DNA solicită o reacţie fermă a CSM faţă de „atacurile fără precedent” la adresa procurorilor anticorupţie

DNA a lansat, luni, un apel în care le solicită membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să aibă o reacţie fermă faţă de 'atacurile fără precedent care îi ţintesc pe procurorii anticorupţie'.
Economica.net - lun, 30 ian. 2017, 14:57
DNA solicită o reacţie fermă a CSM faţă de

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, atacurile sunt declanşate de ‘trusturi de presă partizane ale unor curente politice sau ale unor grupuri de interese de afaceri, împreună cu persoane condamnate sau aflate în ancheta DNA’.

‘În contextul în care se fac inclusiv afirmaţii foarte grave şi hazardate că dosarele sunt falsificate, procurorii DNA continuă să îşi facă datoria şi să identifice aspectele penale, să strângă probe pentru a-i trage la răspundere pe cei care încalcă legea şi pentru a le indisponibiliza bunurile dobândite ilegal. Documentul atrage însă atenţia că tot acest climat mediatic nu a fost şi nu este unul care să favorizeze actul de justiţie şi, în lipsa unei reacţii, riscă să submineze grav autoritatea judecătorească şi să pună în discuţie deontologia profesională a magistraţilor’, se mai arată în comunicatul DNA.

Potrivit sursei citate, în ultimul an au fost formulate 24 de sesizări privind apărarea independenţei sistemului judiciar şi informări care au fost trimise procurorului general al României.

‘Este fără precedent cum trusturi de presă partizane unor curente politice sau unor grupuri de interese de afaceri, împreună cu persoane condamnate sau aflate în ancheta DNA, fac zilnic nenumărate declaraţii publice şi comentarii, prin care procurorii DNA sunt înfieraţi, calomniaţi, li se dezvăluie aspecte din viaţa privată. Tot acest climat mediatic nu a fost şi nu este unul care să favorizeze actul de justiţie, dar procurorii DNA îşi fac datoria, (…) iar pentru a se apăra împotriva acestor atacuri uzează de instrumentele legale care prevăd posibilitatea de a se adresa Consiliului Superior al Magistraturii pentru apărarea reputaţiei sau a independenţei’, se menţionează în apelul DNA.

Conform aceleiaşi surse, ar fi necesare mecanisme mai puternice de contracarare, în contextul în care se fac inclusiv afirmaţii ‘foarte grave şi hazardate’ referitoare la falsificarea dosarelor.

‘Ne aflăm în situaţia în care procurorii DNA sunt agresaţi prin acuzaţii foarte grave, profund ofensatoare şi absurde în talk show-uri ale anumitor canale TV, site-uri de cancan sau ziare partizane unor curente şi grupuri de interese, aşa încât se poate vorbi de o presiune exercitată de persoanele cercetate asupra procurorilor şi asupra DNA de natură a submina grav autoritatea judecătorească şi a pune în discuţie deontologia profesională a magistraţilor’, se mai arată în apelul adresat CSM.

DNA precizează că procurorii nu au posibilitatea de a-şi face cunoscute punctele de vedere în acelaşi mod şi nu pot, din punct de vedere legal şi deontologic, să intre într-un dialog cu cei care îi acuză, astfel încât se limitează la cadrul procesual legal.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Ploiești – Brașov: Proiectantul a exagerat de cel puțin trei ori costul variantei fără tuneluri – Construim România
Autostrada Ploiești – Brașov: Proiectantul a exagerat de cel puțin trei ori costul variantei fără tuneluri – ...
Asociația Construim România (ASCORO) critică în termeni duri varianta de traseu propusă de Consitrans pentru Autostrada Ploiești - Brașov. Reprezentanții ASCORO atrag atenția că, dacă va......
Scandalul Cartierul Greenfield Băneasa – Nicuşor Dan: Spre completa mea stupoare, Romsilva vrea să scape de pădure
Scandalul Cartierul Greenfield Băneasa – Nicuşor Dan: Spre completa mea stupoare, Romsilva vrea să scape de pădure
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, s-a arătat surprins de punctul de vedere adoptat marţi de către Direcţia ...
Premierul britanic Rishi Sunak refuză să livreze Ucrainei avioane de luptă
Premierul britanic Rishi Sunak refuză să livreze Ucrainei avioane de luptă
Premierul britanic Rishi Sunak consideră că "nu este practic" să ofere Ucrainei avioane de luptă britanice, dar promite ...
Adrian Criț, directorul STB: Nu am recepționat autobuzelor etajate second-hand pentru că nu respectau condițiile cerute
Adrian Criț, directorul STB: Nu am recepționat autobuzelor etajate second-hand pentru că nu respectau condițiile cerute
Directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti (STB), Adrian Criţ, a declarat marţi că societatea nu a recepţionat ...