Dispariţia zborului MH370: Malaezia vorbeşte de o acţiune deliberată, dar nu confirmă varianta deturnării

Mişcările avionului care efectua cursa MH370, dispărut în urmă cu o săptămână după ce a părăsit ruta pe care ar fi trebuit să o urmeze, au fost provocate de o 'acţiune deliberată', a anunţat sâmbătă premierul malaezian, Najib Razak, care nu a confirmat totuşi o deturnare, relatează France Presse şi Xinhua.
Economica.net - sâm, 15 mart. 2014, 09:53
Dispariţia zborului MH370: Malaezia vorbeşte de o acţiune deliberată, dar nu confirmă varianta deturnării

Sistemele de transmisie a datelor Boeingului 777 ‘au fost dezactivate’ chiar înainte de a ajunge deasupra coastei de est a peninsulei Malaezia dar contactele prin satelit au existat timp de aproximativ şase ore după dispariţia avionului de pe ecranele radarelor civile, a adăugat şeful guvernului malaezian într-o conferinţă de presă.

Aparatul se afla atunci la jumătatea drumului între coastele Malaeziei şi Vietnam, la o oră de la decolarea de la Kuala Lumpur cu destinaţia Beijing, cu 239 de persoane la bord. Era ora 01.30 a.m., sâmbătă, 8 martie.

Avionul şi-a schimbat direcţia, orientându-se spre vest, trecând din nou pe deasupra peninsulei malaeziene, în direcţia Oceanului Indian. ‘Aceste mişcări sunt în concordanţă cu o acţiune deliberată a unei persoane din interiorul avionului’, a declarat premierul.

Dar, în pofida unor informaţii din presă ce evocă o deturnare, vreau să fiu foarte clar: încă investigăm toate posibilităţile care au putut provoca o schimbare de direcţie a (zborului) MH370′, a spus el.

Najib Razak a anunţat, de asemenea, oprirea căutărilor în Marea Chinei meridionale, ca urmare a informaţiilor ce indică faptul că avionul a deviat de la ruta sa spre vest de peninsula malaeziană, şi o reexaminare a desfăşurării forţelor.

Locuinţa pilotului, cercetată de poliţie
     
Poliţia a început căutările la domiciliul pilotului avionului tip Boeing 777, aparţinând companiei Malaysia Airlines, dispărut de sâmbăta trecută, acţiune ce survine la scurt timp după ce premierul malaezian a confirmat că este posibil ca avionul să fi fost deviat deliberat de la ruta sa, a anunţat un responsabil al poliţiei, relatează Reuters.

Ofiţeri de poliţie au sosit sâmbătă după-amiază la locuinţa căpitanului Zaharie Ahmad Shah, 53 de ani, după ce premierul Najib Razak a încheiat conferinţa de presă. Anchetatorii au confirmat că un avion monitorizat de un radar militar era zborul MH370, al companiei Malaysia Airlines, şi comunicaţiile ar fi fost întrerupte înainte ca avionul să ajungă deasupra coastei de est a Malaeziei.

Soarta avionului de tip Boeing 777 aparţinând companiei Malaysia Airlines a fost învăluită în mister de când a dispărut când se afla deasupra coastei de est a Malaeziei la mai puţin de o oră de la decolare într-o cursă programată la 8 martie de la Kuala Lumpur la Beijing.

Anchetatorii se concentrează tot mai mult pe posibilitatea ca avionul să fi fost deviat de unul din piloţi sau de altcineva de la bord care avea cunoştinţe detaliate despre cum să zboare şi să piloteze aeronave comerciale de mari dimensiuni. Potrivit premierului Najib, noile date arată că ultima comunicare între avion şi sateliţi a fost la ora 08.11 a.m. ora Malaeziei. Sunt, deci, aproape şapte ore de când acesta a dispărut de pe ecranele radarelor de control al traficului aerian civil, la mai puţin de o oră de la decolare. Premierul a mai spus că analiza ultimei comunicări a avionului cu sateliţii îl plasează pe unul din două coridoare: un coridor nordic întinzându-se de la nordul Thailandei la frontiera Kazahstanului şi Turkmenistanului sau un coridor sudic întinzându-se din Indonezia până în Sudul Oceanului Indian.

Te-ar mai putea interesa și
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele două proiecte finalizate deja la noi. Interviu cu John Stuart, CEO DRI
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele ...
John Stuart este CEO al  DTEK Renewables International (DRI), divizia de regenerabile a conglomeratic energetic ucrainean DTEK, controlat de Rinat Ahmetov, cel mai bogat ucrainean. DRI este din ce......
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă de la conducerea companiei începând cu data de 30 aprilie 2024, ...
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila, distribuitorul pentru piața bunurilor de larg consum din România și Republica Moldova, a finalizat tranzacția ...
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași (ATB) vrea să își crească productivitatea cu 25% până în 2030 cu ajutorul accelerării procesului ...