DNA cere arestarea lui Dan Şova

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a transmis procurorului general să sesizeze Senatul pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a senatorului Dan Şova, cu privire la săvârşirea a trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu în dosarele Rovinari si Turceni.
Economica.net - vin, 13 mart. 2015, 09:48
DNA cere arestarea lui Dan Şova

Potrivit unui comunicat al DNA transmis vineri AGERPRES, din actele de urmărire penală a rezultat că, în perioada 2007-2009, Dan Şova a semnat mai multe contracte şi acte adiţionale încheiate între Complexul Energetic Rovinari (CER) şi Complexul Energetic Turceni (CET), pe de o parte, şi SCA ‘Şova şi Asociaţii’, pe de altă parte.

‘A rezultat faptul că Dan Şova, în calitate de ‘avocat coordonator’, menţiune trecută expres în toate aceste contracte, a participat la mai multe discuţii legate de obiectul respectivelor documente, s-a deplasat la sediul CER şi CET şi la alte instituţii, contribuind efectiv la încheierea acestor contracte şi acte adiţionale, efectuând în plus şi activitate de consultanţă juridică în temeiul acestor contracte şi acte adiţionale. La 20 februarie 2015, prin apărător ales, au fost depuse la dosarul cauzei un nr. de 11 procese-verbale, întocmite în perioada 2005-2009, ale Adunării Generale a Asociaţilor Societăţii Civile de Avocaţi ‘Şova şi Asociaţii’, neştampilate, însă semnate indescifrabil de suspectul Şova şi de alte 2 persoane. De asemenea, în cursul lunii februarie 2015 au fost efectuate percheziţii şi audieri’, se arată în comunicat.

DNA precizează că în legătură cu aceste documente există suspiciunea rezonabilă că sunt false, în sensul că sunt antedatate, prezintă o stare de fapt inexistentă la datele respective iar conţinutul lor este conceput astfel încât să corespundă interesului actual al lui Dan Şova, pe fondul scandalului mediatic apărut în presă cu privire la contractele de asistenţă juridică semnate cu complexurile Rovinari şi Turceni.

‘Concret, în urma administrării materialului probator a rezultat că, în perioada decembrie 2005 – ianuarie 2009, s-au adoptat aproximativ 20-30 de hotărâri care au avut alte puncte pe ordinea de zi decât cele consemnate în toate cele 11 procese-verbale. Caracterul fals al celor 11 înscrisuri relevă întreprinderea de acţiuni de o gravitate deosebită din partea suspectului Şova, activitate infracţională orientată în mod vădit în scopul obstrucţionării anchetei, fapt ce periclitează grav obiectivele de interes public ale urmăririi penale şi implicit ale înfăptuirii justiţiei penale în general. Plăsmuirea conţinuturilor celor 11 procese-verbale de către Şova constituie în sine o activitate infracţională prin care s-a încercat inducerea şi acreditarea ideii că acesta nu s-a implicat în încheierea celor trei contracte prezentate’, susţin procurorii.

Sursa citată subliniază că a mai rezultat faptul că, în 2010, din dispoziţia lui Dan Şova au fost distruse toate hardurile calculatoarelor societăţii de avocaţi cu scopul de a compromite toate documentele şi corespondenţa purtată pe e-mail între societatea de avocaţi şi conducerile celor două complexuri energetice.

DNA menţionează că cererii transmise procurorului general i-au fost ataşate referatul întocmit de procurorii care efectuează cercetări în cauză, precum şi şase volume cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.

În 13 august 2014, DNA a informat că procurorii au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de senatorul Dan Şova, la data faptelor reprezentant legal al SCA ‘Şova şi Asociaţii’, în sarcina căruia s-au reţinut trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

DNA a precizat atunci că suma totală reprezentând folos necuvenit în favoarea SCA ‘Şova şi Asociaţii’, ca urmare a contractelor de asistenţă juridică încheiate cu cele două complexuri energetice, Turceni şi Rovinari, este estimată la aproximativ 3,5 milioane lei.

‘În legătură cu faptele reţinute în sarcina suspectului Dan Şova, în perioada ianuarie – 13 februarie 2008, cu ştiinţă, în contextul litigiului dintre CE Turceni şi ICM – SC pentru Închiderea – Conservarea Minelor SA, a insistat pe lângă Dumitru Cristea să încheie un contract distinct de asistenţă juridică cu privire la respectivul litigiu, contribuind astfel la decizia acestuia de a încheia nelegal, la 13 februarie 2008, contractul de asistenţă juridică între CET şi SCA ‘Şova şi Asociaţii’; de asemenea, a conceput termenii şi condiţiile respectivului contract, totodată, semnându-l din partea SCA ‘Şova şi Asociaţii’, obţinând folos necuvenit pentru societate de 1.242.018 lei (inclusiv onorariul de succes)’, se arăta în comunicatul de la acea dată.

DNA menţiona că, în perioada 2 octombrie – 1 noiembrie 2007, cu ştiinţă, în contextul litigiului dintre CE Turceni şi Electrica, Dan Şova a insistat pe lângă Dumitru Cristea să încheie un contract distinct de asistenţă juridică cu privire la respectivul litigiu, contribuind astfel la decizia acestuia de a încheia nelegal un act adiţional şi a conceput termenii şi condiţiile acestuia, obţinând folos necuvenit pentru societate de peste 1,1 milioane lei, inclusiv onorariul de succes.

Anchetatorii au mai constatat că, în perioada ianuarie – 14 februarie 2008, cu ştiinţă, în contextul unui alt litigiu, dintre CE Rovinari şi ICM – SC pentru Închiderea – Conservarea Minelor SA, a insistat pe lângă directorul general al CE Rovinari să încheie un contract de asistenţă juridică cu privire la respectivul litigiu, contribuind astfel la decizia de a încheia nelegal contractul cu firma sa de avocatură.

‘Dan Şova a conceput termenii şi condiţiile respectivului contract, totodată semnându-l din partea SCA ‘Şova şi Asociaţii’, contract în urma căruia societatea de avocaţi a obţinut suma de peste un milion lei (inclusiv onorariul de succes)’, se spunea în comunicat.

Te-ar mai putea interesa și
Compania de private equity ROCA Investments a ajuns la o valoare de piață de peste 81,6 milioane de euro și țintește la 150 de milioane de euro odată cu listarea pe piața principală a BVB, în 2026
Compania de private equity ROCA Investments a ajuns la o valoare de piață de peste 81,6 milioane de euro și țintește ...
Compania de private equity ROCA Investments a ajuns la nivelul lui 2023 la o valoare de piață de 81,64 milioane euro, față de valoarea de 78,10 milioane euro raportată în urmă cu un an.......
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Grupul Bosch, companie germană cu circa 10.000 de angajați în România, a inaugurat o nouă clădire dedicată Centrului ...
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi ...
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints AI
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints ...
După șase luni în care a derulat campanii pilot cu un număr limitat de branduri și agentii de media, Profi, rețeaua ...