Doi parlamentari liberali vor să transforme ANL în instituţie de verificare şi control a pieţei rezidenţiale

Doi parlamentari liberali, Florin Roman şi Gabriel Andronache, vor să transforme Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) în organism de verificare şi control al pieţei rezidenţiale, iar dezvoltatorii imobiliari vor avea mai multe obligaţii şi vor trebui să înregistreze la ANL orice proiect cu o amprentă la sl de peste 500 mp.
Economica.net - lun, 13 mai 2019, 09:10
Doi parlamentari liberali vor să transforme ANL în instituţie de verificare şi control a pieţei rezidenţiale

Cei doi deputaţi liberali, anume Gabriel Andronache şi Florin Roman, arată în expunerea de motive a proiectului de lege că „necesitatea socială pentru reglementarea legislativă în domeniul imobiliar este stringentă”, întrucât „actualul cadru legislativ, restrâns ca întindere şi dispersat în multe reglementări cu putere juridică diferită, determină creşterea numărului reclamaţiilor românilor care se simt înşelaţi, dar şi a situaţiilor în care viaţa proprietarilor este în pericol în propria casă. În prezent, piaţa imobiliară este privită cu suspiciune de consumatori, doar 38% au încredere că o tranzacţie imobiliară nu este o păcăleală. Acest sector este întrecut doar de cel al maşinilor second-hand, unde cumpărătorii au încredere doar într-un procent de 36% că tranzacţia este corectă. În acest moment, legislaţia din domeniul construcţiilor este una permisivă, ceea ce face apariţia chiar şi a cazurilor în care proprietarii mor incendiaţi în propria casă. Important de menţionat că această lege nu este una împotriva dezvoltatorilor, ci îşi propune să stabilească un set de reguli care trebuie respectat atunci când se construieşte şi vinde un spaţiu locativ.”

Una dintre principalele reglementări cuprinse în inițiativa legislativă este că fiecare proiect imobiliar va trebui înregistrat la ANL – în caz contrar, dezvoltatorul va trebui să plătească o amendă de minimum 5% din valoarea proiectului și nu va putea promova sau comercializa nicio unitate din respectivul ansamblu. De menționat este că fiecare etapă de construcție este considerată un proiect autonom, astfel că înregistrarea la ANL ar trebui obținută pentru fiecare fază, separat. Excepție de la regula înregistrării la ANL vor face doar proiectele imobiliare care nu depăşesc opt unități locative, în toate fazele de construcție.

De asemenea, ANL ar trebui să gestioneze un sistem on-line pentru depunerea cererii de înregistrare a dezvoltărilor imobiliare, iar în situația nerespectării reglementărilor legii, ANL are dreptul de a anula înregistrarea proiectului până la remedierea situației.

Actele la control la ANL!

Dezvoltatorii vor trebui să depună ANL actele necesare pentru construcţie, precum: autorizaţia de construcţie, certificatul de urbanism, planul lucrărilor de construire, detaliile amplasamentului proiectului, modelul de contract pentru rezervare, contractul de vânzare-cumpărare şi actul de transmitere propus spre a fi semnat de către cumpărători, numele şi adresele agenţilor imobiliari care realizează vânzarea, dacă există, numele şi adresele contractanţilor/subcontractanţilor, arhitectului, inginerului şi orice alte persoane implicate în dezvoltarea proiectului propus.

O prevedere pozitivă a legii este ca cel puţin jumătate dintre sumele încasate de la beneficiari să fie depozitate într-un cont separat deschis la o bancă dispusă să acopere prin credit costul construcţiei şi costul terenului, echivalentul contului escrow despre care se vorbeşte de cel puţin 10 ani pe piaţă.

„Sumele pot fi trase de către dezvoltator doar procentual în raport cu gradul de finalizare al construcţiei. În acest mod, beneficiarii sunt protejaţi în raport cu investitorul”, se arată într-un comunicat al deputatului Florin Roman.

Conform propunerii legislative, informațiile cu privire la proiect și la proprietățile promovate trebuie să fie corecte, clare și precise, şi dacă un cumpărător este afectat de o declaraţie falsă sau incorectă conţinută în anunţul de publicitate sau prospect sau în datele tehnice privind modelul de apartament, parcelă sau clădire, dar și dacă intenţionează să se retragă din proiectul propus, acestuia i se restituie întreaga investiţie împreună cu dobânda legală, precum şi o despăgubire în modul prevăzut în prezenta lege.

Pentru încălcarea dispoziţiilor legale dezvoltatorul va plăti consumatorului păgubit 10% din valoarea locuinţei datorate consumatorului, dacă a fost încălcată una din prevederile cuprinse în lege.

Un aspect cu efecte pe termen mai lung este acela că, în cazul în care, în termen de doi ani de la încheierea tranzacției, cumpărătorul aduce la cunoștința dezvoltatorului „orice defect structural sau orice defect în manoperă, calitate sau prestarea de servicii sau alte obligaţii ale dezvoltatorului, conform promisiunii de vânzare”, acesta din urmă va avea obligația să remedieze problemele fără taxe suplimentare, în termen de treizeci de zile de la constatare.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Autostrada Sibiu – Făgăraș: Licitația pentru proiectare și execuție va fi lansată în primul trimestru din 2022 – CNAIR
Autostrada Sibiu – Făgăraș: Licitația pentru proiectare și execuție va fi lansată în primul trimestru din 2022 ...
Lansarea procedurii de achiziție publică pentru proiectare și execuție lucrări la Autostrada Sibiu - Făgăraș este ...
Lista centrelor de evaluare pentru bolnavii de Covid-19, organizate deocamdată doar în 16 judeţe din ţară
Lista centrelor de evaluare pentru bolnavii de Covid-19, organizate deocamdată doar în 16 judeţe din ţară
Argeş, Bacău, Covasna, Galaţi, Harghita, Gorj, Vaslui sunt câteva dintre judeţele în care au fost deja organizate centre ...
Familia primarului Negoiță a cumpărat terenurile Chimopar din sectorul 3, cu potențial de cel puțin 8.000 de apartamente
Familia primarului Negoiță a cumpărat terenurile Chimopar din sectorul 3, cu potențial de cel puțin 8.000 de apartamente
Trei terenuri cu o suprafață de aproape 25 de hectare ale platformei Chimopar din vestul Bucureștiului au fost adjudecate ...