Doar zece mari bănci din UE au nevoie de majorarea capitalului, conform noilor reglementări globale – Reuters

Doar zece mari bănci europene ar putea avea nevoie de o majorare de capital ca rezultat al implementării noilor standarde globale mai stricte privind capitalul băncilor, cunoscute sub denumirea Basel III, iar deficitul lor de capital ar putea fi sub nivelul de 27 miliarde de euro, conform proiectului unei reglementări UE consultat de Reuters.
AGERPRES - vin, 22 oct. 2021, 15:36
Doar zece mari bănci din UE au nevoie de majorarea capitalului, conform noilor reglementări globale - Reuters

Impactul ar putea fi mai redus decât suma de 52,2 miliarde de euro estimată anul trecut de Autoritatea Bancară Europeană (EBA), o uşurare pentru sectorul bancar afectat de nivelul redus al profitului şi care încă se redresează în urma recesiunii provocate de pandemie.

Proiectul Comisiei Europene privind directiva Basel III stabileşte cerinţele minime de capital pentru băncile din UE între 0,7% şi 2,7% până în 2015 şi între 6,4% şi 8,4% până în 2030.

„Conform estimărilor furnizate de EBA, acest impact ar putea face ca un număr limitat de mari bănci din UE (10 din cei 99 de creditori din eşantionul analizat) să trebuiască în mod colectiv să-şi majoreze capitalul cu mai puţin de 27 miliarde de euro”, se arată în documentul Executivului comunitar.

Autoritatea Bancară Europeană a informat că băncile din eşantionul analizat erau din 17 statele membre UE şi reprezintă aproximativ 75% din totalul activelor bancare din blocul comunitar.

Directiva, care va fi publicată săptămâna viitoare, va acorda autorităţilor de supervizare puterea de a impune cerinţe legate de riscurile climatice şi de reglementări mai stricte pentru subsidiarele băncilor străine în UE.

La finalul lui 2020, subsidiarele băncilor străine în UE aveau active de 510 miliarde de euro şi erau prezente mai ales în Belgia, Franţa, Germania şi Luxemburg.

Organismele globale de reglementare au petrecut aproximativ un deceniu după criza financiară să forţeze băncile să îşi majoreze rezervele de fonduri proprii, în ideea de a evita o repetare a crizei din 2008. Băncile europene trebuie să îşi majoreze nivelul capitalului pentru a ajunge din urmă băncile americane mai profitabile.

Una dintre cele mai importante părţi ale standardelor Basel III este limita pe care o fixează asupra capacităţii băncilor de a-şi calcula singure riscurile asociate creditelor lor, în loc să utilizeze o abordare standardizată. Directorii băncilor au susţinut că normele mai dure de capital le reduc capacitatea da a acorda credite firmelor şi întregii economii.

„Bineînţeles că băncile sunt într-un efort intens de lobby şi reiau unele din vechile lor argumente”, a declarat recent Carolyn Rogers, secretarul general al Comitetului Basel de supervizare bancară.

În replică, un grup de bănci centrale şi organisme de reglementare a trimis luna trecută o scrisoare Comisiei Europene în care cere Europei să nu dilueze sau să amâne noile standarde Basel III.

Standardele Basel III ar urma să fie introduse pas cu pas până în 2028 şi ar urma să majoreze cerinţele de capital pentru cele mai mari bănci cu 23% în medie, a estimat luna trecută Autoritatea Bancară Europeană (EBA).

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Rata de incidență COVID-19 a scăzut în București până la 1,47 la mie. Cea mai mare incidență din Ilfov, la Grădiștea
Rata de incidență COVID-19 a scăzut în București până la 1,47 la mie. Cea mai mare incidență din Ilfov, la Grădiștea
Rata de incidenţă a COVID-19 calculată la 14 zile pentru Bucureşti este, sâmbătă, de 1,47 cazuri la mia de locuitori, ...
1.490 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 și 131 de decese raportate în ultimele 24 de ore. Sub 1.000 de pacienți internați la ATI
1.490 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 și 131 de decese raportate în ultimele 24 de ore. Sub 1.000 de pacienți ...
Un număr de 1.490 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Enel a finalizat vânzarea a 50% din acțiunile companiei Open Fiber. Tranzacția s-a ridicat la suma de 2,73 miliarde de euro
Enel a finalizat vânzarea a 50% din acțiunile companiei Open Fiber. Tranzacția s-a ridicat la suma de 2,73 miliarde de ...
Grupul Enel a anunțat sâmbătă că a finalizat vânzarea a 50% din compania Open Fiber către firmele Macquarie Asset ...