Discuţiile despre al treilea ajutor pentru Grecia agită campania electorală din Germania

Oponenţii social-democraţi ai cancelarului german Angela Merkel îi contestă credibilitatea, cu o lună înainte de alegerile generale, după ce ministrul de Finanţe Wolfgang Schaeuble a declarat că Grecia va avea nevoie de un al treilea program de sprijin, relatează publicaţia Kathimerini.
Economica.net - joi, 22 aug. 2013, 18:12
Discuţiile despre al treilea ajutor pentru Grecia agită campania electorală din Germania

Germania, cea mai mare economie din Europa, a jucat un rol major în eforturile europene de combatere a crizei, fiind cel mai mare contributor la programele de salvare a ţărilor aflate în dificultate şi un susţinător fervent al austerităţii criticate deseori în străinătate.

Până în această săptămână, Europa nu a fost un subiect major de dezbateri înaintea alegerilor din 22 septembrie, întrucât germanii au fost protejaţi de impactul crizei datorită solidităţii economiei şi a şomajului redus.

Ministrul Finanţelor Wolfgang Schaeuble a spus însă marţi, la un miting electoral, că va fi nevoie de încă un program pentru Grecia. În declaraţiile anterioare Schaeuble susţinea că este probabil, dar nu inevitabil ca Grecia să aibă nevoie de un nou sprijin, după ce actualul program va expira anul viitor.

Declaraţia ministrului a fost comentată imediat de oponenţii de centru-stânga ai lui Merkel, care toată vara s-au străduit să lovească în popularitatea cancelarului conservator.

Predecesorul lui Merkel, Gerhard Schroeder, a sugerat la un miting electoral al social-democraţilor că guvernarea de coaliţie a încercat să ascundă faptul că un nou program de susţinere a Greciei este inevitabil şi a spus că „Germania va trebui să plătească pentru o Europă care nu este la fel de sigură pe picioare ca Germania”.

Partidul său a cerut totodată ca Merkel să spună înainte de alegeri de ce ajutor are nevoie Grecia, pe lângă cele 240 de miliarde de euro angajate de UE şi FMI.

„Merkel a promovat o strategie de a ascunde întreaga problemă europeană cât mai mult posibil până la alegeri, ţinând problema în afara campaniei electorale”, a declarat contracandidatul său, Peer Steinbrueck.

Autorităţile guvernamentale susţin pe de altă parte că Schaeuble nu a spus nimic nou, iar Merkel a declarat cu răceală că este „puţin surprinsă” de reacţie şi că toată lumea ştia deja ce a afirmat ministrul Finanţelor despre Grecia. Ea a adăugat că nivelul fondurilor necesare Greciei va fi cunoscut abia la jumătatea anului viitor.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Bitcoin a scăzut cu 10.000 de dolari, sau cu 17%, într-un interval de 24 de ore
Bitcoin a scăzut cu 10.000 de dolari, sau cu 17%, într-un interval de 24 de ore
Bitcoin a scăzut puternic, cu 10.000 de dolari, sau cu 17%, de vineri până sâmbătă, coborând la un minim de aproape ...
Duminică – întâlnire de lucru a premierului cu principalii responsabili ai gestionării pandemiei. Ciucă: Voi dispune măsurile ce se impun
Duminică – întâlnire de lucru a premierului cu principalii responsabili ai gestionării pandemiei. Ciucă: Voi dispune ...
Premierul Nicolae Ciucă va avea duminică o întâlnire de lucru, la Palatul Victoria, cu principalii responsabili ai gestionării ...
Grindeanu: Încercăm relocarea utilităţilor la Podul peste Dunăre, pentru fi dat în folosinţă la finalul lui 2022
Grindeanu: Încercăm relocarea utilităţilor la Podul peste Dunăre, pentru fi dat în folosinţă la finalul lui 2022
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, vicepremierul Sorin Grindeanu, a declarat, sâmbătă, după o vizită pe ...