DNA: Mihai Rotaru, trei membri ai Comisiei ANRP şi un evaluator, prezentaţi vineri ÎCCJ pentru arestare preventivă

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) informează că procurorii au dispus reţinerea omului de afaceri Mihai Rotaru, a membrilor Comisiei de Despăgubiri ANRP, Sergiu Diacomatu, vicepreşedinte, Rodica Constantinovici şi Lăcrămioara Alexandru, şi a evaluatorului Sergiu Negurici, urmând a fi prezentaţi vineri la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, potrivit Agerpres.
Economica.net - joi, 26 nov. 2015, 18:38
DNA: Mihai Rotaru, trei membri ai Comisiei ANRP şi un evaluator, prezentaţi vineri ÎCCJ pentru arestare preventivă

Mihai Rotaru, principalul acţionar de la CS Universitatea Craiova şi beneficiar al despăgubirii ANRP, este acuzat de procurorii anticorupţie de cumpărare de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, iar cei trei membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor – Diacomatu, Constantinovici şi Alexandru – de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Sergiu Negurici, la data faptei evaluator ANEVAR, este anchetat pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Într-un comunicat al DNA, transmis joi seară AGERPRES, se arată că, în 17 iunie 2010, Diacomatu, Constantinovici şi Alexandru, prin exercitarea abuzivă a atribuţiunilor de serviciu, cu încălcarea prevederilor legale, au aprobat raportul prin care un teren în suprafaţă de 61.857 mp situat în municipiul Piteşti a fost evaluat la aproape 109 milioane lei, sumă acordată drept despăgubire lui Mihai Rotaru.

DNA precizează că terenul a fost supraevaluat cu aproximativ 87,3 milioane lei, ceea ce reprezintă prejudiciu în dauna bugetului de stat şi totodată obţinerea unor avantaje patrimoniale pentru persoana beneficiară a sumei de bani.

‘Pentru supraevaluarea terenului, (…) Sergiu Negurici, expert evaluator, a întocmit un raport de evaluare ce contravine Standardelor Internaţionale de Evaluare. Raportul a fost aprobat de membrii comisiei, deşi rezulta supraevaluarea vădită efectuată de Negurici, împrejurare care impunea retrimiterea pentru reevaluare. Mihai Rotaru, beneficiar al sumei de 108.932.000 lei (aprox. 25 milioane euro) cumpărase drepturile litigioase de la o altă persoană cu câteva luni înainte de decizia comisiei ANRP, mai precis la data de 27.11.2009, cu suma de 750.000 euro. Persoana a vândut aceste drepturi după ce, timp de 8 ani nu reuşise să obţină proprietăţile revendicate, ceea ce condusese şi la iniţierea unui proces în instanţă’, susţin procurorii.

De asemenea, din probele administrate a rezultat că deputatul Ioan Oltean, care avea relaţii cointeresate cu Mihai Rotaru şi cu preşedinta ANRP, şi-a exercitat influenţa la aceasta din urmă pentru urgentarea şi aprobarea despăgubirii în favoarea cesionarului.

‘În schimb, Mihai Rotaru i-a remis lui Ioan Oltean suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind în incinta unei parohii. Suma plătită în acest dosar de despăgubire pentru un teren reprezintă un sfert din totalul despăgubirilor civile plătite de ANRP în tot cursul anului 2011’, mai menţionează DNA.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Josep Borrell: „UE va sprijini ferm Ucraina” în cazul unui atac militar din partea Rusiei
Josep Borrell: „UE va sprijini ferm Ucraina” în cazul unui atac militar din partea Rusiei
Uniunea Europeană "lucrează pentru a evita o criză", dar "va susţine ferm Ucraina" în cazul unui atac din partea Rusiei, ...
PSD vrea o companie naţională care să producă verde şi nuclear şi pe cărbuni şi gaze prin care România să devină „independentă energetic”
PSD vrea o companie naţională care să producă verde şi nuclear şi pe cărbuni şi gaze prin care România să devină ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că este momentul ca România să devină independentă energetic prin crearea ...
Submarine Burger, liderul pieței pe segmentul hamburgerilor artizanali din Croația, a intrat astăzi în România, printr-un parteneriat cu Glovo
Submarine Burger, liderul pieței pe segmentul hamburgerilor artizanali din Croația, a intrat astăzi în România, printr-un ...
Lanțul de restaurante Submarine Burger, liderul pieței pe segmentul hamburgerilor artizanali din Croația, și-a listat ...