Doar 15% dintre salariaţii români ar minţi, fura sau ar da mită pentru un salariu mai mare – studiu EY

Doar 15% dintre angajaţii români spun că ar acţiona imoral ca să avanseze în carieră sau ca să obţină un salariu mai mare, arată EMEIA Fraud Survey, realizat în 41 de state printre care şi ţara noastră. Mai mult, 22% dintre salariaţii români spun că au demisionat după ce au observat un comportament imoral în compania lor, potrivit studiului citat. 
Economica.net - lun, 19 iun. 2017, 10:55
Doar 15% dintre salariaţii români ar minţi, fura sau ar da mită pentru un salariu mai mare - studiu EY

Cât de integri sunt angajaţii români?

Iată concluziile celui mai recent studiu EY pe marginea acestui subiect:

  • 22% dintre salariaţii români spun că au demisionat după ce au fost observat un comportament imoral în compania lor.
  • 37% dintre respondenţi au luat în considerare demisia după ce au aflat despre existenţa unor comportamente imorale în companie, dar nu şi-au schimbat locul de muncă.
  • Doar 15% dintre angajaţii români spun că ar acţiona imoral ca să avanseze în carieră sau ca să obţină un salariu mai mare.
  • Numai 3% dintre respondenţii români spun că ar transmite informaţii false echipei de management pentru a avansa în carieră sau pentru a primi o mărire de salariu, arată EMEIA Fraud Survey.
  • 16% dintre angajaţii intervievaţi spun că ar fi dispuşi să dea mită dacă supravieţuirea companiei în care lucrează ar depinde de acest lucru. Media este mai mică decât cea est-europeană (19%), însă mai mare decât cea din pieţele dezvoltate (11%).

Mai mult de jumătate dintre salariaţii români cred că monitorizarea corespondenţei electronice, a telefoanelor şi conversaţiilor pe instant messenger şi reţele de socializare reprezintă o violare a vieţii private.

Principalul motiv care îi determină pe angajații români să nu raporteze incidentele legate de fraudă, mită sau corupţie la serviciu e teama pentru propria siguranţă. În jur de 30% dintre ei spun că se tem că nu vor mai avansa în carieră dacă raportează incidentele imorale din firmă. 

Mai puţin de o treime dintre salariaţii români cred că luarea de mită se întâmplă frecvent în mediul de afaceri local (un procent mult mai mic decât media europeană, de 64%).

Condamnarea în instanţă este factorul principal care ar putea împiedica frauda şi corupţia, sunt de părere 82% dintre reprezentanţii companiilor românești sondate în cadrul studiului EMEIA Fraud Survey, privind practicile legate de corupție din Europa, Orientul Mijlociu, India și Africa (zona EMEIA).

În perioada noiembrie 2016 – ianuarie 2017, agenţia de cercetări de piaţă Ipsos MORI a desfăşurat 4.100 de interviuri în 41 de ţări. Interviurile s-au desfășurat față în față și online în limba locală a statelor respective, în mod anonim, cu reprezentanți cu diferite funcții din companii de diverse mărimi și din diverse industrii.

În România au fost realizate 100 de interviuri, cu oameni din companii cu peste 500 de angajați.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 230.000 de angajaţi în peste 700 de birouri din 150 de ţări şi venituri de aproximativ 29,6 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2016.
În România, EY este liderul de pe piaţa serviciilor profesionale încă de la înfiinţare, în anul 1992. Cei peste 700 de angajaţi din România şi Republica Moldova furnizează servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, asistenţă în tranzacţii şi servicii de asistenţă în afaceri către companii multinaţionale şi locale. EY are birouri în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Chişinău.

Te-ar mai putea interesa și
Business-ul românesc E-acumulatori.ro și-a dublat afacerile în 2022, pe fondul exploziei cererii de sisteme fotovoltaice
Business-ul românesc E-acumulatori.ro și-a dublat afacerile în 2022, pe fondul exploziei cererii de sisteme fotovoltaice
E-acumulatori.ro, platformă care comercializează soluții de energii regenerabile și instalator de sisteme fotovoltaice autorizat de Autoritatea Fondului de Mediu, a înregistrat în 2022 cele mai......
Un nou proiect european va ameliora legăturile feroviare între mai multe oraşe din UE
Un nou proiect european va ameliora legăturile feroviare între mai multe oraşe din UE
Trenurile vor circula mai rapid şi mai frecvent între mai multe ţări europene ca urmare a unui proiect pilot al UE, transmite ...
IKEA va deschide al treilea magazin al rețelei în vara acestui an. Câți oameni și cu ce pachet salarial angajează
IKEA va deschide al treilea magazin al rețelei în vara acestui an. Câți oameni și cu ce pachet salarial angajează
Retailerul de mobilă suedez IKEA se pregătește să inaugureze, în localitatea Dumbrăvița din apropierea Timișoarei, ...
Washingtonul acuză Rusia că nu respectă ultimul tratat nuclear bilateral
Washingtonul acuză Rusia că nu respectă ultimul tratat nuclear bilateral
SUA au afirmat marţi că Rusia nu respectă tratatul New Start, ultimul acord de dezarmare nucleară dintre ele, potrivit ...