DNA: S-a înregistrat o sesizare în legătură cu modalitatea de adoptare a unor acte normative. Se efectuează acte procedurale

Direcţia Naţională Anticorupţie informează că s-a înregistrat o sesizare depusă de mai multe persoane fizice cu privire la posibile fapte în legătură cu modalitatea de adoptare a unor acte normative, iar în prezent se efectuează acte procedurale.
Economica.net - joi, 02 feb. 2017, 13:27
DNA: S-a înregistrat o sesizare în legătură cu modalitatea de adoptare a unor acte normative. Se efectuează acte procedurale

Precizarea DNA vine ca urmare a solicitărilor formulate de reprezentanţi ai mass-media.

‘La Direcţia Naţională Anticorupţie s-a înregistrat o sesizare depusă de mai multe persoane fizice cu privire la posibile fapte aflate în competenţa de soluţionare a instituţiei, în legătură cu modalitatea de adoptare a unor acte normative. Ca urmare, în conformitate cu prevederile procesual penale, se efectuează acte procedurale cu privire la aspectele sesizate. Precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare’, se arată într-un comunicat al DNA transmis joi AGERPRES.

Ministerul Justiţiei va transmite, în cursul zilei de joi, documentele solicitate de DNA privind elaborarea şi emiterea OUG de modificare a Codurilor penale şi proiectul de lege pentru graţierea unor pedepse, a precizat pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al MJ, Cristina Liţă.

Ministerul Justiţiei a primit miercuri o solicitare din partea DNA de a transmite, în original, toate înscrisurile care au legătură cu elaborarea şi emiterea ordonanţei de urgenţă privind modificarea Codurilor penale, precum şi cu proiectul de lege referitor la graţiere.

‘În cursul zilei de ieri, 1 februarie 2017, Ministerul Justiţiei a primit solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie – de a transmite, până la data de 2 februarie, în original, toate înscrisurile care au legătură cu elaborarea şi emiterea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului din data de 31 ianuarie 2017, prin care au fost modificate şi completate Legea nr.286/2009 privind Codul penal şi Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi cu proiectul de lege adoptat de Guvernul României pentru graţierea unor pedepse’, se arată într-un comunicat al MJ transmis AGERPRES.

MJ a menţionat că, prin aceeaşi adresă, DNA a solicitat transmiterea documentelor – rezultate ca urmare a corespondenţei interinstituţionale şi interne – scrise sau prin poştă electronică, cu privire la cele două acte normative menţionate, precum şi precizarea numelui, prenumelui şi a datelor de identificare în cazul persoanelor care au participat la redactarea, întocmirea şi/sau avizarea celor două proiecte.

Conform adresei DNA, documentele au fost solicitate în interesul urmăririi penale efectuate într-un dosar aflat pe rolul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

‘Faţă de acest demers, Ministerul Justiţiei subliniază faptul că modificarea legislativă menţionată a fost şi este asumată de conducerea MJ în exercitarea atribuţiilor statutare şi legale. Considerăm că declanşarea unei anchete de către DNA cu privire la modul de elaborare a unei ordonanţe de urgenţă este o gravă imixtiune în activitatea autorităţii executive şi o afectare fără precedent a echilibrului puterilor constituţionale’, a precizat MJ.

Comunicatul de presă al MJ vine după ce procurorul general Augustin Lazăr a declarat joi dimineaţa că la DNA există în investigare un dosar în legătură cu adoptarea ordonanţei de urgenţă privind modificarea Codului penal şi Codului de procedură penală.

Te-ar mai putea interesa și
Pierderile Electrolux s-au triplat în primul trimestru, dar sunt mai mici decât estimau analiştii
Pierderile Electrolux s-au triplat în primul trimestru, dar sunt mai mici decât estimau analiştii
Producătorul suedez de electrocasnice Electrolux a raportat vineri pierderi operaţionale semnificativ mai mari pentru primul trimestru al acestui an, ca urmare a cererii slabe şi a......
România are cel mai mare deficit comercial de pe urma comerţului extra-UE cu medicamente şi produse farmaceutice
România are cel mai mare deficit comercial de pe urma comerţului extra-UE cu medicamente şi produse farmaceutice
Exporturile UE de produse medicale şi farmaceutice în ţările din afara blocului comunitar au scăzut cu 3,5% în 2023, ...
Generarea de idei a devenit mai simplă
Generarea de idei a devenit mai simplă
Una dintre principalele dificultăți întâmpinate în munca de la distanță sau în regim hibrid este găsirea unor metode ...
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Cotaţiile la cupru au trecut vineri pragul de 10.000 de dolari pe tonă, pentru prima dată în ultimii doi ani, pe fondul ...