Dobânzile la depozite şi credite au continuat să scadă în martie, atât la lei cât şi la valută

Băncile comerciale au redus, în martie, dobânzile la depozite şi credite, atât în lei, cât şi în euro, excepţie făcând dobânzile la depozitele noi în lei constituite de firme, care au crescut comparativ cu luna anterioară, reiese din datele publicate, luni, de Banca Naţională a României, transmite Agerpres.
Economica.net - lun, 04 mai 2015, 13:34
Dobânzile la depozite şi credite au continuat să scadă în martie, atât la lei cât şi la valută

Astfel, dobânzile la depozitele în monedă naţională, aflate în sold, au scăzut la o medie de 2,25% în martie, de la 2,36% luna anterioară şi de la 3,22% pe an în 2014. Pentru populaţie, băncile au acordat dobânzi de 2,53% pe an, în scădere de la 2,67% pe an în februarie şi de la 3,49% în aprilie 2014. Dobânzi ceva mai ridicate, de 2,55% pe an, au primit persoanele fizice care au constituit depozite pe perioade mai mici de doi ani, dar şi acestea sunt în scădere cu aproape un punct procentual faţă de anul trecut.

Pentru depozitele noi, băncile au acordat în martie, în medie, dobânzi de 2,33% pentru populaţie, în scădere cu un punct procentual faţă de anul anterior, iar pentru firme de 1,11% pe an, în creştere faţă de februarie, când media a fost de 1,03% pe an, dar în scădere cu peste un punct procentual, de la 2,38% în aprilie 2014.

La depozitele în euro aflate în sold, dobânzile au ajuns modice, de 1,44% pe an, în medie, pentru populaţie, şi de 0,9% pe an pentru firme. Dobânzi ceva mai ridicate au primit persoanele fizice pentru depozitele constituite pe perioade mai mari de doi ani, de 1,94%, dar şi acestea sunt în scădere de la 2,34% cu un an în urmă.

Depozitele noi în euro ale populaţiei au fost bonificate cu dobânzi de 1,34% pe an, în martie, în scădere de la 1,38% pe an în februarie şi de la 1,92% pe an în 2014cu un an în urmă. Pentru economiile noi în euro constituite pe perioade cuprinse între unu şi doi ani, băncile au acordat dobânzi de 1,7% pe an, în scădere de la 1,74% pe an cu o lună în urmă şi de la 2,22% pe an în aprilie 2014.

Pentru firme, dobânzile la economiile în euro au crescut uşor, însă de la niveluri foarte reduse, respectiv la 0,66% pe an, de la 0,64% pe an în februarie. Ceva mai mult au crescut dobânzile pentru depozitele în euro constituite de firme pe o perioadă cuprinsă între unu şi doi ani, la 1,09% pe an în martie, de la 0,68% pe an în februarie, dar rămân sub nivelul atins în urmă cu un an, de 1,81% pe an.

În privinţa creditelor, la lei, băncile au perceput dobânzi mai reduse, atât pentru populaţie, cât şi pentru firme. Astfel, împrumuturile noi pentru populaţie au fost acordate, în medie, cu dobânzi de 7,08% pe an, în martie, în scădere de la 8,01% pe an în februarie şi de la 8,68% pe an în 2014. Dobânda anuală efectivă pentru creditele de consum noi în lei a ajuns la 10,95% pe an, de la 11,73% pe an în aprilie 2014. Pentru locuinţe, DAE la astfel de împrumuturi a fost, în martie, de 4,27%, în scădere cu peste un punct procentual de la 5,57% pe an cu un an în urmă.

Pentru firme, dobânzile la lei au scăzut uşor, cu excepţia creditelor mai mici de un milion de lei, cu o dobândă fixă pe o perioadă cuprinsă între unu şi cinci ani, ale căror dobânzi au crescut cu aproape un punct procentual de la o lună la alta, de la 6,13% în februarie, la 7,31% pe an în martie. Totuşi, dobânzile rămân semnificativ mai mici faţă de acum un an, când depăşeau 10% pe an.

Băncile au crescut şi dobânzile pentru împrumuturile în lei nou acordate firmelor, pentru sume de peste un milion de lei cu dobânda fixă pe mai puţin de un an, la 4,33% pe an, în martie, de la 4,13% pe an în februarie. Însă, dobânda rămâne mai mică, pentru acest tip de credite, faţă de media din aprilie 2014, de 6,38% pe an.

Şi creditele noi în euro s-au ieftinit în aprilie, atât pentru populaţie, cât şi pentru firme. DAE pentru creditele de consum a scăzut la 6,11% pe an în martie, de la 7,415 pe an în februarie şi de la 7,1% pe an în aprilie 2015. Pentru locuinţe, DAE medie a fost de 5,23% pe an, în scădere de la 5,27% pe an cu o lună în urmă, şi de la 5,73% pe an în 2014.

Şi finanţările noi în euro pentru firme s-au ieftinit, în martie, până la o medie a dobânzilor de 4,05% pe an, de la 4,31% pe an în februarie şi de la 4,48% pe an în aprilie 2014.

Te-ar mai putea interesa și
De la 1 octombrie, automatele de sucuri și cafea au obligația să fie dotate cu aparate de marcat fiscale. Amenzi între 8.000 și 10.000 de lei
De la 1 octombrie, automatele de sucuri și cafea au obligația să fie dotate cu aparate de marcat fiscale. Amenzi între ...
Printr-un ordin dat de Autoritatea Națională de Administrare Fiscală se atrage atenția asupra faptului că automatele cu sucuri, sandvisuri saau cafea sunt obligate să fie dotate cu AMEF.......
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Noul terminal RO-RO (roll-on/roll-off) din Portul Constanţa va fi inaugurat pe data de 15 mai, a anunţat, vineri, ministrul ...
S&P a retrogradat Israelul din cauza riscurilor geopolitice ridicate
S&P a retrogradat Israelul din cauza riscurilor geopolitice ridicate
Agenţia de evaluare financiară S&P Global Ratings a coborât, vineri, ratingul Israelului, de la "AA minus" până la "A ...
CIA avertizează că Ucraina poate pierde războiul anul acesta, fără un nou ajutor militar
CIA avertizează că Ucraina poate pierde războiul anul acesta, fără un nou ajutor militar
Directorul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), William Burns, a avertizat joi că Ucraina ar putea pierde războiul ...