Discuţiile despre integrarea ţărilor Parteneriatului Estic în UE sunt premature – Jean-Claude Juncker

Uniunea Europeană şi ţările membre ale Parteneriatului Estic (Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan şi Belarus) nu sunt pregătite în prezent să discute problema aderării la UE, a declarat joi, la summitul Parteneriatului Estic de la Riga, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, citat de agenţia ucraineană de presă Ukrinform.
Economica.net - vin, 22 mai 2015, 07:41
Discuţiile despre integrarea ţărilor Parteneriatului Estic în UE sunt premature - Jean-Claude Juncker

Ţările din cadrul Parteneriatului Estic nu sunt pregătite pentru ca să li se ofere perspectiva aderării la UE, a reiterat Juncker.

‘În ceea ce priveşte calitatea de membru al UE, trebuie să menţionăm în mod clar că perspectiva europeană nu există pentru niciuna din ele. Nici ele nu sunt pregătite, nici noi nu suntem pregătiţi’, a subliniat preşedintele Comisiei Europene.

În aceeaşi declaraţie, Juncker a menţionat că summitul Parteneriatului Estic de la Riga nu este dedicat acordării perspectivei europene ţărilor parteneriatului şi nici nu este îndreptat împotriva Rusiei.

Summitul care reuneşte liderii celor 28 de ţări membre ale blocului comunitar şi ai celor şase state ale Parteneriatului Estic continuă vineri la Riga, în Letonia.

Potrivit postului de radio Europa Liberă, textul declaraţiei finale a summitului a fost renegociat în ultimele ore dinaintea reuniunii şi include o referinţă la ‘aspiraţiile europene şi opţiunea europeană’ a unor ţări ca Georgia, Republica Moldova, Ucraina. Formula pare să fi fost acceptată şi de către cei care ar fi avut obiecţii faţă de punerea unui accent prea mare pe speranţele de aderare la Uniunea Europeană a unor ţări partenere, relevă postul de radio menţionat.

Te-ar mai putea interesa și
Prigojin susține că peste 5.000 de infractori ruși au fost grațiați după ce au luptat în Ucraina în trupele Wagner
Prigojin susține că peste 5.000 de infractori ruși au fost grațiați după ce au luptat în Ucraina în trupele Wagner
Peste 5.000 de infractori au fost graţiaţi după ce şi-au încheiat contractele în baza cărora au luptat în cadrul grupării ruse de mercenari Wagner împotriva Ucrainei, a anunţat sâmbătă......
Mihai Tudose: Pensiile militare nu sunt pensii speciale. Nu l-am văzut pe Cioloș să refuze pensia de comisar european
Mihai Tudose: Pensiile militare nu sunt pensii speciale. Nu l-am văzut pe Cioloș să refuze pensia de comisar european
Europarlamentarul Mihai Tudose a declarat ă, pe lângă Nicolae Ciucă, despre care a afirmat că are o pensie de 18.000 ...
Ciolacu: Fitch a îmbunătățit perspectiva de țară a României. După trei ani am reușit să stabilizăm țara. Asta e diferența între actuala coaliție și niște gnomi guralivi de dreapta
Ciolacu: Fitch a îmbunătățit perspectiva de țară a României. După trei ani am reușit să stabilizăm țara. Asta ...
Agenţia de rating Fitch a îmbunătăţit perspectiva de ţară a României şi a reconfirmat ratingul, iar asta înseamnă ...
Ucraina anunță că a reușit să stabilizeze situația în zona orașului Bahmut
Ucraina anunță că a reușit să stabilizeze situația în zona orașului Bahmut
Şeful Statului Major al Armatei ucrainene, Valeri Zalujni, a afirmat că trupele sale au reuşit să stabilizeze situaţia ...