1EUR = 4.8422 RON | Bucureşti 21 º

Imobiliare

Doar două tranzacţii imobiliare de peste 100 mil. euro în primele şase luni ale anului

În contextul în care în ultima perioadă se vehiculează informații despre o încălzire accentuată a pietei de investiții imobiliare locale, datele consultantului imobiliar JLL privind primul semestru arată că fost închise doar două tranzacții de peste 100 milioane de euro în acest interval, iar peste 70% din volumul de 340 de milioane de euro a fost generat de cele două tranzacții (The Office și portofoliul de centre comerciale al Prime Kapital).

19 aug, 2019 | | ECONOMICA.net

„Este adevărat că există un număr crescut de tranzacții în diverse stadii de negociere pe piața de investiții, care este posibil să ducă piața la cel mai mare volum de după 2014, spre 1,2 miliarde euro. Cu toate acestea, cumpărătorii rămân foarte atenți și procesele de due-diligence sunt foarte detaliate”, a declarat Andrei Văcaru, Head of Capital Markets JLL România.

Prima jumătate din 2019 a demonstrat că există lichiditate în orașele secundare pentru produse de calitate, instituționale, fapt susținut atât de cea mai mare tranzacție din acest interval de timp, respectiv vânzarea The Office din Cluj Napoca, cât și de faptul ca 70% din volumul total de investiții s-a îndreptat spre alte orașe decât Bucureștiul.

Peste jumătate din investițiile din primul semetru au vizat clădiri de birouri, tendință care ne așteptăm să continue și în perioada următoare, birourile rămânând cea mai lichidă clasa de active imobiliare în prezent. În context regional, România și Cehia sunt sigurele țări care au înregistrat creșteri ale investițiilor, în condițiile în care în Polonia, Ungaria și Slovacia au fost consemnate scăderi.

În primele șase luni, piața de investiții din Europa Centrală și de Est a depășit 5,47 miliarde de euro și a fost dominată la fel ca și anii anteriori de Polonia și Cehia, care cumulează, în total, 80% din volumele investiționale.

Evoluția prețurilor

În ultimele 12 luni, în România prețurile pentru proprietăți industriale și de birouri au crescut (yieldurile pe industrial s-au comprimat cu 50 puncte de bază, cele pe piața de birouri au scăzut cu 25 puncte de bază), în vreme ce pentru retail au rămas la același nivel.

„Evoluția de mai sus este în concordanță cu trendurile regionale si globale, unde apetitul investitorilor este în creștere pentru proiecte industriale și de logistică, în special datorită expansiunii comerțului electronic și implicit a spațiilor care deservesc retailerii din on-line, în vreme ce centrele comerciale tradiționale își pierd din atractivitate mai ales în cazul produselor secundare. De menționat de asemenea, că în contextul aparentei efervescențe din piață, există riscul ca spreadul dintre așteptările de preț ale cumpărătorilor și ale vânzătorilor să crească în perioada următoare”, conchide Andrei Văcaru, Head of Capital Markets JLL România.

Practic, singurele tranzacții de peste 100 de milioane de euro sunt achiziția acțiunilor Prime Kapital de către Mas RE (de altfel cele două companii sunt partenere în dezvoltare) la nouă centre comerciale mici și medii pe care s-a plătit 113 milioane de euro și tranzacția pentru clădirea de birouri The Office din Cluj-Napoca, care implică Dedeman - cumpărător și parteneriatul NEPI Rockcastle - Ovidiu Șandor, ca vânzător. Suma pentru care s-a efectuat tranzacția e de circa 120 de milioane de euro.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO