1EUR = 4.8746 RON | Bucureşti 2 º

Finanţe şi bănci

Dobânzi de 150% la bănci din România. Cât de scumpe sunt, de fapt, creditele rapide față de împrumuturile bancare?

Firmele specializate în împrumuturi de valori mici acordate pe perioade scurte au căpătat renumele de creditori cu dobânzi uriașe. Dar dacă ați afla că, în România, există bănci mari la care Dobânda Anuală Efectivă depășește și 150%?

27 feb, 2015 | | ECONOMICA.net

Oricât de puțin credibil ar suna, în România un credit aprobat în câteva minute, fără prea multe acte necesare, poate fi mai ieftin decât un împrumut luat de la bancă. Această situație este valabilă în cazul creditelor cu valori mici contractate pe termene scurte. Bănci de dimensiuni mari oferă astfel de împrumuturi contra unor Dobânzi Anuale Efective care depășesc și 150% pe an în timp ce IFN-uri cum sunt Provident, Easy Credit, Credius sau Simplu Credit percep, pentru același tip de împrumuturi, costuri între 43% și 104%. Aparentul paradox se datorează în primul rând faptului că băncile aplică un comision fix de acordare a cărui valoare, raportată la sume mici împrumutate, are o pondere semnificativă.

Concret, pentru un credit de 1.000 de lei, sumă apropiată de media împrumuturilor acordate de societățile specializate, contractat pe perioada minimă posibilă, adică un an, băncile aplică un DAE de până la 152,55%, potrivit calculatorului www.conso.ro. Pentru aceeași sumă, luată însă pe doar 44 de săptămâni, ratele săptămânale plătite la un IFN reprezintă echivalentul unei Dobânzi Anuale Efective între 50% și 102%.

Te califici mai ușor la „creditul instant"

Principalul avantaj al IFN-urilor în fața băncilor atunci când vine vorba despre împrumuturi mici nu îl reprezintă însă costurile, ci condițiile de eligibilitate în care respectivul credit este acordat. Dacă băncile cer nu doar adeverințe de venit, ci și fișa fiscală care să releve veniturile clientului în ultimul an și iau în considerare inclusiv veniturile soțului sau soției dar și angajamentele de plată ale acestuia, firmele de profil au proceduri mult mai simple. Este suficientă o adeverință de venit și buletinul. Procedurile de analiză sunt și ele mult simplificate.

De exemplu, în cazul Provident, singura firmă care acordă credite direct la domiciuliul clientului și colectează săptămânal rata din același loc, după ce agentul a ajuns la locuința clientului, durează doar câteva minute pentru ca acesta să încaseze banii. Agentul colectează de la client date cum ar fi costurile lunare cu întreținerea și utilitățile(așa cum sunt ele declarate de client), numărul de copii pe care îi are în întreținere și venitul lunar și le trimite către depratamentul de analiză. Datele sunt introduse într-un soft specializat care, luând în considerare și istoricul din Biroul de Credit, calculează suma maximă ce poate fi împrumutată. Răspunsul vine în doar câteva minute. În cazul băncilor, procedura durează minimum o săptămână.

Cele mai mari Dobânzi Anuale Efective în cazul unui credit de 1.000 de lei luat pe un an. Procentul comisionului în suma împrumutată. 

 

Banca

DAE

Comision acordare(lei)

Comision (%principal)

Garanti Bank

152,55%

200

20%

CEC Bank

95,2%

250

25%

BRD

71%

200

20%

Banca Transilvania

70%

200

20%

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO