, şi alte cinci persoane din dosarul evaziunii fiscale de peste 40 de milioane de euro pe an vor fi cercetaţi în libertate, a decis definitiv, miercuri, Curtea de Apel Bucureşti (CAB), care a admis recursurile la prelungirea măsurii de arest preventiv.
Economica.net - mie, 29 aug. 2012, 18:22
Directorul de achiziţii din ANAF, Dan Stroe, va fi eliberat din arest în dosarul evaziunii

Alături de Stroe, vor fi eliberaţi Alin Teodorescu, Doina Petrescu, Ionel Pencu, Marian Gusti şi Ionuţ Chiripuş.

Pentru toţi aceştia, instanţa a decis înlocuirea măsurii de arest preventiv cu interdicţia de a părăsi ţara.

În 8 august, CAB a decis că Octavian Grecu, zis „Butoane”, Nicole Saikaly, cunoscut ca fostul iubit al Ginei Pistol, şi alte şapte persoane din acelaşi dosar vor fi cercetaţi în libertate, în timp, Sorin Găzdac, ginerele senatorului Cezar Măgureanu, şi alţi zece rămân în arest.

CAB a admis atunci recursurile formulate de Octavian Grecu, Nicole Saikaly, Florin Mihai Dumitriu, Marius Petrache, Stelian Ficleanu, Lili Florin Deliu, Doru Moale, Valeriu Muja şi Ştefan Aurel Drugă şi a dispus ca aceştia să fie puşi în libertate.

Totodată, instanţa a decis definitiv, tot în 8 august, ca Sorin Găzdac, Daniel Niţu, director la firma lui Saikaly, Cristian Valeriu Sava, Mădălina Elena Năipeanu, Nadia Păcală, Andrei Valentin Găzdac, Florin Bogdan Silinescu, Marian Bordei, Bogdan Moise, Svetlana Anton şi Valentin Rusu să fie cercetaţi în continuare în stare de arest.

În 7 august, CAB hotărâse că Nicuşor Drăgan, director general adjunct al ANAF, Dan Stroe, director de achiziţii în cadrul ANAF, Tudor Constantin, Vasile Petre, Mirela Doina Petrescu, Florin Ivănuş, Viorel Cazan, Ionel Petcu, Neculai Martaş, Stelian Vintilă, Marian Eduard Gusti, Mircea Rădină, Ionuţ Robert Chiripuş, Gabi Mircea Fertu, Marius Sorin Cune, Luca Galavotti, Alin Mihai Teodorescu, Emil Marius Cilibeanu şi Sorin Stuparu rămân în arest.

Toţi cei 39 au fost arestaţi în 26 iulie, în urma unei decizii a Tribunalului Bucureşti.

Potrivit procurorilor DIICOT, în perioada 2010 – 2012, gruparea infracţională a produs bugetului de stat un prejudiciu de peste 40 de milioane de euro anual, prin crearea unui circuit evazionist complex.

Activitatea grupului infracţional a vizat tranzacţiile comerciale intracomunitare cu zahăr şi a gravitat în jurul firmelor sau grupurilor de firme Lemarco SA Bucureşti – reprezentată de Tudor Constantin, Ductil Rom SA Bucureşti – reprezentată de Sorin Stuparu, Novicio Food &Beverage SRL Ilfov – reprezentată de Nicole Saikaly, Vega Trade Comodities SRL Giurgiu – reprezentată de Sorin Adrian Găzdac şi Livia Ioana Găzdac.

Procurorii DIICOT spun că activitatea infracţională a acestora, toţi învinuiţi în dosar, a fost sprijinită în diferite forme de Nicuşor Drăgan, director general adjunct în cadrul ANAF, Dan Stroe, director achiziţii în ANAF, Elena Mădălina Năipeanu, angajat al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP Giurgiu), Nadia Păcală, comisar în cadrul Gărzii Financiare Centrale, George Popa, Bogdan Ionescu, Marin Zăbavă, Stelian Sebe, Mihăiţă Penciu, toţi comisari în cadrul Gărzii Financiare Giurgiu.

De asemenea, activitatea infracţională realizată în judeţul Giurgiu a fost sprijinită de Octavian Grecu, zis „Butoane”, au precizat procurorii.

Senatorul Cezar Măgureanu este cercetat în libertate în acest caz, fiind acuzat că i-a sprijinit pe ginerele şi fiica lui.

Fostul şef al ANAF Sorin Blejnar a fost audiat, în 27 iulie, de procurorii DIICOT în cazul senatorului Cezar Măgureanu.

Sorin Blejnar a confirmat atunci că fiica senatorului, Raluca Găzdac, a fost în audienţă la el, la ANAF, precizând însă că oricine solicita audienţă era primit. El a susţinut că nu a intervenit în niciunul dintre controalele făcute la firmele familiei fiicei senatorului.

Agenţia MEDIAFAX relata, în octombrie 2011, că Octavian Grecu, cunoscut sub numele de Butoane, apare ca girant într-un contract de împrumut între firma ginerelui senatorului de Giurgiu Cezar Măgureanu şi o instituţie bancară, în acelaşi contract fiind girant şi fiica parlamentarului, cu toate bunurile pe care le deţine în proprietate.

Numele lui Octavian Grecu a revenit în atenţia presei în contextul agresiunii căreia i-a căzut victimă baschetbalistul american Chauncey Hardy, într-un bar din Giurgiu.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...