Discuţii pe tema apei grele produse de RAAN, care nu îşi găseşte cumpărători

Reprezentanţii organizaţiilor sindicale mehedinţene afiliate Blocului Naţional Sindical (BNS) s-au întâlnit, sâmbătă, la sediul Prefecturii, cu câţiva dintre parlamentarii locali în cadrul unei şedinţe extraordinare a Comisiei de Dialog Social pe tema situaţiei de la RAAN şi a exploatării miniere Husnicioara.
Economica.net - sâm, 15 oct. 2016, 08:43
Discuţii pe tema apei grele produse de RAAN, care nu îşi găseşte cumpărători

Prefectul judeţului Mehedinţi, Cristinel Pavel, a precizat pentru AGERPRES că, în urma unei solicitări a BNS, a convocat membrii respectivei structuri în speranţa că se vor identifica soluţii în ceea ce priveşte urgentarea achiziţiei de apă grea de la RAAN la Rezervele de stat, clarificarea sistemului de salarizare la Poşta Română şi situaţia exploatării miniere Husnicioara, care nu mai are unde să livreze cărbunele extras.

Preşedintele Sindicatului Liber Independent Romag, Florin Rogobete, a declarat că a propus dezbaterea „problemelor vulnerabile” cu care se confruntă judeţul Mehedinţi, în scopul detensionării situaţiilor sociale de la RAAN, Unitatea de carieră Husnicioara a CEO şi Sucursala Poşta Română.

„Noi ne-am strigat în stradă nemulţumirile faţă de anunţatele disponibilizări, de neplata salariilor, de lipsa banilor pentru încălzirea municipiului Drobeta Turnu Severin şi pentru asigurarea condiţiilor necesare conservării stocului de apă grea aflat la Sucursala Romag-Prod a RAAN. Din păcate, nu avem, deocamdată, niciun indiciu că problemele noastre vor fi soluţionate”, a afirmat Rogobete.

În opinia acestuia, implicarea parlamentarilor mehedinţeni ar putea determina Guvernul să ia măsuri corespunzătoare pentru stoparea degradării calităţii apei grele a cărei valoare se ridică la peste 1,4 miliarde euro, pentru protecţia socială şi salvarea locurilor de muncă.

„La dialogul propus de noi, Sindicatul Liber Independent Romag, Sindicatul Liber Cariera Husnicioara 2014 şi Sindicatul Lucrătorilor din Poşta Română, cu parlamentarii din judeţul Mehedinţi, cărora le-am cerut sprijinul în promovarea unor acte normative şi modificări legislative privind problemele precizate, nu au fost prezenţi decât senatorul liberal Marius Bălu şi deputatul social-democrat Rodin Traicu, dovadă că ceilalţi parlamentari ai noştri nu sunt interesaţi de problemele celor ce i-au ales”, a susţinut Rogobete.

Senatorul liberal Marius Bălu a arătat că va face tot ce depinde de el pentru a da curs cererilor sindicaliştilor şi a promis un demers la Ministerul Energiei pentru a găsi un cadru legal de susţinere a activităţilor de conservare a apei grele depozitată pe platforma industrială a RAAN.

În context, deputatul social-democrat Rodin Traicu a adăugat că prioritatea numărul unu a Sucursalei Romag-Prod a RAAN este înfiinţarea unei entităţi economice care să gestioneze în bune condiţii stocul de apă grea, achiziţia de către Rezervele de stat a celor şase tone de apă grea din inventarul platformei pentru asigurarea unui fond de plată a drepturilor salariale ale celor aproape 100 de angajaţi şi realizarea unor investiţii necesare pentru conservarea combustibilului în cauză.

La şedinţa Comisiei de Dialog Social a Prefecturii Mehedinţi a participat şi preşedintele PNL Mehedinţi, Virgilică Popescu, fost secretar de stat în Ministerul Economiei, care a spus că susţine propunerile sindicaliştilor şi le va înainta la Guvern pentru luarea unei decizii favorabile salariaţilor.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Italia a raportat un focar de gripă aviară înalt patogenă H5N8 într-o fermă comercială de curcani pentru îngrăşat, ...
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat în zona roșie
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat ...
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, printr-o hotărâre, actualizarea listei ţărilor în ...
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl, celebra companie furnizoare de cafea şi ceai premium cu sediul central în capitala austriacă, a anunţat ...