Directorul executiv al Finanţelor Publice Ilfov, acuzat de luare de mită, a fost arestat

Directorul executiv al Finanţelor Publice Ilfov, Claudiu Ristea, care este acuzat că a primit mită 30.000 de lei, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, printr-o decizie luată miercuri de Tribunalul Bucureşti, la propunerea procurorilor anticorupţie.
Economica.net - mie, 11 sept. 2013, 18:41
Directorul executiv al Finanţelor Publice Ilfov, acuzat de luare de mită, a fost arestat

Hotărârea instanţei nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti.

Claudiu Ristea a fost reţinut, miercuri, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), fiind acuzat că a primit 30.000 de lei de la administratorul unei firme, pentru a aviza deblocarea contului societăţii, luarea de mită fiind intermediată de doi inspectori din subordinea acestuia.

În acest dosar, procurorii anticorupţie îi cercetează pe Claudiu Ristea, pentru luare de mită, şi pe Constantin Augustin Murgoci şi Alexandru Bogdan Filip, inspectori la AJFP Ilfov, pentru complicitate la luare de mită.

Potrivit procurorilor anticorupţie, în 5 septembrie, Ristea a acceptat promisiunea administratorului unei societăţi comercială (denunţător în cauză) de a primi o sumă între 20.000 şi 30.000 de lei, pentru ca în schimb să semneze documentele necesare la deblocarea conturilor firmei.

„Promisiunea i-a fost transmisă lui Ristea Claudiu prin intermediul învinuiţilor Murgoci Augustin Constantin şi Filip Alexandru Bogdan, inspectori, care i-au transmis persoanei denunţătoare acordul directorului, precum şi faptul că acesta, în schimbul promisiunii făcute, a semnat documentul necesar la unitatea bancară pentru deblocarea contului societății, urmând ca ulterior, denunţătoarea să retragă suma destinată directorului AJFP Ilfov şi să o remită prin intermediul celor doi inspectori”, s-a arătat într-un comunicat de presă al DNA.

Alexandru Bogdan Filip şi Augustin Constantin Murgoci au primit, marţi, de la administratorul firmei 30.000 de lei, conform înţelegerii anterioare. În aceeaşi zi, Murgoci i-a dat lui Ristea cei 30.000 de lei, aceştia fiind prinşi în flagrant.

În cazul inspectorilor Alexandru Bogdan Filip şi Augustin Constantin Murgoci procurorii au dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara pentru o perioadă de 30 de zile.

Claudiu Ristea are, potrivit declaraţiei de avere din 14 iunie, un teren intravilan în comuna Dragoslavele, judeţul Argeş, în suprafaţă de 3.500 de metri pătraţi, cumpărat în 2008 şi un apartament în Constanţa, de 71 de metri pătraţi, pe care îl deţine, împreună cu soţia, din 2004.

Ristea a mai trecut în declaraţia de avere şi un apartament în Bucureşti, în suprafaţă de 43 metri pătraţi, cumpărat în 2002, pe care i l-a donat fiului său.

Şeful de la Finanţe Publice Ilfov are trei conturi şi trei depozite bancare, în valoare totală de 14.000 de euro şi 56.337 de lei, patru fiind deschise în 2011 şi două în 2012.

În declaraţia de avere, Ristea a trecut acţiunile deţinute de soţia sa la patru firme, respectiv SC Consulting R Group SRL, SC Consulting R Group Solutions SRL, SC CRG Nexia Expert SRL, SC CRG Nexia Audit SRL, la fiecare având între 35 şi 48 la sută, în valoare totală de 5.890 de lei. De asemenea, Claudiu Ristea a creditat una dintre firmele la care soţia sa are acţiuni, SC CRG Nexia Audit SRL, cu 988 de lei, precum şi SC Casa R Prest SRL, cu 19.602 lei.

Ristea trebuie să restituie până în 2015 un credit luat în 2007, în valoare de 7.030 de euro şi până în 2014 alte trei credite contractate în 2012, în valoare totală de aproximativ 21.000 de lei.

Claudiu Ristea a avut, în anul fiscal anterior, venituri de 150.768 de lei ca director executiv al Finanţelor Publice Ilfov. Soţia acestuia a avut venituri de 316.007 de lei, de la Universitatea „Spiru Haret” Constanţa, unde este conferenţiar universitar, de la două firme la care este acţionar şi administrator – SC CGR Nexia Expert şi SC CRG Nexia Audit, şi din activităţi independente la cabinet expert contabil. De asemenea, soţia lui Ristea a încasat dividente de 60.802 lei de la cele două firme la care este acţionar şi administrator, potrivit declaraţiei de avere.

Te-ar mai putea interesa și
Adio copie legalizată şi dosar cu şină: Deputaţii au votat în favoarea eliminării acestora şi este for decizional
Adio copie legalizată şi dosar cu şină: Deputaţii au votat în favoarea eliminării acestora şi este for decizional
Deputaţii au adoptat, miercuri, cu majoritate de voturi, o propunere legislativă privind simplificarea şi eficientizarea prestării serviciilor publice, reducerea timpilor în relaţia cu publicul......
Ce au căutat românii pe Google în 2022? Florin Salam l-a depășit pe Putin în topul căutărilor
Ce au căutat românii pe Google în 2022? Florin Salam l-a depășit pe Putin în topul căutărilor
Ca de fiecare dată în ultimii 11 ani, Google prezintă în decembrie listele cu cele mai populare (trending) căutări ...
România în Schengen – Mai mulţi eurodeputaţi români participă la discuţii cu cancelarul austriac cu prilejul unei reuniuni PPE la Viena
România în Schengen – Mai mulţi eurodeputaţi români participă la discuţii cu cancelarul austriac cu prilejul ...
Mai mulţi eurodeputaţi români participă la reuniunea Partidului Popular European pe tema migraţiei de la Viena alături ...
Toţi operatorii de telefonie mobilă din România acoperă cu semnal 98% din populaţia României – ANCOM
Toţi operatorii de telefonie mobilă din România acoperă cu semnal 98% din populaţia României – ANCOM
Toţi operatorii de telefonie mobilă din România îndeplinesc obligaţia de acoperire cu semnal a 98% din populaţia României, ...