Dobre: Activitatea de turism este reglementată de o Ordonanmţă din 1998; este absolut necesară o Lege a turismului

Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, a declarat miercuri, la Braşov, că o Lege a turismului este absolut necesară, având în vedere că la ora actuală activitatea de turism în România este reglementată de o Ordonanţă din anul 1998.
Economica.net - mie, 06 sept. 2017, 14:36
Dobre: Activitatea de turism este reglementată de o Ordonanmţă din 1998; este absolut necesară o Lege a turismului

‘Adoptarea unei Legi a turismului este un pas important şi va fi mult mai bine faţă de ceea ce nu avem acum. La ora actuală activitatea de turism în România este reglementată de o Ordonanţă din anul 1998, deci aproximativ cu 10 ani înainte de a intra în Uniunea Europeană. De atunci s-au mai făcut mici modificări şi avem la ora actuală 75 de acte normative care reglementează activitatea în turism, în România. Cred că trebuie să reducem această birocraţie din ce în ce mai mult în ceea ce priveşte reglementarea unui domeniu de activitate şi chiar vreau să începem cu turismul’, a declarat Dobre, înainte de întâlnirea cu patronatele şi asociaţiile din turism din Regiunea Centru, care a avut loc la Braşov.

Întrebat despre noutăţile Legii turismului, ministrul a afirmat că în afară de faptul că în orice lege trebuie să existe şi obligaţii, dar şi drepturi, în primul rând este obligaţia administraţiei publice centrale, cea care se va ocupa de reglementarea activităţii în turism, adică Ministerul Turismului, dar şi obligaţia administraţiilor publice locale, obligaţia turiştilor care trebuie să respecte faţă de tot ceea ce vizitează în România.

‘Bineînţeles, avem acel sistem informatic de evidenţă a activităţii de turism în România, baza statistică de care are nevoie ministerul şi, după aceea,cred eu că ceea ce este mai important sunt normele de aplicare, normele metodologice care sunt specificate în obligaţia Ministerului Turismului, care trebuie să le reglementeze prin hotărâri de Guvern, Ordine de ministru, sau ordine comune cu alţi colegi din Guvernul României. Legea trebuie să fie cât se poate de dinamică şi în ea trebuie să fie o bază, ceea ce cere şi sistemul, inclusiv partea juridică a unui act normativ, dar tot ceea ce înseamnă reglementare trebuie să se facă prin norme’, a explicat ministrul Turismului.

După finalizarea dezbaterilor publice, programate până la finalul lunii septembrie, se va merge apoi pentru aprobarea legii în Guvern, mai departe în Parlament în cele două Camere, Senat şi Camera Deputaţilor, timp în care Ministerul Turismului va lucra la normele de aplicare ale legii, astfel încât imediat ce va fi promulgată de preşedintele României, să se poată intra şi cu normele de aplicare.

Răspunzând unei întrebări referitoare la dezvoltarea şi a altor zone din România din punct de vedere turistic, în afara de zona montană şi Litoral, odată cu apariţia Legii turismului, Mircea Titus Dobre a subliniat că trebuie să existe o colaborare între instituţiile centrale, locale, alături de care ar trebui să vină şi privaţii.

‘Trebuie să fim maturi şi să înţelegem că doar o colaborare între instituţiile locale şi instituţiile publice centrale se poate ajunge la o dezvoltare mult mai eficientă a activităţii turistice în România. Alături de aceste entităţi trebuie să vină şi privaţii, apoi trebuie să vindem mult mai bine, să ştim să vindem mult mai bine, să ştim să facem pachete de servicii turistice cât mai competitive. Aici este rolul privaţilor, nu al statului, pentru că statul nu intră în această activitate comercială. Investiţiile în România sunt în proporţie de 99,99% private. Statul mai deţine prin anumite companii nişte părţi sociale. La Neptun-Olimp avem nişte structuri de cazare, în rest nu avem nimic’, a punctat ministrul.

După mai bine de cinci ore de discuţii cu reprezentanţii asociaţiilor şi patronatelor din turism din Regiunea Centru, ministrul Dobre a declarat că a fost o întâlnire foarte constructivă, în care s-au spus lucruri extraordinar de pertinente.

‘Foarte constructivă întâlnirea şi, întotdeauna sunt deschis la ceea ce înseamnă constructiv. Nu cred că a fost o discuţie distructivă şi nu a venit nimeni cu ceva neagumentat. Am văzut oameni şi operatori economici cu nişte lucruri extraordinar de pertinente şi câteodată trebuie să ne pună şi semne de întrebare, pentru că nu ajung la conducătorii instituţiilor centrale’, a concluzionat ministrul Turismului.

Te-ar mai putea interesa și
Lukaşenko neagă că ar avea de gând să atace Ucraina
Lukaşenko neagă că ar avea de gând să atace Ucraina
Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, cel mai apropiat aliat al Kremlinului, a negat vineri că ar avea planuri de a ataca Ucraina, într-o întâlnire cu locuitorii districtului Prujana......
Gazprom taie livrările de gaze spre Europa prin Nord Stream 1 în perioada 31 august – 2 septembrie
Gazprom taie livrările de gaze spre Europa prin Nord Stream 1 în perioada 31 august – 2 septembrie
Livrările de gaz rusesc către Europa prin gazoductul Nord Stream 1 vor fi întrerupte timp de trei zile, între 31 august ...
Ultimele explozii din spatele liniilor rusești au avut un impact psiholog puternic asupra conducerii moscovite – Ministerul britanic al Apărării
Ultimele explozii din spatele liniilor rusești au avut un impact psiholog puternic asupra conducerii moscovite – Ministerul ...
Recentele explozii care au avut loc mult în spatele liniilor ruseşti în Crimeea au avut un efect psihologic major asupra ...
PSD anunță că susține total inițiativa lui Alexandru Rafila de a înjumătăți banii de consultanță din PNRR
PSD anunță că susține total inițiativa lui Alexandru Rafila de a înjumătăți banii de consultanță din PNRR
Partidul Social Democrat a transmis, vineri, că susţine "total" acţiunea ministrului Sănătăţii care "a înjumătăţit" ...