Isărescu către bănci: Nu scădeţi dobânzile la depozite şi acceptaţi dobânzi mai mici la credite

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat miercuri că reducerea intervalul la facilităţile băncii centrale ar trebui să fie un semnal pentru bănci să nu reducă dobânzile la depozite, dar să accepte rate mai mici la creditare, întrucât cererea de finanţare nu poate apărea cu dobânzi de 15% pe an.
Economica.net - mie, 08 mai 2013, 11:08
Isărescu către bănci: Nu scădeţi dobânzile la depozite şi acceptaţi dobânzi mai mici la credite

„Dăm un semnal băncilor cum să înceapă şi ele ciclul de reducere. Ele începeau cam aşa. Se uitau în buget şi începeau: a coborât BNR ratele de referinţă coborâm şi noi ratele de dobânzi la depozite. Rata de dobândă la depozitele noastre poate fi asimilată cu rata minimă de dobândă. Noi nu mai dăm 1,25%, am început să dăm 2,25%. Semnalul este clar, şi nu este de vorbire, este de facto (…) Solicităm băncilor să nu se repeadă să înceapă prin coborârea dobânzilor la depozite”, a spus Isărescu.

Consiliul de Administraţie BNR a decis săptămâna trecută să îngusteze coridorul simetric format de ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la +/- 3 puncte procentuale, de la +/-4 puncte procentuale anterior, pentru a tempera volatilitatea dobânzilor.

Astfel, începând din data de 3 mai 2013, rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) va coborî la nivelul de 8,25% pe an de la 9,25%, iar rata dobânzii pentru facilitatea de depozit va fi de 2,25% pe an faţă de 1,25%.

Guvernatorul BNR a arătat că dobânda superioară din coridor, Lombard, este considerată de către băncile comerciale ca un fel de rată minimă a creditării.

„Ei spun: nu putem să scădem rata minimă la credite de consum, imobiliare (…) sub nivelul acesta pentru că în momentul în care avem un gol de lichiditate ne finanţăm de la Lombard (…) Simbolistica este importantă. Dacă ei zic că Lombard este o dobândă marginală, atunci pe aceasta am coborât-o cu un procent. Decizia noastră este simbolistică şi faptică”, a continuat Isărescu.

Şeful băncii centrale susţine că decizia a avut în vedere şi ca dobânzile pe piaţa monetară să fluctueze mai puţin, până acum volatilitatea mai mare pe această piaţă fiind un debuşeu pentru fluxurile de capital.

„Cred că pentru bănci mesajul nostru devine şi mai clar. Vor pregăti o perioadă următoare, în care-şi vor regândi politica de dobânzi şi sper că fiecare, în condiţii concurenţiale, legate de situaţia bugetară internă, strategia internă, cum gândesc reintrarea în noul ciclu de reluare a creditării, să aibă în vedere ce am spus noi aici”, a completat oficialul BNR.

Isărescu a renunţat la a mai susţine băncile şi când a ajuns la subiectul creditare, arătând că nu mai crede în argumentul lipsei de cerere din partea pieţei.

„Nu există cerere de credit (spun băncile – n.r.). Stai puţin, dacă ai 15% dobândă, cu inflaţie în scădere, cine să-ţi ia credit? Băncile comerciale nu trebuie să găsească un motiv pentru a nu da credite”, a completat Isărescu.

Ziarul Financiar a scris miercuri că BCR, cea mai mare bancă de pe piaţă, continuă politica de reducere a dobânzilor acordate pentru resursele atrase de la clienţi oferind în prezent 3,25% pe an pentru depozitele în lei constituite de persoane fizice pe termen de o lună cu sume de până la 20.000 de lei inclusiv. În cazul depunerilor de peste 100.000 de lei dobânda se situează la 3,35% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, în regenerabile", a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja....
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Prăbuşirea podului Francis Scott Key din Baltimore are efecte diferite asupra producătorilor de automobile din Germania, ...
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv în sarcina autorităţilor
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv ...
Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, ...
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Banca Centrală Europeană va permite băncilor elene să-şi recompenseze acţionarii pentru prima dată din 2008, după ...