DNA cere pedepse maxime pentru Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu şi Cristian Borcea în dosarul retrocedărilor de plaje

Procurorii DNA au cerut, miercuri, Curţii de Apel Bucureşti să dea pedepse maxime pentru Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu şi Cristian Borcea în dosarul retrocedărilor frauduloase de plaje din judeţul Constanţa, în timp ce pentru alţi inculpaţi au solicitat să se constate încetarea procesului penal pe motiv că faptele s-au prescris, în condiţiile în care acest caz se judecă de aproape nouă ani, scrie News.ro.
Economica.net - mie, 29 mart. 2017, 18:55
DNA cere pedepse maxime pentru Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu şi Cristian Borcea în dosarul retrocedărilor de plaje

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, nu a fost prezent, miercuri, în sală, la fel şi Cristian Borcea, după ce au trimis judecătoarei o notă potrivit căreia vor să fie judecaţi în lipsă, ei fiind condamnaţi în alte dosare, potrivit News.ro.

După mai bine de 100 de termene de judecată, instanţa a anunţat că pledoariile finale ale avocaţilor vor începe miercuri şi vor continua săptămâna viitoare, în zilele de 3 şi 5 aprilie.

Încă de la începutul şedinţei, notarul public Jean Andrei, inculpat în cauză, a cerut judecătoarei să constate că două dintre cele trei fapte penale pentru care a fost trimis în judecată, adică fals şi uz de fals, s-au prescris şi că, în cazul său, legea mai favorabilă este vechiul Cod Penal.

În plus, el a mai arătat că printre infracţiunile pentru care este judecat se regăseşte şi abuzul în serviciu. „Vă rog să-i cereţi reprezentantului DNA să indice ce texte de lege au fost încălcate de mine cu ocazia autentificării acelui contract şi să facă acest lucru având în vedere decizia de anul trecut a Curţii Constituţionale privind definiţia abuzului în serviciu. Nu-mi pot face apărarea altfel”, a susţinut Andrei.

Imediat, alţi avocaţi au cerut acelaşi lucru pentru clienţii lor, inclusiv cei ai lui Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu.

În replică, procurorul DNA a arătat că se urmăreşte tergiversarea nejustificată a cauzei, că nu se încalcă dreptul la apărare şi că poate explica pentru toţi cei 36 de inculpaţi acuzaţi de abuz în serviciu care sunt articolele din legi încălcate de aceştia.

În acel moment, judecătoarea Cornelia Corina Gheorghişan a precizat că nu mai vrea să audă că acest dosar se amână la nesfârşit.

„Nu mai vreau să aud nimic despre tergiversare. Nu se prescrie nicio faptă până în 2020. Cele prescrise sunt prescrise de mult, înainte de a intra eu în această cauza. Nu sunt eu vinovată că şase ani nu s-a făcut nimic în acest dosar”, a susţinut judecătoarea de la prezidiu.

După acest episod, ea a acceptat cererile avocaţilor şi a cerut procurorului să explice ce articol de lege au încălcat inculpaţii din perspectiva modificărilor aduse, anul trecut, definiţiei abuzului în serviciu de către o decizie a Curţii Constituţionale.

Au urmat apoi, pentru fiecare categorie de funcţionari trimisă în judecată, explicaţiile DNA cu articolele de lege încălcate de inculpaţi.

„Nu s-au rezolvat cererile făcute de cetăţeni în vederea restituirii terenurilor în termen de 60 de zile, foştii proprietari au vândut drepturile succesorale cu 1 la sută din valoarea terenurilor, pe lângă legile enumerate s-a mai încălcat articolul 136 din Constituţie (referitor la proprietate, n.r.)”, a susţinut anchetatorul.

Pentru Nicuşor Constantinescu, procurorul a cerut maximum special de pedeapsă pentru abuz contra intereselor publice deoarece „a rezultat că în noiembrie 2002 – iulie 2005 el cerut unor primari şi membrii ai comisiei de retrocedări, notari şi mandatari să pună la cale mai multe retrocedări care au prejudiciat municipiul Constanţa cu peste 12 milioane de dolari şi peste 19 milioane de euro”.

În cazul lui Radu Mazăre, DNA a cerut o pedeapsa maximă pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu pe motiv că în perioada 2002-2007, împreună cu membrii comisiei de retrocedări din cadrul Primăriei şi având complicitatea celorlalţi inculpaţi, a prejudiciat statul cu mai multe zeci de milioane de euro.

Mazăre riscă o pedeapsă şi pentru fals intelectual, după ce ar fi atestat în mod nereal că plaja şi faleza din Constanţa sunt în proprietatea primăriei.

DNA a cerut, de asemenea, condamnarea la pedeapsă maximă pentru Cristian Borcea deoarece a adus prin acţiunile sale prejudicii statului de 20 milioane de euro.

Pentru alţi inculpaţi, procurorul a cerut constatarea intervenţiei termenului de prescripţie pentru unele fapte şi încetarea procesului penal faţă de ei.

Te-ar mai putea interesa și
Statul mai are nevoie de doi ani pentru a finaliza locuințele cu bani de la Banca Consiliului Europei. Câte locuințe finalizează din cele 7.000 prevăzute inițial
Statul mai are nevoie de doi ani pentru a finaliza locuințele cu bani de la Banca Consiliului Europei. Câte locuințe finalizează ...
Cel mai mare dezvoltator din România, statul, nu a reușit să cheltuie 175 de milioane de euro dintr-un împrumut acordat în 2016 pentru construcția a 7.000 de locuințe. ...
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...