DNA invocă lipsa unor documente de la dosarul lui Năstase

Instanţa a amânat două ore judecarea recursului împotriva deciziei de eliberare condiţionată a lui Adrian Năstase, după ce procurorul a spus că nu a găsit la dosar documentele care detaliază activităţile pentru care Năstase a fost recompensat în penitenciar, avocaţii acuzând DNA de tergiversare.
Economica.net - lun, 18 mart. 2013, 08:24
DNA invocă lipsa unor documente de la dosarul lui Năstase

Tribunalul Bucureşti a început luni, în jurul orei 9.30, judecarea recursului făcut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în cazul deciziei Judecătoriei Sectorului 4 de eliberare condiţionată a lui Adrian Năstase.

Procurorul DNA prezent la şedinţa de judecată a arătat în faţa instanţei că, deşi a studiat joi şi vineri acest dosar, nu a găsit documentele ce detaliază activităţile pentru care Adrian Năstase a fost recompensat pe parcursul executării pedepsei, cerând astfel acordarea unui termen.

În replică, apărarea lui Adrian Năstase a acuzat DNA de tergiversarea judecării cauzei, precum şi de o competitivitate neloială, arătând că fostul premier a fost recompensat inclusiv după ce i s-a admis la Judecătorie cererea de eliberare condiţionată. Avocatul a precizat că recompensa a constat în suplimentarea dreptului la vizită.

Instanţa a suspendat pentru două ore judecarea cauzei, timp în care procurorul DNA va studia din nou acest dosar.

Adrian Năstase a fost adus luni dimineaţă, în jurul orei 9.00, de la Penitenciarul Jilava la Tribunalul Bucureşti, care urmează să ia o decizie definitivă privind cererea acestuia de eliberare condiţionată după executarea unei treimi din pedeapsa de doi ani de închisoare primită în dosarul „Trofeul calităţii”.

Avocatul lui Adrian Năstase, Ion Cazacu, a declarat la intrarea în Tribunalul Bucureşti că se aşteaptă ca spiritul de dreptate şi corectitudinea să triumfe şi, după mai bine de 300 de zile de când a fost încarcerat, fostul premier să fie alături de familie.

Cazacu a precizat că apărarea este pregătită şi va combate recursul DNA cu argumente care ţin de cauză. Avocatul a mai spus că, în opinia lui, recursul procurorilor DNA este lipsit de consistenţă.

La Tribunalul Bucureşti a venit şi Andrei Năstase, care a declarat că nu are emoţii şi speră ca tatăl lui să meargă astăzi acasă.

Întrebat cum îl aşteaptă acasă pe Adrian Năstase, Andrei Năstase a spus că nu este nimic special, sunt doar cei din familie. El a precizat că mama lui se simte mai bine, dar nu a putut să vină la Tribunal şi îl aşteaptă acasă.

La Tribunalul Bucureşti a venit şi Codrin Ştefănescu, el declarând că justiţia trebuie să facă dreptate şi Adrian Năstase trebuie eliberat din motive foarte bine cunoscute.

Codrin Ştefănescu a spus că o parte a justiţiei este coruptă şi răspunde la comenzi politice, iar DNA a făcut tot ce se poate pentru a-l ţine pe Adrian Năstase în penitenciar.

Judecătoarele Viorica Dinu şi Antonela Costache, care trebuiau să facă parte din completul care va judeca recursul la eliberarea fostului premier, au fost arestate preventiv pentru 29 de zile, vineri, de Curtea de Apel Bucureşti, în dosarul în care sunt acuzate de luare de mită şi trafic de influenţă pentru soluţii în mai multe dosare, printre care şi cel al lui Dinel Nuţu (fost Staicu).

Preşedintele Tribunalului Bucureşti, Laura Andrei, a declarat pentru MEDIAFAX, joi, după reţinerea celor două judecătoare, că dosarul privind eliberarea lui Adrian Năstase va fi judecat la termenul stabilit, întrucât fiecare secţie are asigurat un complet de permanenţă, pentru situaţii neprevăzute. Completul de permanenţă asigură judecata în orice dosar atunci când situaţia o cere.

Duminică, fostul premier a fost vizitat la penitenciar de cei doi fii ai săi, Andrei Năstase declarând că speră ca aceasta să fie ultima ocazie în care îşi vede tatăl în închisoare şi că nu vede vreun motiv pentru amânarea procesului de luni.

În 12 februarie, Judecătoria Sectorului 4 a admis cererea lui Năstase de eliberare din penitenciar înainte de termen, decizia fiind contestată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

DNA a notat, în motivarea recursului făcut împotriva deciziei Judecătoriei Sectorului 4 de eliberare condiţionată al lui Adrian Năstase, că acesta, prin materialele şi articolele pe care le-a scris şi publicat, dovedeşte că nu regretă faptele pentru care a fost condamnat şi că în continuare nu le admite, singurul regret al său fiind acela că este singurul faţă de care s-a pronunţat o condamnare cu executare.

