Doar 3% din activele bancare sunt credite verzi. Peste un sfert din active sunt expuse direct riscului climatic. Firmele agricole sunt pe primul loc

Peste 50% din expunerile sectorului financiar sunt pe companii care nu respectă riscurile climatic, iar 25,4% din totalul creditului neguvernamental finanţează afaceri poluante. Doar 3% din din activele bancare sunt credite verzi, mai exact, circa 5 miliarde de lei”, a declarat pentru Economica.net Florian Neagu, director adjunct BNR, Coordonatorul Grupului de lucru CNSM pentru sprijinirea finanţării verzi. Studiul CNSM arată că, în medie, fiecare bancă este expusă cu minimum 10% faţă de firmele creditate care sunt brown, iar primele 5 bănci din sistem cumulează un risc total de 55% din active. Firmele din agricultură sunt cele mai expuse.
Gabriela Ţinteanu - mar, 08 iun. 2021, 22:09
Doar 3% din activele bancare sunt credite verzi. Peste un sfert din active sunt expuse direct riscului climatic. Firmele agricole sunt pe primul loc

Florian Neagu (foto), directorul general adjunct al Direcţiei Stabilitate din BNR, care este şi coordonatorul Raportului Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM) privind riscurile climatic, a arătat pentru Economica.net că, la data de 30 decembrie 2020, băncile din România aveau acordate doar 5 miliarde de lei sub formă de credite “verzi”, credite acordate companiilor pentru a lupta cu acoperirea riscurilor climatic şi înlăturarea emisiilor de CO2.

“De atunci, probabil ponderea a mai crescut, în special fiind generată de creditul verde contractat de Hidroelectrica, de 1,25 de miliarde de lei de la BRD la data de 30 martie 2021”, precizează Florian Neagu. De atunci, alte două mari bănci din România, BCR şi Raiffeisen, au lansat obligaţiuni verzi, de un milliard şi respectiv 1,6 miliarde euro.

Raportul CNSM arată că peste 50% din expunerile sectorului financiar sunt pe companii care nu respectă riscurile climatic, iar 25,4% din totalul creditului neguvernamental finanţează afaceri poluante.

Banca Centrală Europeană a publicat prima evaluare a implicațiilor riscului climatic pentru sectorul bancar, iar EIOPA a demarat un instrument pilot privind gap-ul de protecție în fața catastrofelor naturale.

BNR a dezvoltat un cadru de monitorizare a sectoarelor economice care pot fi afectate de riscul climatic (de tranziție) și a importanței acestora pentru sectorul bancar, folosind informații la nivel sectorial, combinate cu date individuale privind expunerile bancare.

Fiecare bancă are o expunere de minimum 10% din active pe firme care pot fi puternic afectate de riscul climatic

Sectoarele economice identificate pot fi afectate de riscul de tranziție cu o instensitate diferită, respectiv scăzută, medie sau ridicată.Dintre domeniile identificate, sectorul care poate fi direct afectat și în cazul materializării riscului fizic este agricultura.

Sectoarele care pot fi afectate de riscul climatic cumulează circa 50% dintre expunerile sectorului bancar față de companiile nefinanciare, respectiv 25,4% din totalul creditului neguvernamental. Dintre aceste expuneri, 21% reprezintă expuneri care vor resimți un impact ridicat în cazul materializării riscului climatic, iar 18% vor resimți un impact moderat.

Totodată, aceste sectoare sunt importante pentru economie: generează circa 40% din Valoarea Adăugată Brută, dețin aproape 50% din active și angajează 31% dintre salariați. Astfel, impactul generat de riscul climatic se poate resimți și asupra altor sectoare care nu sunt direct afectate.

Gradul de concentrare în sectorul bancar este important, primele cinci bănci din sistem cumulând circa 55% din expunerile față de firmele din sectoarele care ar putea fi afectate de o manieră ridicată de riscul climatic .

Toate băncile din sistem au în medie o expunere de circa 10% față de firmele ce pot fi puternic afectate de riscul climatic. Companiile din această categorie înregistrează un nivel al ratei de neperformanță dublu comparativ cu firmele cu impact scăzut sau moderat (11,7% față de 5%, decembrie 2020).

La nivelul UE, conform exercițiului pilot condus de ABE, rezultatele arată că peste 58% din portofoliul bancar corporativ (excluzând IMM) este alocat către sectoare sensibile la riscul de tranziție și este concentrate în anumite sectoare. Conform chestionarului privind implicațiile riscului climatic pentru sectorul bancar, 20% dintre instituțiile de credit respondente nu au definite politici/practici de management al riscului climatic.

Te-ar mai putea interesa și
Brazilia a înregistrat pentru a patra zi consecutiv peste 2.000 de decese cauzate de COVID-19
Brazilia a înregistrat pentru a patra zi consecutiv peste 2.000 de decese cauzate de COVID-19
Brazilia a înregistrat vineri 2.216 de decese de COVID-19, fiind a patra zi consecutiv când raportează peste 2.000 de decese zilnice asociate acestei maladii, potrivit unor surse guvernamentale......
GCS: 127 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. Toată țara rămâne în scenariul verde
GCS: 127 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. Toată țara rămâne în scenariul ...
Un număr de 127 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
ANM: Cod galben de instabilitate atmosferică în aproape toată țara
ANM: Cod galben de instabilitate atmosferică în aproape toată țara
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică pentru aproape ...
Cele mai ieftine bilete de avion spre plajele din Spania
Cele mai ieftine bilete de avion spre plajele din Spania
Dacă nu mergeți în vacanță prin intermediul agențiilor de turism și vă cazați în apartamente sau vile, iată care ...