Doar 24 de români au sosit în Marea Britanie după anularea restricţiilor, afirmă Jinga – presă

Doar 24 de români au sosit în Marea Britanie de la 1 ianuarie, când au fost anulate restricţiile impuse românilor şi bulgarilor pe piaţa muncii europene, potrivit ambasadorului român la Londra Ion Jinga, relatează The Daily Mail în ediţia electronică de marţi.
Economica.net - mar, 14 ian. 2014, 09:32
Doar 24 de români au sosit în Marea Britanie după anularea restricţiilor, afirmă Jinga - presă

Potrivit publicaţiei, ambasadorul a subliniat că previziunile referitoare la un „aflux” după anularea restricţiilor nu s-au împlinit. De asemenea, diplomatul afirmă că zece companii au contactat Ambasada României la Londra în vederea angajării unor români, fiind redirecţionate spre Jobcentre.

Agenţia britanică pentru control la frontieră nu a publicat date cu privire la numărul românilor şi bulgarilor care au venit în ţară de la Anul Noul încoace, precizează publicaţia.

Însă autorităţile din Olanda au publicat date potrivit cărora 21 de români şi 15 bulgari au sosit în ţară în ultimele două săptămâni, iar Jinga a declarat că datele sunt similare în Marea Britanie.

„Nu văd niciun motiv ca Olanda să fie mai puţin atractivă ca Marea Britanie, apropierea ei geografică pledând în favoarea olandezilor. Ceea ce ştim este că la bordul unei curse aeriene care a aterizat la Luton pe 1 ianuarie, (se aflau) doar doi români au beneficiat de avantajul anulării restricţiilor în Marea Britanie”, a declarat el pentru The Daily Telegraph, citat de Mail.

„Companiile britanice oferă în prezent 5.000 de posturi românilor, pentru a acoperi deficienţe de personal înalt calificat pe piaţa muncii”, a mai spus ambasadorul.

„România depune eforturi puternice pentru a-i opri pe români să plece din ţară în alte state UE, pentru a-şi păstra economia stabilă”, comentează The Daily Mail, care subliniază că „tentaţia obţinerii unor salarii mai mari în alte ţări este greu de învins, după anularea restricţiilor” pe piaţa muncii din UE.

Declaraţiile ambasadorului român apar în contextul în care fostul cancelar conservator Kenneth Clarke a respins acuzaţii potrivit cărora UE este de vină pentru niveluri „nesustenabile” ale migrării.

Clarke, emisar special pentru Comerţ în cadrul Guvernului britanic, a declarat că crede că „nu este adevărat că UE este de vină pentru valuri inacceptabile de migraţie”. „Ideea că poţi să porţi o dezbatere fundamentală care să oprească cumva toţi aceşti străini să vină aici este mai degrabă tipică escapismului naţionalist de dreapta”, a apreciat el.

Afirmaţiile sale au provocat o polemică cu ministrul de Externe William Hague, care a insistat asupra faptului că anularea unor restricţii impuse celor care vin din state membre UE a declanşat o „migraţie la scară largă” şi a fost o „greşeală”.

Însă comisarul european pentru Afaceri Sociale László Andor a sugerat că dezbaterea britanicilor cu privire la migrarea românilor şi britanicilor este „emoţionali şi eronată”, îndemnându-i pe britanici „să acorde mai multă atenţie faptelor”, în contextul în care nu există niciun „aflux” de imigranţi români şi bulgari.

Te-ar mai putea interesa și
Alina Gorghiu: PNL spune nu taxei pe marile companii cerută de PSD
Alina Gorghiu: PNL spune nu taxei pe marile companii cerută de PSD
Vicepreşedintele liberalilor Alina Gorghiu transmite că PNL se opune taxei pe marile companii propusă de PSD, punctând că orice modificare în politica fiscală trebuie bine cântărită, nu......
Rusia vrea să-și crească exporturile de motorină în februarie, în ciuda embargoului și a plafonării prețurilor
Rusia vrea să-și crească exporturile de motorină în februarie, în ciuda embargoului și a plafonării prețurilor
Rusia intenţionează să îşi majoreze exporturile de motorină în februarie, în pofida embargoului impus de Uniunea ...
MIPE acordă 100 de milioane de euro din fonduri europene pentru decontarea cheltuielilor pentru ajutarea refugiaților din Ucraina
MIPE acordă 100 de milioane de euro din fonduri europene pentru decontarea cheltuielilor pentru ajutarea refugiaților din ...
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) lansează luni, 6 februarie, apelul pentru decontarea cheltuielilor ...
Un autocar care transporta români în Italia s-a răsturnat în Slovenia. Trei persoane și-au pierdut viața
Un autocar care transporta români în Italia s-a răsturnat în Slovenia. Trei persoane și-au pierdut viața
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a precizat vineri seară că trei români aflaţi în autocarul implicat în accidentul ...