Doar 35% dintre medicii de familie au încheiat contracte cu CNAS pentru vaccinarea anti-COVID-19

Preşedintele Casei Naţionale pentru Asigurări de Sănătate (CNAS), Adela Cojan, a declarat marţi că, până în prezent, doar aproximativ 35% din medicii de familie au încheiat contracte pentru vaccinarea anti-COVID-19, relatează Agerpres.
AGERPRES - mar, 28 sept. 2021, 21:44
Doar 35% dintre medicii de familie au încheiat contracte cu CNAS pentru vaccinarea anti-COVID-19

În cadrul dezbaterii „Valul 4: impact, ameninţări, soluţii”, organizată de DC News Media Group, Cojan a menţionat că vaccinarea în ambulatoriu este decontată cu 40 de lei, iar la domiciliul pacientului cu 60 de lei.

„Chiar astăzi o să trimitem o circulară către toate Casele judeţene să îi invite pe medicii de familie să încheie contracte, inclusiv pentru vaccinarea la domiciliu”, a precizat Cojan.

Preşedintele CNAS a pledat pentru o comunicare mai empatică cu persoanele sceptice în legătură cu vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 şi pentru un dialog „prin care să li se solicite dovezi privind teoriile în care ei cred”. Ea a atras atenţia asupra faptului că pandemia de COVID-19 a produs patru milioane de decese la nivel mondial.

„Cred că bariera de care ne izbim, poate mai mult decât alte ţări, (…) vine din această credinţă, din aceste convingeri limitative ale unor persoane, aceşti antivaxeri, care, din păcate, au reuşit să penetreze extraordinar în rândul populaţiei, beneficiind – aici chiar suntem campioni – de reţelele sociale, care au condus la una dintre cele mai scăzute rate de vaccinare în ţara noastră, comparativ cu alte ţări. Practic, de când a început pandemia, răspândirea dezinformărilor a fost la fel de contagioasă ca pandemia. (…) Cred că, cu timpul, cu răbdare, prin folosirea de abilităţi de comunicare inteligentă şi multă energie o să reuşim să combatem aceste logici iraţionale şi să demontăm aceste credinţe limitative”, a afirmat preşedintele CNAS.

Directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu, a declarat că vaccinarea reprezintă cea mai eficientă soluţie în combaterea pandemiei de COVID-19, inclusiv din punct de vedere al costurilor. El a pledat pentru creşterea gradului de conştientizare în rândul populaţiei, adăugând că, în caz contrar, România va ajunge într-o „stare de avarie, care se va materializa prin imunizarea de turmă”, context în care ieşirea din criză „se va face într-un interval de timp mult mai lung, prin trecerea majorităţii populaţiei prin boală”.

În opinia sa, campaniile ar trebui să vizeze, în primul rând, „populaţia ezitantă”, astfel încât să fie înţelese motivele acestor ezitări. Zaharescu a atras atenţia, la rândul său, asupra numărului mare de decese din perioada pandemiei, inclusiv în rândul pacienţilor cronici care au obţinut mai greu îngrijire medicală.

„Per ansamblu, accesul pacienţilor la medicamente şi tratamente în această perioadă a fost serios afectat, iar lucrul acesta îl vedem din datele statistice. Dacă ne uităm în plan european, doar în perioada martie-decembrie 2020, practic cele nouă luni ale anului trecut de pandemie, numărul de decese, în interiorul UE, a fost cu aproape 600.000 mai mare decât media ultimilor trei ani. Iar, dacă e să privim în România, doar în lunile noiembrie şi decembrie ale anului trecut, numărul deceselor înregistrate a fost cu peste 50% mai mare decât media anilor precedenţi. Deci, este evident că această pandemie a afectat nu doar pacienţii care au fost infectaţi cu COVID, ci şi pacienţii cronici care au avut dificultăţi în a avea acces la tratamente sau la îngrijirea medicală”, a explicat el.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Deschiderea noilor magazine din Colosseum Mall, amânată pentru a doua oară. Noul termen, primăvara anului viitor
Deschiderea noilor magazine din Colosseum Mall, amânată pentru a doua oară. Noul termen, primăvara anului viitor
Efectele pandemiei pe plan local au făcut ca deschiderea noilor magazine din Colosseum Mall să fie amânată pentru a doua ...
Oficial BNR: Tratamentul pentru inflaţie îl reprezintă dobânzile mai mari, dar depinde când îl aplici şi în ce doze
Oficial BNR: Tratamentul pentru inflaţie îl reprezintă dobânzile mai mari, dar depinde când îl aplici şi în ce doze
Tratamentul pentru inflaţie sunt dobânzile mai mari, dar depinde când îl aplici şi în ce doze, iar misiunea noastră ...
Producătorii de energie din surse fosile, gaz și cărbune, nu vor mai fi supraimpozitați
Producătorii de energie din surse fosile, gaz și cărbune, nu vor mai fi supraimpozitați
Ministrul demis al Energiei, Virgil Popescu, a declarat că a propus exceptarea de la supraimpozitare a producătorilor de ...