Doar 5% din casele românilor au asigurarea obligatorie împotriva cutremurelor

Doar proprietarii a aproape 426.000 de locuinţe aveau încheiată asigurarea obligatorie împotriva calamităţilor naturale, conform legii,  la 30 septembrie, potrivit statisticilor Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale – PAID. În România sunt 8,4 milioane de locuinţe. 
Economica.net - lun, 07 oct. 2013, 08:21
Doar 5% din casele românilor au asigurarea obligatorie împotriva cutremurelor

În primul semestru al anului 2013, societăţile de asigurări au încasat prime brute în valoare de peste 614 milioane de lei,  pentru poliţe de asigurări de incendii şi calamităţi naturale, potrivit celui mai recent raport al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). S-au încasat cu aproape 13% mai mulţi bani decât în primul semestru din 2012.

În statistică sunt incluse şi asigurările facultative, încheiate la iniţiativa proprietarilor de locuinţe şi asigurările obligatorii încheiate în virtutea legii, cu Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale – PAID, o societate de asigurări înfiinţată în acest scop, de 12 firme de asigurări de pe piaţă.

Asigurarea PAID „funcționează pe principiul solidarității, adică se aplică același nivel de primă de asigurare pentru orice locuință, independent de gradul de vulnerabilitate specific acesteia“, potrivit oficialilor companiei.

Primele de asigurare pentru PAID sunt de 20 de euro, pentru o sumă asigurată de 20.000 de euro, și de 10 euro, pentru o sumă asigurată de 10.000 euro.

Teoretic, cei ce nu au asigurare obligatorie de locuinţă pot fi amendaţi de primăriile pe raza cărora se află proprietăţile lor, dar nu s-a înregistrat nici un astfel de caz până în prezent.

Amenzile pe care le-ar putea plăti proprietarii care nu îşi asigură locuinţele pot ajunge la 500 lei.

Chiar şi aşa, companiile locale de asigurări ar putea fi puse în situaţia de a plăti despăgubiri în valoare de 12,2 miliarde de lei, echivalentul daunelor maxime în contul poliţelor împotriva calamităţilor naturale, potrivit raportului anual al Autorităţii de Supraveghere a Asigurărilor (ASF).

Legea 260/2008 a asigurărilor obligatorii a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor a fost modificat odată cu intrarea în vigoare, la 27 iulie, a Legii 243/2013.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Sibiu – Pitești: Constructorul austriac Porr s-a apucat de organizarea de șantier pe secțiunea 4 – API
Autostrada Sibiu – Pitești: Constructorul austriac Porr s-a apucat de organizarea de șantier pe secțiunea 4 – ...
Constructorul austriac Porr a început organizarea de șantier pe secțiunea 4 Tigveni - Curtea de Argeș din Autostrada Sibiu - Pitești, a anunțat duminică Asociația Pro Infrastructură (API).......
Ce spune Guvernul despre posibilitatea introducerii de taxe noi pentru prosumatori
Ce spune Guvernul despre posibilitatea introducerii de taxe noi pentru prosumatori
După ce Economica a publicat materialul referitor la posibilitatea introducerii de taxe noi pentru prosumatori, așa cum ...
Bulgaria consideră cinică respingerea aderării sale la spaţiul Schengen
Bulgaria consideră cinică respingerea aderării sale la spaţiul Schengen
Preşedintele bulgar Rumen Radev a calificat drept cinic refuzul unor parteneri din UE de a primi ţara sa în spaţiul Schengen, ...
Angajări pe vase de croazieră în 2023: salariile oferite încep de la circa 1.400 euro net
Angajări pe vase de croazieră în 2023: salariile oferite încep de la circa 1.400 euro net
O agenţie de plasare a forţei de muncă recrutează 300 de oameni care vor să lucreze pe nave de croazieră în 2023. ...