Discuţiile despre al treilea ajutor pentru Grecia agită campania electorală din Germania

Oponenţii social-democraţi ai cancelarului german Angela Merkel îi contestă credibilitatea, cu o lună înainte de alegerile generale, după ce ministrul de Finanţe Wolfgang Schaeuble a declarat că Grecia va avea nevoie de un al treilea program de sprijin, relatează publicaţia Kathimerini.
Economica.net - joi, 22 aug. 2013, 18:12
Discuţiile despre al treilea ajutor pentru Grecia agită campania electorală din Germania

Germania, cea mai mare economie din Europa, a jucat un rol major în eforturile europene de combatere a crizei, fiind cel mai mare contributor la programele de salvare a ţărilor aflate în dificultate şi un susţinător fervent al austerităţii criticate deseori în străinătate.

Până în această săptămână, Europa nu a fost un subiect major de dezbateri înaintea alegerilor din 22 septembrie, întrucât germanii au fost protejaţi de impactul crizei datorită solidităţii economiei şi a şomajului redus.

Ministrul Finanţelor Wolfgang Schaeuble a spus însă marţi, la un miting electoral, că va fi nevoie de încă un program pentru Grecia. În declaraţiile anterioare Schaeuble susţinea că este probabil, dar nu inevitabil ca Grecia să aibă nevoie de un nou sprijin, după ce actualul program va expira anul viitor.

Declaraţia ministrului a fost comentată imediat de oponenţii de centru-stânga ai lui Merkel, care toată vara s-au străduit să lovească în popularitatea cancelarului conservator.

Predecesorul lui Merkel, Gerhard Schroeder, a sugerat la un miting electoral al social-democraţilor că guvernarea de coaliţie a încercat să ascundă faptul că un nou program de susţinere a Greciei este inevitabil şi a spus că „Germania va trebui să plătească pentru o Europă care nu este la fel de sigură pe picioare ca Germania”.

Partidul său a cerut totodată ca Merkel să spună înainte de alegeri de ce ajutor are nevoie Grecia, pe lângă cele 240 de miliarde de euro angajate de UE şi FMI.

„Merkel a promovat o strategie de a ascunde întreaga problemă europeană cât mai mult posibil până la alegeri, ţinând problema în afara campaniei electorale”, a declarat contracandidatul său, Peer Steinbrueck.

Autorităţile guvernamentale susţin pe de altă parte că Schaeuble nu a spus nimic nou, iar Merkel a declarat cu răceală că este „puţin surprinsă” de reacţie şi că toată lumea ştia deja ce a afirmat ministrul Finanţelor despre Grecia. Ea a adăugat că nivelul fondurilor necesare Greciei va fi cunoscut abia la jumătatea anului viitor.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Buzău – Focșani: Ordinele de începere pentru loturile 2 și 3 vor fi comunicate săptămâna viitoare – secretar de stat
Autostrada Buzău – Focșani: Ordinele de începere pentru loturile 2 și 3 vor fi comunicate săptămâna viitoare ...
Săptămâna viitoare vor fi comunicate constructorului UMB ordinele de începere pentru loturile 2 și 3 din Autostrada Buzău - Focșani, a anunțat joi secretarul de stat în Transporturi Irinel......
Starea de urgență din Republica Moldova a fost prelungită cu 60 de zile
Starea de urgență din Republica Moldova a fost prelungită cu 60 de zile
Parlamentul Republicii Moldova a aprobat joi, cu majoritate de voturi, prelungirea stării de urgenţă pe teritoriul ţării ...
Protest al agricultorilor polonezi la granița cu Ucraina împotriva importurilor de cereale ieftine din această țară
Protest al agricultorilor polonezi la granița cu Ucraina împotriva importurilor de cereale ieftine din această țară
Grupuri de agricultori polonezi au blocat joi circulaţia camioanelor la mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, ...
Spania va recruta șoferi de camion din Maroc pentru a acoperi lipsa de mână de lucru în acest sector
Spania va recruta șoferi de camion din Maroc pentru a acoperi lipsa de mână de lucru în acest sector
Spania va pregăti şi angaja un grup de şoferi de camion din Maroc, ca o modalitate de a direcţiona migraţia spre sectorul ...