1EUR = 4.8582 RON | Bucureşti 27 º

Finanţe şi bănci

UPDATE BNR a menţinut dobânda cheie la 1,75% pe an şi rata rezervelor minime obligatorii la lei şi valută

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis, miercuri, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75% pe an, potrivit unui comunicat al BNR. 

01 iul, 2015 | ECONOMICA.net

BNR a hotărât menţinerea ratelor rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit la nivelul de 8%, respectiv la 14%.

În plus, s-a decis 'gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar'.

'BNR monitorizează atent evoluţiile interne şi ale mediului economic internaţional în vederea utilizării şi dozării adecvate a tuturor instrumentelor de care dispune pentru îndeplinirea obiectivului fundamental privind stabilitatea preţurilor pe termen mediu şi menţinerea stabilităţii financiare', se arată în comunicatul BNR.

Grecia, cursul şi inflaţia negativă ar putea determina BNR să umble la politica monetară

BNR se pregăteşte pentru "o reconsiderare prudentă a ciclului politicii monetare", pe fondul mai multor factori interni şi externi, între care situaţia Greciei, accentuarea fluctuaţiilor cursului de schimb şi trecerea inflaţiei în teritoriu negativ.

"Se consemnează o relativă accentuare a fluctuațiilor cursului de schimb al leului pe fondul tensiunilor legate de situația Greciei și a volatilității de pe piețele financiare internaționale. Cele mai recente evaluări reconfirmă perspectiva intrării şi menţinerii pe termen scurt a ratei anuale a inflației în teritoriu negativ, ca efect al extinderii, începând cu 1 iunie 2015, a aplicării cotei reduse de TVA la toate alimentele și serviciile de alimentaţie publică, dar şi în condiţiile restrângerii mai rapide a deficitului de cerere agregată și ale creșterii costurilor unitare cu forța de muncă. Acestea, coroborate cu actuala conjunctură - situația din Grecia, incertitudinile privind acordurile României cu instituțiile internaționale și divergenţa conduitelor politicilor monetare ale principalelor bănci centrale din lume - , reclamă o reconsiderare prudentă a ciclului politicii monetare", se arată în comunicatul CA al BNR privind deciziile de politică monetară.

Analiza celor mai recente date macroeconomice relevă menținerea ratei anuale a inflației sub limita de jos a intervalului ţintei staţionare de inflaţie, concomitent cu accelerarea creșterii economice în primul trimestru al anului 2015 determinată de dinamizarea consumului final și a investițiilor.

Rata anuală a inflaţiei a crescut la 1,2% în luna mai 2015.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO