Doi miniştri şi-au dat demisia în Turcia, în urma scandalurilor de corupţie

Ministrul turc al economiei, Zafer Caglayan, şi cel al afacerilor interne, Muammer Guler, ai căror fii au fost inculpaţi într-un vast dosar de corupţie care zguduie guvernul islamo-conservator, şi-au anunţat miercuri demisiile, transmite AFP.
Economica.net - mie, 25 dec. 2013, 09:21
Doi miniştri şi-au dat demisia în Turcia, în urma scandalurilor de corupţie

‘Părăsesc postul de ministru al economiei pentru ca să se poată face lumină în această ruşinoasă operaţiune care vizează guvernul nostru’, a subliniat Caglayan într-un scurt comunicat.

”La 17 decembrie i-am solicitat primului ministru să fiu scutit de îndatoririle mele, iar astăzi i-am prezentat decizia mea în scris”, a precizat şi Muammer Guler într-un comunicat.

Guvernul islamo-conservator de la Ankara, condus de Recep Tayyip Erdogan de mai bine de zece ani, este zguduit de săptămâna trecută de un scandal de corupţie inedit. Fiii miniştrilor de interne şi al economiei, dar şi CEO-ul unei importate bănci publice, Halkbank, au fost inculpaţi şi plasaţi în detenţie provizorie împreună cu alţi 21 de suspecţi pentru deturnare de fonduri, fraudă şi spălare de bani.

Hurriyet a scris luni că Erdogan, de la care se aştepta deja să modifice componenţa guvernului său în perspectiva alegerilor municipale de la 30 martie, ar putea înlocui în total zece dintre miniştrii săi până la sfârşitul lunii. Printre altele, preşedintele Abdullah Gul a subliniat că, ‘dacă există corupţie, ea nu poate fi acoperită’, lăudând totodată eforturile de democratizare ale guvernului din care a făcut parte înainte de a fi ales în fruntea ţării în 2007.

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan se pregăteşte să îşi remanieze guvernul, afectat din plin de un scandal financiar, a afirmat marţi preşedintele turc Abdullah Gul, citat de France Presse. Potrivit lui Gul, această schimbare va interveni după întoarcerea marţi seară în Turcia a premierului, la capătul unei vizite de două zile în Pakistan. Chestionat de jurnalişti, şeful statului turc a explicat că a ‘discutat îndelung’ cu Erdogan problema unei schimbări a echipei ministeriale.

‘El (Erdogan) se pregăteşte să efectueze o remaniere şi evaluează situaţia (…) Vom discuta despre aceasta după întoarcerea sa şi veţi afla atunci mai multe’, a spus Gul.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Parlamentul austriac a votat în favoarea legii care impune tuturor adulților să se vaccineze anti-COVID-19
Parlamentul austriac a votat în favoarea legii care impune tuturor adulților să se vaccineze anti-COVID-19
Parlamentul de la Viena a adoptat joi legea privind obligaţia tuturor adulţilor de a se vaccina împotriva COVID-19, Austria ...
SUA au impus sancțiuni împotriva a patru actuali și foști oficiali ucrainieni, pe care-i acuză că se află în solda Moscovei
SUA au impus sancțiuni împotriva a patru actuali și foști oficiali ucrainieni, pe care-i acuză că se află în solda ...
Statele Unite au impus joi sancţiuni împotriva unor actuali şi foşti oficiali ucraineni pe care îi acuză de implicare ...
Angajații STB refuză să reia activitatea. Este posibil a greva să continue și mâine
Angajații STB refuză să reia activitatea. Este posibil a greva să continue și mâine
Personalul implicat în protestele de joi refuză să îşi reia activitatea, deşi instanţa a dispus suspendarea grevei, ...