DNA cercetează modul în care o firmă a primit exclusivitate să furnizeze diplomele de studii

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) cercetează modul în care compania Romdidac, ce funcţiona până în 1989 ca direcţie în Ministerul Învăţământului, a primit dreptul exclusiv de a furniza diplomele şcolare şi universitare, girat succesiv, după 1990, de şefii acestei instituţii.
Economica.net - lun, 10 feb. 2014, 21:59
DNA cercetează modul în care o firmă a primit exclusivitate să furnizeze diplomele de studii

„Pe rolul DNA există o cauză în care se efectuează acte de urmărire penală in rem (cu privire la fapte) referitoare la suspiciunea comiterii unor infracţiuni de corupţie şi de evaziune fiscală”, arată DNA, într-un răspuns formulat la solicitarea MEDIAFAX.

Procurorii anticorupţie verifică modul în care Ministerul Educaţiei a încheiat un contract cu actuala societatea pe acţiuni Romdidac, în baza căruia compania a devenit unicul furnizor de diplome. În acest sens, sunt analizate convenţiile încheiate între instituţie şi firmă.

Fostul ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu spune că toţi miniştrii postdecembrişti, începând cu Liviu Maior, Andrei Marga şi Mircea Miclea, au avut convenţii cu Romdidac, pentru furnizarea diplomelor de studii.

Referitor la faptul că nu s-a pus problema organizării unei licitaţii pentru acest serviciu, fostul ministru aduce ca argumente asigurarea elementelor de siguranţă ale diplomelor de studii şi confidenţialitatea acestora.

„Când vorbim despre diplome, vorbim despre o cutie a Pandorei, pentru că aceste acte au un caracter special. Nu pot fi făcute de oricine. Niciun ministru nu s-a angajat să renunţe la serviciile Romdidac, fiind vorba despre un document realizat pe un anumit tip de hârtie cu filigran, cu elemente de siguranţă, aceste elemente nefiind publice. Apoi, după ce erau tipărite, se depozitau la sediul societăţii, de unde le luau unităţile de învăţământ. Ministerul nu ar fi avut unde să le depoziteze”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Andronescu.

Tot Ecaterina Andronescu a ţinut să sublinieze că „niciodată în România nu a dat altcineva diplome”, raţiunea fiind tot ca acestea să aibă elemente de siguranţă. „În 2009, au fost găsite diplome false tocmai pentru că lipseau elementele de siguranţă, iar hârtia era diferită. Pentru realizarea diplomelor Romdidac, se folosea un anumit tip de hârtie. Societatea are o experinţă de peste patru decenii în producerea diplomelor. Mai mult, când au apărut diplomele false, am cerut Romdidac să transmită Ministerului Educaţiei numele de pe diplome, aşa cum au fost transmise instituţiilor de învăţământ. În acest fel, Ministerul Educaţiei a avut continuu evidenţa repartizării diplomelor. Mai mult, ministerul a interzis societăţii să elibereze numărul de diplome cerut de unele instituţii, înainte de adoptarea cifrei de şcolarizare”, a explicat Andronescu.

Printre şefii din Ministerul Educaţiei care au girat, prin convenţii sau note, colaborarea cu Romdidac se mai numără Daniel Funeriu (ministru), Cătălin Baba (secretar de stat), Oana Badea (secretar de stat) şi Sorin Ionescu (secretar de stat).

„Recomandăm negocierea cu SC Romdidac SA Bucureşti, având în vedere că are o experienţă de 40 de ani în domeniul menţionat, timp de 30 de ani a făcut parte din structura ministerului nostru, având acelaşi obiect de activitate, are în stoc hârtie cu filigran continuu, procurată cu aprobarea şi la cererea ministerului de la unicul producător SC Letea SA Bacău, asigură tipărirea formularelor în condiţii de maximă securitate la unităţi abilitate pentru acest tip de acte (cu regim special) Regia Autonomă Imprimeria Băncii Naţionale şi la Regia Autonomă Poşta Română”, se menţiona într-o notă aprobată de fostul ministru Mircea Miclea, referitoare la tipărirea, gestionarea şi difuzarea formularelor actelor de studii pentru absolvenţii învăţământului preuniversitar.

Potrivit site-ului oficial al Romdidac SA, compania a fost înfiinţată în 1962. Până în 1989, aceasta a funcţionat ca departament în subordinea Ministerului Învăţământului, având ca obiectiv furnizarea de aparatură de laborator, truse, echipamente audiovizuale, modele, mulaje, material grafic, tipizate şcolare şi alte materiale necesare instituţiilor de învăţământ.

„După 1990, s-a transformat în societate comercială pe acţiuni, sub denumirea actuală, diversificându-şi activitatea”, se arată pe site-ul companiei.

Contactat de MEDIAFAX, directorul general al Romdidac, Nicolae Bolboaşă, a spus că nu poate da detalii privitoare la anchetă, având în vedere că dosarul este instrumentat de DNA.

„Firma Romdidac realizează formularele de peste 30 de ani, încă de pe vremea lui Nicolae Ceauşescu. Este un fel de tradiţie pe care am realizat-o atâţia ani şi am realizat-o bine, pentru că nu am avut niciun fel de probleme”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Bolboaşă.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...