1EUR = 4.7582 RON | Bucureşti 27 º

News

DNA: Gheorghe Ştefan, trimis în judecată

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Gheorghe Ştefan, primarul municipiului Piatra-Neamţ, vicepreşedinte al unui partid politic şi preşedinte al unei organizaţii locale a aceluiaşi partid la data faptelor, arestat preventiv în altă cauză.

23 dec, 2014 | Agerpres

În dosar au fost deferite justiţiei şi patru societăţi comerciale, scrie Agerpres.

Gheorghe Ştefan este acuzat de spălare de bani, efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia pe care o îndeplineşte o persoană, în scopul obţinerii de bani, bunuri sau foloase necuvenite şi folosirea influenţei sau a autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bunuri sau foloase necuvenite.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis marţi Agerpres, în sarcina celor patru societăţi comerciale - SC Best GSG SRL, SC Giga Star SRL, SC Euromedia TV SRL şi SC Sonic Media SRL - s-a reţinut infracţiunea de complicitate la spălarea banilor.

DNA precizează că, începând cu 2009, Gheorghe Ştefan a administrat în fapt SC Strong Montaj SA (fostă SC Tehnoutilaj SA), folosindu-se de interpuşi, care au acceptat să figureze formal ca asociaţi şi administratori.

Procurorii susţin că el şi-a asumat rolul de factor de decizie în SC Strong Montaj SA şi s-a implicat în activitatea de administrare a acesteia (el a dispus efectuarea de plăţi, a făcut demersuri pentru încasarea facturilor emise, pentru obţinerea de finanţări de la diferite instituţii publice, pentru restituirea unor garanţii de bună execuţie, a discutat cu furnizorii de materiale, a cerut să i se prezinte situaţii contabile, a pus în discuţie evaluarea patrimoniului în vederea unor divizări, a solicitat informaţii cu privire la stadiul de realizare a unor lucrări, a intervenit pentru remedierea unor neajunsuri în activitatea firmei, şi-a dat acordul pentru obţinerea unui credit bancar şi constituirea unor garanţii, a convins fidejusori să semneze contractul de credit, a identificat şi a discutat oportunităţi de afaceri, a dispus acordarea de împrumuturi unor firme afiliate etc.).

'SC Strong Montaj SA (fostă SC Tehnoutilaj SA) a încheiat şi a executat contracte vizând realizarea unor lucrări cu diferiţi clienţi şi a achiziţionat, de la o serie de furnizori, bunuri şi servicii. Altfel spus, SC Strong Montaj SA (fostă SC Tehnoutilaj SA) s-a interpus în schimb, a făcut acte de comerţ, implicând circulaţia banilor. Aceste operaţiuni financiare ca acte de comerţ, în efectuarea cărora s-a implicat Gheorghe Ştefan, sunt incompatibile cu funcţia pe care o deţinea, aceea de primar al municipiului Piatra Neamţ şi sunt menite să-i aducă sume de bani necuvenite. O parte din aceste sume de bani necuvenite provin din executarea unor lucrări în comuna Tazlău din judeţul Neamţ, finanţate conform HG 577/1997. Pentru asigurarea alocării de fonduri băneşti şi pentru finanţarea cu prioritate, contrar art. 2 din ordinul 996/16.02.2011 al MDRT, a lucrărilor din care obţinea sume de bani necuvenite, în perioada 2010-2012, Gheorghe Ştefan s-a folosit de autoritatea şi de influenţa conferite de funcţia de conducere deţinută într-un partid, intervenind la funcţionari din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) şi al Consiliului Judeţean (CJ) Neamţ', se arată în comunicat.

DNA menţionează că prin HG nr. 577/1997 s-a aprobat 'programul privind reabilitarea, modernizarea şi/sau asfaltarea drumurilor de interes judeţean şi de interes local, definite potrivit legii, alimentarea cu apă, canalizarea şi epurarea apelor uzate la sate, precum şi în unităţile administrativ-teritoriale cu resurse turistice'.

