Discriminarea se combate cu capitalism

Abolirea istorică a legislațiilor care impuneau discriminări de diverse tipuri față de diverse grupuri rasiale și religioase, femei și persoane gay este văzută cel mai adesea ca fiind rezultatul muncii și luptei unor activiști și politicieni dedicați acestei cauze. Însă odată înlăturate acele legi oprimante, mentalitățile discriminante dominante nu au dispărut automat și nici toleranța și integrarea reală nu s-a instaurat omogen și subit în societăți. Există – și probabil vor exista întotdeauna – rasiști, misogini, homofobi și xenofobi.
Ionuţ Bălan - lun, 23 oct. 2017, 09:05

Diversele forme de apartheid legislativ, impuse de stat ca obligatorii, au dispărut în cea mai mare măsură. În aceste condiții, luptătorii pentru justiție socială au trecut la o nouă etapă a demersurilor lor, care are la bază premisa că și mentalitățile pot fi modificate la comandă, prin lege. După asigurarea drepturilor negative ale grupurilor anterior oprimate oficial – obligatorie din perspectiva libertății și drepturilor naturale – se vrea acum impunerea de drepturi pozitive pentru minorități.

Astfel au apărut reglementările care impun discriminarea pozitivă, sub diferite forme: cote procentuale obligatorii de femei în conducerile companiilor, cote similare de persoane de culoare și alte minorități în universități și așa mai departe.

Fără îndoială că aceste reglementări impietează asupra libertății de alegere a celor care, dintr-un motiv sau altul, nu vor să intre în contact cu grupurile enumerate mai sus, fără a le afecta acestora în vreun fel drepturile. Mai mult, este evident că, în acest fel, este practic anulat criteriul competenței la angajare. La aceste contraargumente, activiștii sociali răspund cel mai adesea că anii de discriminare negativă oficializată, ca și persistența chiar și după aceea a mentalităților „bigote”, au blocat dezvoltarea acestor comunități, care trebuie acum ajutate să recupereze handicapul prin măsuri de discriminare pozitivă.

Ceea ce se scapă din vedere este că unul dintre factorii determinanți ai evoluției spre toleranță a mentalităților sociale a fost și este capitalismul. Dornici să aibă parte de cei mai buni angajați sau să între în raporturi de schimb cu cei mai buni furnizori, antreprenorii au fost dintotdeauna stimulați să se uite în primul rând la calitatea intrinsecă a prestațiilor acestora și nu la gen, rasă, orientare sexuală sau etnie. Dorința de profit, de multe ori considerată un soi de viciu antisocial, nu face decât să stimuleze integrarea celor mai diverse grupuri.

Din această perspectivă, discriminarea pozitivă este jignitoare și păguboasă în primul rând pentru cei pe care se presupune că ar trebui să-i ajute. Valoarea și competența nu sunt monopol de rasă, etnie, gen sau orientare sexuală: oricine poate concura cu șanse egale într-o societate și într-o economie liberă, acolo unde s-au înlăturat din legislație toate formele obligatorii de discriminare negativă. Iar cea mai bună metodă de educare a mentalităților în direcția toleranței este să-i lași pe intoleranți să se frigă singuri la buzunar din cauza bigotismului lor.

Te-ar mai putea interesa și
Rata de infectare din Bucureşti scade din nou. A doua zi consecutivă sub 1 la mie 18.05.2021
Rata de infectare din Bucureşti scade din nou. A doua zi consecutivă sub 1 la mie 18.05.2021
Rata de infectare la mia de locuitori, în ultimele 14 zile, în Bucureşti, a scăzut la 0,89, faţă de 0,94, cât a fost ieri. Este a 42-a zi consecutivă în care incidența din Capitală scade....
Cod roşu de inundaţii şi furtuni în România. Cod galben de vânt în toată ţara – Fenomene extreme în mai multe regiuni
Cod roşu de inundaţii şi furtuni în România. Cod galben de vânt în toată ţara – Fenomene extreme în mai multe ...
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare Cod roşu de inundaţii pe râuri ...
Veniturile în scădere pentru Vodafone România, la 31 martie 2021
Veniturile în scădere pentru Vodafone România, la 31 martie 2021
Vodafone România a raportat venituri din servicii de 801 milioane de euro, în anul financiar încheiat la 31 martie 2021, ...
Vox Property Group contractează o finanțare de 19,5 milioane de euro de la CEC Bank
Vox Property Group contractează o finanțare de 19,5 milioane de euro de la CEC Bank
Vox Property Group, unul din cei mai importanți dezvoltatori imobiliari din zona de vest a țării, a contractat o finanțare ...