Îm motivarea deciziei din 12 februarie, Judecătoria Sectorului 4 a arătat că Adrian Năstase a avut un comportament conform „întru totul” cu rigorile mediului carceral şi nu a fost niciodată sancţionat, iar regimul de detenţie şi-a atins scopul pentru care fostul premier a fost condamnat.

Totodată, instanţa a precizat că lucrarea ştiinţifică scrisă de Adrian Năstase în penitenciar a fost întocmită conform dispoziţiilor legale, iar cele 45 de zile scăzute din pedeapsă pentru activitatea desfăşurată în detenţie au fost stabilite corect.

Instanţa a mai notat în motivare că lucrarea ştiinţifică „Reprezentarea României la Uniunea Europeană în contextul reglementărilor interne şi europene” a fost scrisă de Adrian Năstase în perioada 10 august – 24 decembrie 2012, constatând astfel că „acordarea a 45 zile câştig s-a făcut în conformitate cu dispoziţiile legale”.

„Că lucrurile stau astfel o demonstrează şi aprobarea cererilor formulate de deţinut la 10 şi 21 august 2012, prin care acestuia, conform propunerilor comisiei de selecţie muncă din Penitenciarul Jilava făcute în conformitate cu dispoziţiile articolului 59 alineatele 1 şi 3 din Legea 275/2006, i s-a permis să lucreze la elaborarea lucrării opt ore pe zi (40 de ore/săptămână) şi apoi zece ore pe zi (50 ore pe săptămână)”, a precizat judecătorul, în documentul citat.

La judecarea cererii de eliberare înainte de termen, procurorul de şedinţă a solicitat instanţei Judecătoriei Sectorului 4 Bucureşti respingerea acesteia, invocând faptul că Adrian Năstase nu a dovedit o atitudine de îndreptare, întrucât a continuat să facă afirmaţii la adresa judecătorilor care l-au condamnat la doi ani de închisoare în dosarul „Trofeul calităţii”.

Procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie a mai arătat în faţa instanţei că este pusă la îndoială calitatea de operă ştiinţifică a lucrării fostului premier avute în vedere pentru punerea lui în libertate şi a invocat că Judecătoria Sectorului 4 nu este competentă să soluţioneze cererea.

Adrian Năstase este încarcerat din 26 iunie 2012.

În 9 ianuarie, Comisia de eliberări condiţionate de la Penitenciarul Jilava a constatat că s-a împlinit termenul de o treime din pedeapsă în care Adrian Năstase ar putea fi eliberat şi a dat aviz favorabil.

„Ca urmare a redactării lucrării ştiinţifice şi a implicării în activităţile de educaţie, a obţinut un număr total de 342 de credite şi a fost recompensat de trei ori. Nu a fost sancţionat disciplinar pe perioada detenţiei”, se arată în raportul comisiei.

În fişa de caracterizare a lui Adrian Năstase, Comisia de la Jilava a consemnat activităţile prestate de acesta, pentru care a fost recompensat cu 45 de zile reducere a pedepsei de doi ani de închisoare.

După decizia comisiei, avocaţii lui Adrian Năstase au depus la Judecătoria Sectorului 4 cererea de eliberare din penitenciar, care a fost admisă în 12 februarie.

În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii”, în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.

În 5 decembrie 2012, Curtea de Apel Bucureşti a decis ca zilele petrecute de fostul premier în Spitalul Floreasca, în urma tentativei de sinucidere, să fie scăzute din condamnare. Instanţa a dispus atunci să fie scăzută perioada din 20 până în 26 iunie 2012.

Te-ar mai putea interesa și
Consiliul de Administrație al Electrica a aprobat planul de investiții al companiei. Subsidiarei DEER i-au fost alocați 878 de milioane de lei
Consiliul de Administrație al Electrica a aprobat planul de investiții al companiei. Subsidiarei DEER i-au fost alocați ...
Consiliul de Administrație al Grupului Electrica a aprobat valoarea consolidată a planul de investiții (CAPEX) pentru anul 2024, în suma totală de peste 1,12 miliarde de lei, 878 de milioane de......
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru refugiații din Ucraina
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru ...
Guvernul a prelungit cu trei luni, până la data de 30 iunie 2024, prin ordonanţă de urgenţă, perioada până la care ...
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat amenzile pentru e-Factura pâna la 1 iunie (Video)
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat ...
Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat pentru activităţi productive şi pentru industria prelucrătoare, o schemă ...
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
ING Bank și-a reînnoit certificatele de securitate ale Home’Bank și a transmis un mesaj clienților.