DNA: Mihai Rotaru, trei membri ai Comisiei ANRP şi un evaluator, prezentaţi vineri ÎCCJ pentru arestare preventivă

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) informează că procurorii au dispus reţinerea omului de afaceri Mihai Rotaru, a membrilor Comisiei de Despăgubiri ANRP, Sergiu Diacomatu, vicepreşedinte, Rodica Constantinovici şi Lăcrămioara Alexandru, şi a evaluatorului Sergiu Negurici, urmând a fi prezentaţi vineri la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, potrivit Agerpres.
Economica.net - joi, 26 nov. 2015, 18:38
DNA: Mihai Rotaru, trei membri ai Comisiei ANRP şi un evaluator, prezentaţi vineri ÎCCJ pentru arestare preventivă

Mihai Rotaru, principalul acţionar de la CS Universitatea Craiova şi beneficiar al despăgubirii ANRP, este acuzat de procurorii anticorupţie de cumpărare de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, iar cei trei membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor – Diacomatu, Constantinovici şi Alexandru – de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Sergiu Negurici, la data faptei evaluator ANEVAR, este anchetat pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Într-un comunicat al DNA, transmis joi seară AGERPRES, se arată că, în 17 iunie 2010, Diacomatu, Constantinovici şi Alexandru, prin exercitarea abuzivă a atribuţiunilor de serviciu, cu încălcarea prevederilor legale, au aprobat raportul prin care un teren în suprafaţă de 61.857 mp situat în municipiul Piteşti a fost evaluat la aproape 109 milioane lei, sumă acordată drept despăgubire lui Mihai Rotaru.

DNA precizează că terenul a fost supraevaluat cu aproximativ 87,3 milioane lei, ceea ce reprezintă prejudiciu în dauna bugetului de stat şi totodată obţinerea unor avantaje patrimoniale pentru persoana beneficiară a sumei de bani.

‘Pentru supraevaluarea terenului, (…) Sergiu Negurici, expert evaluator, a întocmit un raport de evaluare ce contravine Standardelor Internaţionale de Evaluare. Raportul a fost aprobat de membrii comisiei, deşi rezulta supraevaluarea vădită efectuată de Negurici, împrejurare care impunea retrimiterea pentru reevaluare. Mihai Rotaru, beneficiar al sumei de 108.932.000 lei (aprox. 25 milioane euro) cumpărase drepturile litigioase de la o altă persoană cu câteva luni înainte de decizia comisiei ANRP, mai precis la data de 27.11.2009, cu suma de 750.000 euro. Persoana a vândut aceste drepturi după ce, timp de 8 ani nu reuşise să obţină proprietăţile revendicate, ceea ce condusese şi la iniţierea unui proces în instanţă’, susţin procurorii.

De asemenea, din probele administrate a rezultat că deputatul Ioan Oltean, care avea relaţii cointeresate cu Mihai Rotaru şi cu preşedinta ANRP, şi-a exercitat influenţa la aceasta din urmă pentru urgentarea şi aprobarea despăgubirii în favoarea cesionarului.

‘În schimb, Mihai Rotaru i-a remis lui Ioan Oltean suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind în incinta unei parohii. Suma plătită în acest dosar de despăgubire pentru un teren reprezintă un sfert din totalul despăgubirilor civile plătite de ANRP în tot cursul anului 2011’, mai menţionează DNA.

Te-ar mai putea interesa și
GCS: 1.305 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 1.026 de pacienți la ATI
GCS: 1.305 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 1.026 de pacienți la ATI
Un număr de 1.305 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate peste 37.400 de teste, a informat, sâmbătă, Grupul de Comunicare......
BNR va păstra neschimbată rata de dobândă în şedinţa consiliului de admninistraţie al băncii din 12 mai – ING Bank
BNR va păstra neschimbată rata de dobândă în şedinţa consiliului de admninistraţie al băncii din 12 mai – ING Bank
Banca centrală a României își va relua reuniunile politice periodice pe 12 mai. În analiza sa zilnică, ING Bank spune ...
Doar cinci dintre candidații la concursul pentru șefia caselor de asigurări de sănătate au trecut de proba scrisă
Doar cinci dintre candidații la concursul pentru șefia caselor de asigurări de sănătate au trecut de proba scrisă
Doar cinci candidaţi la concursul pentru ocuparea funcţiilor de directori de case de asigurări de sănătate au trecut ...
România, pe locul 24 în Europa la numărul de kilometri de autostradă. Cum a evoluat rețeaua europeană de șosele de mare viteză în ultimii 100 de ani
România, pe locul 24 în Europa la numărul de kilometri de autostradă. Cum a evoluat rețeaua europeană de șosele de ...
România se situează pe locul 24 într-un top al țărilor din Europa după numărul de kilometri de autostradă, cu o rețea ...