Avertisment Gazprom: Acordul cu China va afecta preţurile în Europa

Acordul istoric privind furnizarea de gaze naturale semnat recent de Rusia şi China va afecta preţurile în Europa şi, de asemenea, va avea un impact asupra proiectelor internaţionale de gaze naturale lichefiate, a declarat, vineri, directorul general al grupului rus Gazprom, Alexei Miller, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 23 mai 2014, 11:25
Avertisment Gazprom: Acordul cu China va afecta preţurile în Europa

Miercuri, Rusia şi China au semnat un contract de furnizare de gaze naturale pe o perioadă de 30 de ani, cu o valoare de peste 400 de miliarde de dolari.

‘În urmă cu o zi, a avut loc un eveniment istoric. Noi, Rusia şi Gazprom, am descoperit piaţa asiatică de gaze naturale’, a declarat Alexei Miller cu ocazia Forumului Economic Internaţional de la Sankt Petersburg (SPIEF). ‘Putem presupune că acest contract va afecta preţurile la gaze naturale pe piaţa europeană’, a spus Miller, fără a oferi alte detalii.

Directorul Gazprom a adăugat că acest acord va avea un impact şi asupra proiectelor GNL din estul Africii, Australiei şi vestul Canadei.

‘Acesta este contractul care va influenţa întreaga piaţă a gazelor naturale’, a avertizat Miller.

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a apreciat, joi, că acordul ‘fixează un nou prag privind preţul pe care China este dispusă să-l plătească pentru gazele naturale în cazul contractelor pe termen lung’.

Deşi niciuna dintre părţi nu a dezvăluit preţul prevăzut în contractul încheiat între Rusia şi China, surse din industria de gaze susţin că este vorba de un preţ cuprins între 350 şi 380 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, similar cu cel plătit de majoritatea companiilor europene de utilităţi în contractele pe termen lung semnate în ultimii doi ani.

Gazprom realizează aproximativ 80% din venituri de pe piaţa europeană. Grupul rus asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei şi jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina. Anul trecut, grupul rus a livrat Europei o cantitate de 162,7 miliarde de metri cubi via Ucraina, Belarus şi Turcia.

Te-ar mai putea interesa și
BSDA-22 la Romaero: Tehnică militară de ultimă oră în România
BSDA-22 la Romaero: Tehnică militară de ultimă oră în România
În perioada 18-20 mai 2022 are loc la Romaero cea de-a opta ediție a Black Sea Defense & Aerospace – BSDA 2022....
China va rămâne „deschisă lumii”, promite preşedintele Xi Jinping
China va rămâne „deschisă lumii”, promite preşedintele Xi Jinping
China va rămâne "deschisă lumii" a asigurat miercuri preşedintele Xi Jinping, în timp ce restricţiile sanitare şi, ...
SUA: E posibil ca Phenianul să realizeze un test nuclear în timpul turneului preşedintelui Biden în Asia
SUA: E posibil ca Phenianul să realizeze un test nuclear în timpul turneului preşedintelui Biden în Asia
Statele Unite consideră că există o "posibilitate reală" ca regimul nord-coreean să efectueze "o altă lansare de rachetă" ...
Chestionarul de recensământ, la care populaţiei i se cere să răspundă complet şi exact, este făcut pentru statisticieni. Întrebările care vă pot pune în dificultate şi variantele de răspuns, explicate de INS
Chestionarul de recensământ, la care populaţiei i se cere să răspundă complet şi exact, este făcut pentru statisticieni. ...
Economica.net vă explică, într-o serie de materiale dedicate, la ce se referă întrebările din chestionarul de recensământ ...