DNA: Tiberiu Urdăreanu, trimis în judecată pentru dare de mită. Gheorghe Nichita, pentru luare de mită

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a lui Gheorghe Nichita, primar al municipiului Iaşi, la data faptei, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, şi în stare de arest la domiciliu a preşedintelui grupului de firme UTI, Tiberiu Urdăreanu, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită.
Economica.net - vin, 18 dec. 2015, 13:31
DNA: Tiberiu Urdăreanu, trimis în judecată pentru dare de mită. Gheorghe Nichita, pentru luare de mită

Potrivit unui comunicat al DNA transmis, au mai fost trimişi în judecată, sub control judiciar pe cauţiune, Mardarasevici Iulius Gabriel, director SC Information Business Consulting SRL (IBC), cu privire la săvârşirea infracţiunii de dare de mită, şi sub control judiciar a inculpatului Tănăsescu Mihail, vicepreşedinte al grupului de firme UTI, cu privire la săvârşirea infracţiunii de complicitate la dare de mită.

Conform rechizitoriului întocmit de procurori, în vara anului 2013, în contextul implementării proiectului ”Sistem de Management de Trafic în Municipiul Iaşi”, care privea fluidizarea traficului rutier şi pietonal, precum şi scăderea gradului de poluare, proiect finanţat din fonduri europene, inculpatul Nichita Gheorghe, în calitate de primar al municipiului Iaşi, cu intenţie, a pretins, în mod direct, inculpatului Mardarasevici Iulius Gabriel şi, în mod indirect, inculpatului Urdăreanu Tiberiu un procent de 10% din valoarea contractului, pentru a agrea câştigarea licitaţiei de către asocierea UTI – IBC şi semnarea contractului respectiv, în valoare de 69.614.309 lei (fără TVA), precum şi pentru asigurarea derulării acestuia în bune condiţii.

Acest lucru a avut la bază o înţelegere anterioară între inculpaţii Nichita Gheorghe, Mardarasevici Iulius Gabriel (pentru IBC) şi Urdăreanu Tiberiu (pentru UTI), aceştia din urmă efectuând, cu sprijinul inculpatului Tănăsescu Mihail şi al unei alte persoane, demersuri frauduloase pentru colectarea banilor (ce urmau a fi daţi cu titlu de mită).

De asemenea, demersurile au constat şi în elaborarea şi, ulterior, decontarea unor facturi pentru situaţii de lucrări conţinând servicii neprestate, ale căror valoare reprezenta, de fapt, suma ce se colecta, periodic, drept mită pentru primarul municipiului Iaşi.

Concret, în perioada august 2013 – începutul anului 2015, inculpatul Nichita Gheorghe a primit foloase materiale constând în: o parte din suma totală promisă, de 10% din valoarea contractului atribuit, respectiv 3.632.106 lei (colectată prin depunere în contul firmei IBC), beneficii constând în achiziţionarea unor echipamente electronice, în valoare de 20.000 lei, plata, în cursul anului 2014, a serviciilor de cazare prilejuite de efectuarea, de către Nichita Gheorghe şi alţi angajaţi ai primăriei, împreună cu oameni de afaceri, între care şi inculpatul Mardarasevici Iulius Gabriel, a unei vizite în China (Beijing) şi Hong Kong, în valoare de 28.364 lei, beneficii constând în reduceri de 30 – 40% (în total circa 15.100 lei) din preţurile unor locuri de cazare la un hotel de lux din Bucureşti.

Totalul sumelor şi al beneficiilor primite cu titlu de mită de către inculpatul Nichita Gheorghe este de 3.693.710 lei, se mai arată în comunicatul citat.

În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparţin inculpaţilor Urdăreanu Tiberiu şi Nichita Gheorghe.

De asemenea, a fost dispusă indisponibilizarea, prin sechestru asigurator, în forma popririi, asupra contului deţinut la o unitate bancară de către inculpatul Mardarasevici Iulius.

Dosarul a fost trimis la Tribunalul Bucureşti cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asiguratorii dispuse în cauză.

În cauză procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.

Te-ar mai putea interesa și
INS: Valoarea activelor fondurilor de pensii era de aproape 95 de miliarde de lei la sfârșitul lui 2021
INS: Valoarea activelor fondurilor de pensii era de aproape 95 de miliarde de lei la sfârșitul lui 2021
Valoarea totală a activelor fondurilor celor doi piloni de pensii era de 92,478 de miliarde de lei, la sfârşitul anului 2021, înregistrând o creştere de aproximativ 19% fata de anul anterior......
Pavăl Holding își extinde business-ul cu blocuri ceramice. Cumpără un producător din Bihor de la un grup de investitori italieni
Pavăl Holding își extinde business-ul cu blocuri ceramice. Cumpără un producător din Bihor de la un grup de investitori ...
Producătorul de blocuri ceramice Cemacon SA, parte a grupului Pavăl Holding, intenționează să preia Euro Cărămida ...
Salariile angajaților din Primăria Capitalei și din instituțiile subordonate cresc cu 10%
Salariile angajaților din Primăria Capitalei și din instituțiile subordonate cresc cu 10%
Salariile de bază aferente funcţiilor din cadrul familiei ocupaţionale "Administraţie" utilizate în Primăria Capitalei, ...
Ucraina va primi 120-140 de tancuri în ‘”primul val” de livrări occidentale – Kuleba
Ucraina va primi 120-140 de tancuri în ‘”primul val” de livrări occidentale – Kuleba
Ucraina va primi un număr de 120-140 de tancuri într-un 'prim val' de livrări din partea unei coaliţii de 12 state, a ...