Doi din cinci angajatori din România au dificultăţi în găsirea candidaţilor pentru posturile vacante

Doi din cinci angajatori din România (40%) întâmpină, în prezent, dificultăţi în găsirea candidaţilor potriviţi pentru posturile vacante din cadrul organizaţiei, dar ponderea a scăzut cu 14 puncte procentuale faţă de 2013, când angajatorii se aflau pe locul şapte la nivel global în privinţa percepţiei deficitului de talente.
Economica.net - lun, 02 iun. 2014, 08:34
Doi din cinci angajatori din România au dificultăţi în găsirea candidaţilor pentru posturile vacante

Potrivit studiului ManpowerGroup privind Deficitul de talente, dat luni publicităţii, deficitul de candidaţi din România continuă să fie superior, cu 4 puncte procentuale, mediei globale, cât şi celei din regiunea Europa, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord (EMEA).

Mai mult de jumătate dintre angajatorii din România (54%) cred că deficitul de talente se resimte în principal la nivelul productivităţii şi competitivităţii, 40% dintre angajatori chestionaţi cred că deficitul de talente le afectează capacitatea de a-şi deservi clienţii şi a răspunde nevoilor acestora, 19% dintre aceştia consideră că impactul asupra capacităţii este ridicat, 34% percep un impact mediu, 38% cred că deficitul de talente duce la creşterea fluctuaţiei de personal, iar 28% văd un efect negativ asupra creativităţii şi inovaţiei în organizaţie.

Potrivit studiului, pe primul loc în topul posturilor vacante pe care angajatorii le consideră cel mai greu de ocupat se situează meseriaşii calificaţi, urmaţi de ingineri şi reprezentanţii de vânzări. În ultimii şapte ani, meseriaşii calificaţi (zidari, instalatori, sudori, zugravi, tâmplari, electricieni etc.) şi inginerii s-au alternat pe primele două locuri din top, fiind de altfel singurele poziţii care nu au lipsit niciodată de pe lista celor greu de ocupat.

În 2014, în topul dificultăţilor de recrutare, au intrat şi managerii de proiect, precum şi managerii şi directorii IT, posturi care nu s-au regăsit printre primele 10 în niciuna din ediţiile anterioare ale cercetării.

Raportat la anul 2013, se remarcă o creştere a dificultăţii de identificare a talentelor din IT, nu doar la manageri şi directori, aflaţi pe locul 5 în top, ci şi în privinţa personalului IT de nivel mediu şi junior, aflat pe locul şapte, în opinia angajatorilor, faţă de locul 8 în 2013.

Au sporit presiunile şi în recrutarea din vânzări: reprezentanţii de vânzări au urcat de pe locul 6 în 2013, pe locul 3, iar în topul poziţiilor greu de ocupat au revenit, pentru prima dată din 2011 până în prezent, managerii de vânzări, pe care angajatorii îi plasează pe locul 9 ca dificultate. Deficitul de talente continuă să fie acut şi în privinţa personalului administrativ şi financiar, perceput ca al zecelea în top, dar presiunea acestuia a scăzut faţă de 2013, când angajatorii îi plasau printre primele 5 posturi pentru care găseau greu candidaţii potriviţi.

‘Pe plan global, deficitul de talente a atins cel mai acut nivel din ultimii şapte ani. Relativa scădere a presiunii acestuia în România faţă de 2013 nu trebuie privită ca o corectare a raportului dintre cererea de forţă de muncă şi ofertă. Pe de o parte, deficitul perceput de angajatorii din România continuă să fie superior mediei globale şi regionale. Pe de alta, principala cauză a dificultăţilor indicate de angajatori nu este lipsa candidaţilor, care îi afectează doar în proporţie de 30%, ci lipsa competenţelor profesionale specifice postului, pe care o reclamă mai mult de jumătate dintre cei chestionaţi. Aceasta este o problemă sistemică, a cărei rezolvare nu apare de la un an la altul. Angajatorii din întreaga lume percep lipsa competenţelor profesionale specifice drept o cauză majoră a dificultăţilor cu care se confruntă în căutarea talentelor potrivite, însă media globală a celor care remarcă această problemă, de 35%, şi cea regională de 37%, cu 19, respectiv 17 puncte procentuale, sub cea din România, ne arată că în ţara noastră discrepanţa dintre talentele disponibile şi cele de care au nevoie cu adevărat angajatorii este foarte largă şi îngustarea acesteia ar trebui să devină o prioritate. Deficitul de talente are un impact imediat asupra productivităţii şi competitivităţii angajatorilor şi a economiei în general’, a afirmat Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup România.

ManpowerGroup România este unul dintre liderii în domeniul soluţiilor inovatoare ce privesc forţa de muncă. Compania este specializată în recrutare permanentă şi pe bază de contract, evaluare şi selecţie, muncă temporară, payroll, gestiune şi administrare de contracte, externalizare şi consultanţă în domeniul resurselor umane.

Te-ar mai putea interesa și
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte promisiunile de a-i furniza mai multe arme, a declarat joi secretarul......
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să ...