DNA: Dan Şova, urmărit penal într-un nou dosar

Direcţia Naţională Anticorupţie informează, miercuri, că procurorii au dispus efectuarea urmăririi penale faţa de senatorul Dan Şova, pentru două infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine pentru altul un folos necuvenit, într-un nou dosar.
Economica.net - mie, 25 nov. 2015, 10:25
DNA: Dan Şova, urmărit penal într-un nou dosar

Direcţia Naţională Anticorupţie informează, miercuri, că procurorii au dispus efectuarea urmăririi penale faţa de senatorul Dan Şova, la data faptelor reprezentant al societăţii de avocatură, pentru două infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine pentru altul un folos necuvenit, într-un nou dosar.

În dosar sunt cercetaţi şi Mihai Bălan, director general al CET Govora şi Constantin Lăpădat, director economic în cadrul SC CET Govora, acuzaţi de două infracţiuni de abuz în serviciu dacă a fost cauzat un folos pentru sine sau pentru altul, scrie Agerpres.

‘În perioada 2006 – 2008, Dan Şova i-a determinat pe Mihai Bălan şi pe Constantin Lepădat să încheie două contracte de asistenţă juridică în termenii impuşi de el, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, respectiv a prevederilor legale în vigoare, la acea dată, cu privire la achiziţiile publice. Concret, la 1 martie 2006 şi 19 martie 2008, SC CET Govora a încheiat cu Societatea Civilă de Avocaţi ‘Şova şi Asociaţii’ două contracte distincte de asistenţă juridică având ca obiect asistenţă juridică/consultare/reprezentare şi plata unor onorarii de succes în valoare de 667.409,20 euro şi respectiv de 1.822.928,24 lei’, se arată într-un comunicat al DNA.

Potrivit DNA, cele două contracte distincte au fost încheiate în condiţiile în care SC CET Govora avea contract cadru de asistenţă juridică valabil, având acelaşi obiect, încheiat cu aceeaşi Societate Civilă de Avocaţi ‘Şova şi Asociaţii’.

Procurorii susţin că prin aceste activităţi a fost cauzat un prejudiciu SC CET Govora SA în valoare de peste 667.000 euro şi peste 1,8 milioane lei şi creat în mod injust un folos în patrimoniul Societăţii Civile de Avocaţi ‘Şova şi Asociaţii’.

Într-un alt dosar, senatorii jurişti au întocmit, marţi, un raport favorabil în cazul cererii privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a social-democratului Dan Şova.

Raportul Comisiei este consultativ, el urmând să fie înaintat Biroului permanent pentru a fi introdus pe ordinea de zi a şedinţei plenului Senatului de miercurea viitoare.

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a sesizat procurorul general pentru a cere preşedintelui Senatului încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a lui Dan Şova.

Potrivit DNA, în perioada octombrie 2011 – iulie 2014, Dan Şova a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunţătoare, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, director general al CET Govora SA, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unor contracte de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună.

Te-ar mai putea interesa și
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul Otopeni
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul ...
CFR Călători informează că începând cu data de 31 martie 2024, în activitatea de transport feroviar se va trece la ora oficială de vară, ora 03:00 devenind ora 04:00....
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală electrică fotovoltaică de 2,5 MW, investiție ce face parte din strategia ...
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Compania Naţională de Investiţii Rutiere (CNIR) a preluat de la Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii ...
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat, a declarat preşedintele chinez Xi Jinping, care l-a primit miercuri ...