Record: Dobânzile la depozite în lei au ajuns la cel mai redus nivel din istoria post-decembristă

Rata medie a dobânzilor pentru depozitele noi la termen a scăzut pentru prima oară sub pragul de 5% pe an în luna aprilie, cel puţin pentru intervalul pentru care Banca Naţională oferă date.
Mihai Banita - mie, 05 iun. 2013, 21:03
Record: Dobânzile la depozite în lei au ajuns la cel mai redus nivel din istoria post-decembristă

Rata medie a dobânzilor la depozitele la termen a coborât la 4,64% pe an în aprilie, cel mai scăzut nivel înregistrat în analele disponibile public ale BNR. Totodată, este pentru prima oară când dobânda medie la depozite coboară sub pragul de 5% pe an – a fost de 5,09% în martie.

În acelaşi timp, dobânzile la creditele noi în lei au crescut de la 10,28% în martie la 10,53% în aprilie.

Influenţa cea mai puternică vine din partea dobânzilor oferite şi percepute companiilor. Dobânda la depozitele companiilor a scăzut pe medie la 4,14%, de la 4,73% în martie. Dobânda la credite a crescut de la 9,33% la 9,57% în acelaşi interval.

În schimb, în cazul persoanelor fizice, dobânzile au scăzut atât pentru depozitele la termen, cât şi pentru cele la credite. Media dobânzilor la depozite a scăzut de la 5,53% la 5,36% pe an, iar cea a dobânzilor efective (DAE) la credite pentru locuinţe a scăzut cu 0,8 puncte procentuale la 8,05% şi cea pentru creditele de consum cu 0,2 pp la 15,57%.

Dobânzile la depozitele noi la euro au scăzut de la 2,64% la 2,59%, iar dobânzile la creditele noi au scăzut de la 5,09% la 4,8%.

Rata creditelor neperformante în rândul companiilor este mult mai ridicată decât în cazul populaţiei: 10% vs. peste 20%.

Dobânda de politică monetară se află la nivelul de 5,25% din martie 2012 şi Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a anunţat că urmează un ciclu de reducere a dobânzilor după şedinţa de politică monetară de la începutul lunii mai.

Asta va duce, cel mai probabil, la o scădere suplimentară a dobânzilor la depozite şi, posibil, şi la cele la credite. Inflaţia rămâne, însă, ridicată. În aprilie, rata anuală a inflaţiei era situată la 5,29%, cu mult peste ţinta BNR de 2,5%.

BNR a decis şi să îngusteze coridorul simetric format de ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la +/- 3 puncte procentuale, de la +/-4 puncte procentuale anterior, pentru a tempera volatilitatea dobânzilor. Astfel, rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) a coborât la nivelul de 8,25% pe an de la 9,25%, iar rata dobânzii pentru facilitatea de depozit a crescut la 2,25% pe an faţă de 1,25%.

Isărescu a transmis ulterior băncilor să nu scadă dobânzile la depozitele în lei, ci pe cele la credite.

Tot Isărescu a avertizat şi băncile care dau dobânzi mari la euro să renunţe la această politică.

Te-ar mai putea interesa și
Patru lideri europeni doresc o discuţie cu Trump înaintea convorbirii acestuia cu Putin
Patru lideri europeni doresc o discuţie cu Trump înaintea convorbirii acestuia cu Putin
Cancelarul german Friedrich Merz a anunţat că el şi preşedintele francez Emmanuel Macron, premierul britanic Keir Starmer şi premierul polonez Donald Tusk doresc să discute cu preşedintele......
Jumătate din camioanele vândute în China în 2028 ar putea fi modele electrice, estimează producătorul de baterii CATL
Jumătate din camioanele vândute în China în 2028 ar putea fi modele electrice, estimează producătorul de baterii CATL
Jumătate din camioanele de mare tonaj vândute în China în 2028 ar putea fi modele electrice, în creştere de la 10% ...
Hackerii utilizează kituri specifice pentru a crea instantaneu pagini de phishing cu aspect credibil – expert
Hackerii utilizează kituri specifice pentru a crea instantaneu pagini de phishing cu aspect credibil – expert
Phishing-ul rămâne o ameninţare deosebit de tenace în peisajul securităţii cibernetice, iar atacatorii apelează la ...
Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7,4% în primul trimestru din 2025; importurile s-au majorat cu 28,5% – INS
Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7,4% în primul trimestru din 2025; importurile s-au majorat cu 28,5% – ...
România a produs, în primele trei luni din 2025, o cantitate de ţiţei de 631.700 tone echivalent petrol (tep), cu 50.300 ...