Sursa citată subliniază că repartizarea pe comune a sumelor de la bugetul de stat se făcea de CJ iar listele cu modul de distribuire a banilor pentru fiecare autoritate publică locală contractantă se comunica apoi MDRT, plata făcându-se după aprobarea listelor.

'Pentru a controla modul de repartizare a banilor alocaţi de la bugetul de stat, Gheorghe Ştefan a susţinut o anumită persoană (martor în cauză) să ocupe funcţia de consilier personal al preşedintelui CJ Neamţ. În afara atribuţiilor de serviciu, acesteia i s-a permis să completeze listele comunicate MDRT cu date indicate de Ştefan. În situaţia în care datele comunicate MDRT nu erau stabilite de Ştefan cu apropiata a sa din CJ Neamţ, primul lua legătura cu un funcţionar din MDRT, desemnat să gestioneze relaţia cu autorităţile publice locale (martor în cauză) sau cu alţi reprezentanţi ai ministerului. Listele erau corectate şi restituite CJ Neamţ. După încorporarea corecţiilor, listele (anexele) erau retrimise oficial MDRT de către reprezentanţii CJ Neamţ', au constatat anchetatorii.

DNA a reţinut că, în această modalitate, Gheorghe Ştefan a reuşit, în mod repetat, în perioada 2010-2012, cu ocazia rectificărilor ori a alocărilor bugetare anuale, să direcţioneze sume de bani, în special către comuna Tazlău din judeţul Neamţ, care avea încheiat un contract (inclus în programul prevăzut de HG 577/1997) cu asocieri din care făcea parte chiar SC Strong Montaj SA.

'În vederea scoaterii din SC Strong Montaj SA a sumelor de bani obţinute din infracţiuni şi a ascunderii adevăratei naturi a provenienţei acestora, Gheorghe Ştefan s-a folosit de diverse societăţi comerciale pe care le controla: SC Best GSG SRL, SC Giga Star SRL, SC Euromedia TV SRL, SC Sonic Media SRL, în beneficiul cărora, în perioada 2010-2014, a dispus, a iniţiat, a coordonat efectuarea de plăţi de către SC Strong Montaj SA, pentru servicii fictive, inutile ori nejustificate economic (plăţi în favoarea Best GSG SRL pentru servicii fictive de consultanţă; plăţi pentru inutile servicii de publicitate, parţial prestate de 1TV Neamţ şi GIGA TV, care depăşeau ca valoare profitul anual; asumarea şi plata unor împovărătoare rate de leasing, refacturate către Sonic Media SRL, dar neachitate de aceasta; luarea în chirie a unui hotel care nu aducea venituri şi menţinerea contractului o lungă perioadă de timp; divizarea SC Tehnoutilaj SA (devenită SC Strong Montaj SA), constituirea unei noi societăţi comerciale, Giga Star SRL care a preluat activele pentru a le da înapoi cu chirie primei societăţi comerciale amintite; plata chiriei pentru un spaţiu folosit de mai multe societăţi comerciale afiliate şi acceptarea plăţii impozitului pe proprietatea, aflat în sarcina Giga Star SRL etc.)', se spune în document.

DNA mai precizează că, procedându-se astfel, în perioada 1 ianuarie 2010 - 1 februarie 2014, au fost scoşi din SC Strong Montaj SA, au fost supuşi unui proces de spălare a produsului infracţiunii peste 4,4 milioane lei (aproximativ 1 milion euro).

SC Euromedia TV SRL şi SC Sonic Media SRL deţin televiziunile 1TV Neamţ şi Giga TV.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Neamţ, cu propunere de a se menţine măsurile asiguratorii dispuse în cauză.

De asemenea, s-a propus luarea faţă de SC Best GSG SRL şi SC Giga Star SRL a unor măsuri preventive: interdicţia iniţierii procedurii de dizolvare sau de lichidare, interdicţia iniţierii fuziunii, a divizării, a reducerii capitalului social, interzicerea unor operaţiuni patrimoniale, susceptibile de a antrena diminuarea activului patrimonial sau insolvenţa, cu excepţia măsurilor de conservare.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin tehnic şi informativ din partea Serviciului Român de Informaţii - Direcţia Judeţeană de Informaţii Neamţ.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO