1EUR = 4.8347 RON | Bucureşti 33 º

News

Dobre, Vlădescu, Macovei, Berceanu, trimişi de Guvern la DNA pentru contractul cu Bechtel

Guvernul va sesiza DNA şi SRI pentru nereguli în derularea contractului încheiat cu Bechtel la construcţia Autostrăzii Transilvania, acuzând posibile fapte de natură penală comise de foştii miniştri Gheorghe Dobre, Sebastian Vlădescu, Monica Macovei, Radu Berceanu şi fostul şef CNADNR Cristian Duică

06 dec, 2013 | Mediafax
(update 06 dec, 2013 11:10) Berceanu, despre Bechtel: Dacă are cineva semne de întrebare, mă cheamă şi-i povestesc
Fostul ministru al Transporturilor Radu Berceanu a declarat pentru MEDIAFAX în legătură cu intenţia Guvernului de a sesiza DNA şi SRI pentru nereguli în derularea contractului cu Bechtel că "are alte preocupări decât trăznăile astea", iar dacă are cineva semne de întrebare, să-l cheme şi va povesti.

"Dacă are cineva semne de întrebare, mă cheamă şi-i povestesc. Eu am alte preocupări decât trăznăilea astea", a declarat Radu Berceanu.

Inspectorii guvernamentali arată, printre altele, că înţelegerea cu Bechtel a fost modificată, în 2009, fără respectarea dispoziţiilor legale, ceea ce a condus la prejudicii pentru stat.

Conform raportului, renegocierea contractului, stabilit iniţial la "valoarea corectă" şi certificată ca atare de 2,2 miliarde euro, a fost iniţiată, în 2005, fără un mandat din partea Guvernului, fiind doar un mandat acordat de fostul ministru al Transporturilor Gheorghe Dobre (PDL), iar lucrările fiind întârziate. Negocierile au fost coordonate de Gheorghe Dobre şi fostul ministru al Finanţelor Sebastian Vlădescu.

Citeste si: Contractul cu Bechtel pentru Autostrada Transilvania. De la început şi până în prezent - Documentar

Prin încheierea unui acord de modificare la contract, în baza unei hotărîri de guvern iniţiată de Dobre şi avizată de Vlădescu şi fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei, statul a fost păgubit cu 40 milioane euro, prin reclasificarea acestei sume, acordate iniţial cu titlu de avans, drept cheltuieli de mobilizare, cu încălcarea dispoziţiilor legale. Inspectorii arată că miniştrii ştiau, conform notei de fundamentare a hotărîrii de guvern, că aveau obligaţia recuperării acestei sume.

Pentru crearea unei "aparenţe de legalitate", a fost însă acceptată creşterea cheltuielilor de mobilizare de la 30 milioane euro la 70 milioane euro, cu toate că acestea se refereau la activităţi anterioare încheierii construcţiei, iar construcţiile erau deja începute din 2004.

Citeste si: Şova: Am cerut americanilor de la Bechtel contractul original pentru Autostrada Transilvania. Il vor trimite

Inspectorii îi acuză astfel pe miniştrii Dobre, Vlădescu şi Macovei că au creat un artificiu pentru a justifica faptul că Bechtel a păstrat 40 milioane euro.

În raport se mai arată că reprezentanţii Companiei Naţionale pentru Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) nu au pus la dispoziţia Corpului de Control originalul contractului, iar acesta nici nu a fost găsit în pofida căutărilor la mai multe instituţii, fiind obţinute doar copii certificate. În final, la CNADNR a fost identificat un exemplat marcat "conform cu originalul", în limba engleză, care ar fi originalul documentului aflat în posesia statului.

Citeste si: Șova: Autostrada Transilvania va fi gata până în 2018

Citeste si: Lucrările la singurul tronson contractat al Autostrăzii Transilvania, amânate din lipsa banilor

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO