Disciplină financiară cu forţa: electroşocuri pentru cumpărăturile iresponsabile, care te îngroapă în datorii

O companie britanică vrea să-i curenteze pe cei indisciplinaţi financiar atunci când se întind mai mult decât le ajunge plapuma. Achiziţiile iresponsabile pentru bugetul personal sau cel al familiei vor fi pedepsite cu un electroşoc de 255 volţi.
Economica.net - vin, 20 mai 2016, 21:00
Disciplină financiară cu forţa: electroşocuri pentru cumpărăturile iresponsabile, care te îngroapă în datorii

Intelligent Environments a lansat o platformă software prin care brăţara smart Pavlok poate fi legată de balanţa contului bancar al utilizatorului. Astfel, dacă soldul din cont scade sub un anumit nivel stabilit de utilizator, brăţara aplică pedeapsa cu eletroşocuri, potrivit BBC.

Lansată în 2014, Pavlok a apărut ca brăţară pentru „dresaj” uman, care poate fi programată să te îndemne prin electroşocuri să te duci la sală, să mănânci sănătos, să nu mai fumezi sau să petreci mai puţin timp cu ochii în Facebook. De acum, graţie platformei software propuse de compania britanică, brăţara poate fi conectată şi la contul bancar.

Brăţara poate fi conectată şi la termostatele inteligente Nest pentru a da mai încet centrala de apartament dacă proprietarul stă prost cu banii. De asemenea, poate comunica cu un automobil smart, dotat cu sistem de operare modern, pentru a trece maşina din modul „sport” în cel „economy” atunci când contul bancar se subţiază.

Până acum, nicio bancă nu a anunţat că a adoptat soluţia IoT (internet of things) Pavlok, însă Intelligent Environments are mai mulţi clienţi din rândul instituţiilor de credit pentru platformele IoT dezvoltate anterior.

David Webber, CEO-ul companiei, spune că nu toată lumea are disciplina necesară pentru a se abţine de la cheltuieli nechibzuite. Funcţia de electroşoc poate fi dezactivată oricând, iar recomandările brăţării privind căldura din casă sau consumul automobilului, spre exemplu, pot fi ignorate.

Platformele IoT sunt una dintre cele mai inovatoare nişe ale industriei IT, anunţând un viitor în care toate dispozitivele şi echipamentele din locuinţă, maşină şi chiar din oraş sunt interconectate şi pot fi monitorizate şi controlate de la distanţă.

Experţii în securitate cibernetică avertizează însă că siguranţa comunicaţiilor pe internet nu poate fi garantată. Cu cât conectăm mai multe dispozitive, cu atât suntem mai vulnerabili la atacuri. Au apărut inclusiv idei privind yala inteligentă la uşa locuinţei, care poate fi deschisă de pe smartphone, iar răspândirea la scară largă a unei astfel de soluţii ar fi imediat speculată de hackeri.

Te-ar mai putea interesa și
Peste 9.300 de europeni au rezervat Dacia Spring în doar trei săptămâni
Peste 9.300 de europeni au rezervat Dacia Spring în doar trei săptămâni
Dacia a anunțat astăzi că numărul precomenzilor pentru modelul Spring, primul vehicul electric al mărcii, a urcat la 9.300....
Europol: Criminalitatea organizată se extinde rapid în toate zonele UE. Ameninţarea nu a fost niciodată atât de mare
Europol: Criminalitatea organizată se extinde rapid în toate zonele UE. Ameninţarea nu a fost niciodată atât de mare
Criminalitatea organizată se extinde în toate zonele Uniunii Europene, iar ameninţarea pentru UE şi cetăţenii săi ...
ANRE: Investiţii totale de peste 1,6 miliarde de lei în reţelele de gaze, pentru anul 2021
ANRE: Investiţii totale de peste 1,6 miliarde de lei în reţelele de gaze, pentru anul 2021
Operatorii de transport şi distribuţie a gazelor naturale vor realiza investiţii totale de peste 1,6 miliarde de lei aferente ...
Formarea cheagurilor de sânge, reacţia adversă foarte rară după vaccinarea cu AstraZeneca, trebuie inclusă în informaţiile despre ser, spune Agenţia Europeană a Medicamentului
Formarea cheagurilor de sânge, reacţia adversă foarte rară după vaccinarea cu AstraZeneca, trebuie inclusă în informaţiile ...
Comitetul de siguranță al Agenţiei Europene a Medicamentului (Comitetul pentru evaluarea riscurilor în materie de farmacovigilență ...