Directorul IEA cere menţinerea centralelor nucleare în mixul energetic

Declinul energiei nucleare în mixul energetic global reprezintă o ameninţare la adresa economiilor şi a eforturilor destinate reducerii emisiilor poluante, a declarat miercuri directorul Agenţiei Internaţionale a Energiei, Fatih Birol, informează Reuters.
Economica.net - mie, 16 oct. 2019, 16:34
Directorul IEA cere menţinerea centralelor nucleare în mixul energetic

Îngrijorările legate de siguranţa centralelor nucleare, creşterea costurilor şi obstacolele tehnologice au încetinit proiectele în domeniul energiei nucleare după dezastrul de la Fukushima, în luna martie 2011. În paralel, emisiile de gaze cu efect de seră au atins un nivel record în 2018, în pofida obiectivelor ambiţioase asumate de guverne pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

„Există un decalaj din ce în ce mai mare între obiectivele guvernelor şi ceea ce se întâmplă în viaţa reală. Sunt îngrijorat cu privire la declinul energiei nucleare în mixul energetic dacă guvernele nu îşi modifică politicile”, a declarat Birol la o conferinţă pe teme de energie organizată la Paris.

Potrivit directorului IEA, contribuţia energiei nucleare la mixul energetic al Europei ar putea scădea la 4% în două decenii, de la 25% în prezent, ceea ce ar avea consecinţe importante pentru emisiile poluante şi economii.

În acelaşi timp, ponderea combustibililor fosili rămâne la aproximativ 63%, un nivel comparabil cu cel din anii 1990, subliniază Birol.

Pe fondul protestelor de stradă şi al apelurilor la acţiune pentru combaterea încălzirii globale, Fatih Birol a subliniat că energia nucleară poate juca un rol important în sectorul energetic, responsabil pentru 40% din emisiile globale. „Guvernele trebuie să menţină actualele centrale nucleare. Este cea mai ieftină soluţie”, a spus Birol.

Franţa, ţară unde energie nucleară este responsabilă pentru 75% din producţia de electricitate, vrea să reducă acest nivel la 50% până în 2035 şi în paralel să crească ponderea energiilor regenerabile. În SUA, cea mai mare piaţă din lume pentru energia nucleară, compania Tennessee Valley Authority intenţionează să prelungească durata de viaţă a actualelor centrale cu 20 de ani şi să dezvolte noi capacităţi, a declarat directorul general Jeff Lyash cu ocazia conferinţei de la Paris.

Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 – 1974 pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

Te-ar mai putea interesa și
Am plătit cu cardul cumpărături de 128 de miliarde de lei în doar șase luni. Ritmul de creștere este uriaș. Șeful VISA spune tot despre programul dedicat femeilor antreprenor
Am plătit cu cardul cumpărături de 128 de miliarde de lei în doar șase luni. Ritmul de creștere este uriaș. Șeful ...
Bazându-se pe datele BNR, Cătălin Crețu, director general pentru Bulgaria, Croația, România și Slovenia al Visa, arată într-un interviu acordat Economica.net că valoarea plăților cu......
Capitalizarea Bursei de Valori Bucureşti a crescut, în această săptămână, cu peste două miliarde de lei
Capitalizarea Bursei de Valori Bucureşti a crescut, în această săptămână, cu peste două miliarde de lei
Capitalizarea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a crescut, în această săptămână, cu peste 2,22 miliarde de lei, până ...
Debitul Dunării la intrarea în ţară va ajunge la 4.000 mc/s, mult sub media lunii iulie
Debitul Dunării la intrarea în ţară va ajunge la 4.000 mc/s, mult sub media lunii iulie
Debitul Dunării la intrarea în ţară va atinge valoarea de 4.000 mc/s la finele săptămânii viitoare, situându-se sub ...
Drumul de mare viteză Bucureşti-Giurgiu: Compania de drumuri va lansa caietul de sarcini în consultare
Drumul de mare viteză Bucureşti-Giurgiu: Compania de drumuri va lansa caietul de sarcini în consultare
Caietul de sarcini pentru Autostradă/Drum Expres Bucureşti-Giurgiu (etapa studiului de fezabilitate) va fi lansat în consultare ...