1EUR = 4.8344 RON | Bucureşti 34 º

News

DNA cere arest la domiciliu pentru Tiberiu Urdăreanu

Procurorii DNA au renunţat să mai ceară arestarea preventivă a omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu şi solicită vineri Tribunalului Bucureşti arestarea la domiciliu, după ce acesta şi-a recunoscut vinovăţia.

30 oct, 2015 | Agerpres

'Inculpatul Tiberiu Urdăreanu, în declaraţia formulată la 29.10.2015, a recunoscut acuzaţia şi a arătat că Nichita i-a dat de înţeles că lucrurile vor merge bine, că are un 'aranjament' cu acea firmă şi că va fi mulţumit. Ulterior, a avut o discuţie cu Mardarasevici la sediul UTI, acesta spunându-i că se ocupă el de bunul mers al contractului, în condiţiile în care şi UTI îşi va face treaba, că era o înţelegere cu primarul, Mardarasevici comunicându-i că 8-10% din valoarea contractului ar fi 'obligaţii' ale asocierii pentru buna derulare a contractului', se arată în referatul DNA trimis în instanţă.

Procurorii cer, în schimb, arestarea preventivă a primarului suspendat de Iaşi, Gheorghe Nichita, care a negat faptele în timpul audierii la DNA.

În dosar, procurorii au dispus măsura controlului judiciar pe cauţiune faţă de Iulius Gabriel Mardarasevici, director SC Information Business Consulting SRL (IBC), şi control judiciar faţă de Mihail Tănăsescu, vicepreşedinte al grupului de firme UTI.

Iulius Mardarasevici şi-a recunoscut şi el vinovăţia în faţa procurorilor.

Potrivit DNA, în august 2013, în contextul implementării proiectului 'Sistem de Management de Trafic în Municipiul Iaşi', care privea fluidizarea traficului rutier şi pietonal, precum şi scăderea gradului de poluare, finanţat din fonduri europene, Gheorghe Nichita, în calitate de primar, a pretins şi primit de la ceilalţi inculpaţi mai multe foloase necuvenite pentru a agrea câştigarea licitaţiei de către asocierea UTI - IBC şi semnarea contractului respectiv, în valoare de 69.614.309 lei (fără TVA), precum şi pentru asigurarea derulării acestuia în bune condiţii.

Anchetatorii arată că, începând cu luna august 2013, Mardarasevici i-a remis lui Nichita următoarele foloase materiale: bani; reduceri de 30-40% din preţurile unor locuri de cazare la Hotel Marriot Bucureşti, în perioada 2013-2015, în baza rezervărilor efectuate de SC IBC SRL (aproximativ 15.100 lei); plata în cursul anului 2014 a serviciilor de cazare la o vizită în China, de care au beneficiat Nichita, alţi angajaţi ai primăriei, precum şi oameni de afaceri; beneficii constând în achiziţionarea unor echipamente electronice în perioada ianuarie-februarie 2014 pentru Nichita, în valoare de 20.000 lei.

De asemenea, în cursul anului 2013, Tiberiu Urdăreanu, preşedinte al Consiliului de Administraţie al UTI Grup, la solicitarea lui Nichita, a acceptat să-i remită primarului, prin intermediul firmei IBC, 10% din valoarea contractului, adică suma de 6,9 milioane lei. Aceasta urma a fi dată în raport cu cota de participare a asociaţilor UTI şi IBC la contract, adică 80% reprezenta 'contribuţia' UTI, iar 20% reprezenta 'contribuţia' IBC la banii colectaţi cu titlu de mită pentru Nichita.

Înţelegerea iniţială a fost efectuată între Nichita, Mardarasevici (pentru IBC) şi Urdăreanu (pentru UTI), aceştia din urmă efectuând, cu sprijinul lui Mihail Tănăsescu, demersuri frauduloase pentru colectarea banilor ce urmau a fi daţi cu titlu de mită.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO