DNA extinde urmărirea penală faţă de Tudor Chiuariu, acuzat că ar fi cerut alte 3 milioane de euro mită

Procurorii DNA Braşov au dispus extinderea urmăririi penale faţă de senatorul Tudor Chiuariu pentru o altă infracţiune de trafic de influenţă faţă de cele deja reţinute în sarcina lui în dosarul în care este arestat preventiv Viorel Hrebenciuc pentru fapte de corupţie legate de atribuirea unor mari suprafeţe de teren forestier, scrie Agerpres.
Economica.net - joi, 15 ian. 2015, 17:24
DNA extinde urmărirea penală faţă de Tudor Chiuariu, acuzat că ar fi cerut alte 3 milioane de euro mită

DNA precizează, într-un comunicat transmis joi AGERPRES, că în contextul demersurilor infracţionale depuse pentru retrocedarea unor mari suprafeţe de teren forestier către Gheorghe Paltin Sturdza, la 12 aprilie 2013, după ce a încetat orice raport juridic între acesta şi Ioan Varga, coinculpaţi în prezenta cauză, la biroul SCA Chiuariu şi Asociaţii din Bucureşti a avut loc o întâlnire între Sturdza şi Tudor Chiuariu.

„Cu ocazia acelei întâlniri, după ce Tudor Chiuariu l-a asigurat pe Gheorghe Paltin Sturdza de influenţa sa avută asupra funcţionarilor publici din judeţul Bacău implicaţi în procedura de punere în executare a deciziei nr. 231/2012 a Tribunalului Covasna, i-a pretins acestuia suma de 3.000.000 de euro pentru a obţine, cu ajutorul influenţei sale asupra respectivilor funcţionari, punerea în posesie a unui lot de aproximativ 6.000 de ha de pădure„, susţin procurorii.

Senatorului Tudor Chiuariu i s-au adus, joi, la cunoştinţă noua acuzaţie.

În 10 ianuarie, DNA a anunţat că Tudor Chiuariu este urmărit penal pentru trafic de influenţă, spălare de bani, şi aderarea la un grup infracţional organizat, fiind dispusă măsura controlului judiciar pentru 30 de zile faţă de acesta.

„În contextul demersurilor infracţionale depuse pentru retrocedarea unor mari suprafeţe de teren forestier către inculpatul Paltin Gheorghe Sturdza, în noiembrie 2012, inculpaţii Ioan Varga şi Daniel Călugăr s-au înţeles cu Tudor Chiuariu să primească suma de 2.500.000 de euro pentru a interveni pe lângă funcţionarii publici ai Comisiei judeţene de aplicare a legilor fondului funciar din cadrul Instituţiei Prefectului Judeţului Bacău, RNP Romsilva – Direcţiei Silvice Bacău şi OCPI Bacău, cu scopul de a-i determina pe aceştia fie să urgenteze, fie să să-şi îndeplinească în mod defectuos (ex. să nu exercite acţiuni în justiţie) atribuţiile de serviciu privind punerea în executare a unei decizii a Tribunalului Covasna. Această decizie avea ca obiect reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafeţe de 43.227 ha teren forestier ce a aparţinut fostului Domeniu Ghica-Comăneşti”, arăta DNA la acea dată.

Sursa citată a precizat că, ulterior, cumpărarea de influenţă a fost disimulată prin încheierea unui contract de asistenţă juridică încheiat cu Tudor Chiuariu, potrivit căruia suma de 2.000.000 de euro urma a fi plătită cu titlu de onorariu fix şi suma de 500.000 de euro cu titlu de onorariu de succes la data predării titlurilor de proprietate.

„Prin cooptarea lui Tudor Chiuariu în interiorul grupului infracţional organizat, acesta a dobândit şi asumat un rol esenţial, în sensul că, sub coordonarea inculpaţilor Ioan Adam şi Paltin Gheorghe Sturdza, şi-a folosit influenţa politică dată de calitatea de parlamentar şi fost ministru al Justiţiei, pentru a interveni pe lângă funcţionarii publici din cadrul Instituţiei Prefectului Judeţului Bacău, OCPI Bacău, Direcţia Silvică Bacău, în scopul urgentării punerii în executare a deciziei Tribunalului Covasna”, mai susţin procurorii.

Te-ar mai putea interesa și
Aeroport Oradea: Selina Grup anunță finalizarea lucrărilor de extindere a pistei VIDEO
Aeroport Oradea: Selina Grup anunță finalizarea lucrărilor de extindere a pistei VIDEO
Selina Grup a anunțat că a finalizat lucrările de extindere a pistei Aeroportului Oradea, proiect finanțat prin POIM 2014 - 2020. Constructorul bihorean a prezentat și imagini video cu pistă......
Autostrada Bucureștiului A0: Au fost montate primele grinzi peste calea ferată pe lotul Aktor VIDEO
Autostrada Bucureștiului A0: Au fost montate primele grinzi peste calea ferată pe lotul Aktor VIDEO
Azi-noapte pe șantierul A0 Sud Lot 3 au fost montate primele două grinzi duble metalice pe deschiderea centrală a pasajului ...
UE nu are toţi aşii în mână pentru electrificarea parcului său auto. Este posibil să piardă pariul – auditor ECA
UE nu are toţi aşii în mână pentru electrificarea parcului său auto. Este posibil să piardă pariul – auditor ECA
Curtea de Conturi Europeană a publicat luni un punct de vedere conform căruia planul Uniunii Europene de a interzice, începând ...
Secretarul de stat Blinken respinge acuzaţia că SUA aplică un dublu standard pentru Israel
Secretarul de stat Blinken respinge acuzaţia că SUA aplică un dublu standard pentru Israel
Secretarul de stat american Antony Blinken a negat luni că Statele Unite folosesc un dublu standard la aplicarea legislaţiei ...