1EUR = 4.8375 RON | Bucureşti 37 º

Finanţe şi bănci

BNR eliberează circa 775 de milioane de euro în piață prin reducerea rezervelor de la 8% la 6%. Dobânda cheie rămâne la 2,5%

BNR a decis menținerea dobânzii cheie la 2,5% și reducerea rezervelor minime în valută constituite de băncile comerciale la BNR de la 8% la 6%, în ultima ședință de politică monetară. Prin această măsură se vor elibera în piață circa 775 de milioane de euro, potrivit calculelor făcute de Ionuț Dumitru, economist șef Raiffeisen Bank. Măsura va spori lichiditatea în valută din piață. 

07 feb, 2020 | ECONOMICA.net

În şedinţa din 7 februarie 2020 Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât următoarele:

 - Menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50 la sută pe an;
 - Menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,50 la sută pe an şi a ratei dobânzii aferente facilității de creditare la 3,50 la sută pe an;
 - Reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută ale instituțiilor de credit la nivelul de 6 la sută de la 8 la sută începând cu perioada de aplicare 24 februarie -23 martie 2020 și  menținerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei la nivelul de 8 la sută.

"Prin decizia de reducere a rezervelor minime în valută se eliberează în piață 775 de milioane de euro, conform calculelor noastre. Chiar dacă măsura va spori lichiditatea în valută, sumele vor ajuta doar creditarea persoanelor juridice acoperite la riscul valutar, în speță exportatorii. Noi vedem decizia mai mult ca pe o măsură care să ne apropie mai mult de legislația bancară din UE, unde nivelul RMO în valută sunt mult mai mici", a declarat Ionuț Dumitru, economistul șef al Raiffeisen Bank. 

Economistul șef a arătat că destinația banilor eliberați din rezervele în valută vor fi utilizați în mare parte pentru cumpărarea de titluri de stat în euro emise de România sau de alte state sau pentru refinanțarea unor linii de credit externe ale băncilor comerciale. Surplusul de euro ar putea contribui și la susținerea leului, dar nu va fi o mișcare semnificativă în sensul aprecierii acestuia.  

Ultima mișcare semnificativă a politicii monetare a fost în mai 2018, când BNR a crescut dobânda de la 2,25% La 2,5%. Este A xv-a ședință de politică monetară în care dobânda cheie rămâne neschimbată. În mai 2017 a fost ultima dată când BNR a redus rezervele minime la valută de la 10% la 8%. 

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO