Donald Trump afirmă că este „100%” pregătit să închidă frontiera cu Mexicul

Preşedintele american, Donald Trump, a afirmat din nou marţi că este pregătit să închidă frontiera de sud a Statelor Unite dacă autorităţile mexicane nu acţionează pentru a stăvili intrarea migranţilor în SUA, relatează AFP.
Economica.net - mie, 03 apr. 2019, 06:10
Donald Trump afirmă că este

„Dacă ele nu fac asta sau dacă nu ajungem la un acord cu Congresul, frontiera va fi închisă, este 100% sigur”, a declarat de la Casa Albă şeful statului american.

Închiderea va fi poate numai „pe secţiuni întinse ale frontierei”, şi nu pe toată lungimea sa, a precizat el, înainte de a promite un anunţ „pentru următoarele zile”.

Vineri, Donald Trump a ameninţat într-un mesaj pe Twitter că va închide frontiera din această săptămână dacă Mexicul „nu va pune capăt imediat întregii imigraţii ilegale care ajunge în Statele Unite”.

Mai multe voci, mai ales din rândul republicanilor, s-au făcut auzite ulterior pentru a-l avertiza asupra consecinţelor unei asemenea decizii pentru economia americană.

„Sigur va avea un impact asupra economiei americane”, a recunoscut Donald Trump, dar „securitatea este mai importantă”, a subliniat el.

Liderul majorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell, şi-a exprimat imediat dezacordul. „Închiderea frontierei ar putea avea un impact economic catastrofal asupra ţării şi sper că nu vom face asta”, a declarat el presei.

Preşedintele Trump a făcut din lupta împotriva imigraţiei ilegale din America Centrală o prioritate, promiţând în cursul campaniei din 2016 că va construi un zid la frontiera cu Mexicul.

El a mai ameninţat în decembrie, la începutul celui mai lung „shutdown” (blocajul parţial al administraţiei federale) din istoria SUA, că va închide frontiera dacă democraţii din Congres nu acceptă să finanţeze zidul.

Ulterior, Donald Trump a decretat o „urgenţă naţională” pentru a trece peste Camera reprezentanţilor şi Senat şi a debloca astfel fondurile necesare ridicării zidului controversat.

Te-ar mai putea interesa și
Moscova susține că a distrus un important transport occidental de arme destinat Ucrainei
Moscova susține că a distrus un important transport occidental de arme destinat Ucrainei
Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că forţele sale au distrus un important transport de arme furnizate de Occident în nord-vestul Ucrainei, informează France Presse, relatează......
Drulă și-a anunțat candidatura la președinția USR
Drulă și-a anunțat candidatura la președinția USR
Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, şi-a anunţat, sâmbătă, candidatura la conducerea formaţiunii, afirmând ...
Proprietarii celui mai nou hotel de pe litoral se așteaptă la un grad de ocupare de 80-90%. Cât costă o cameră în plin sezon
Proprietarii celui mai nou hotel de pe litoral se așteaptă la un grad de ocupare de 80-90%. Cât costă o cameră în plin ...
Bacolux Hotels a investit 7 milioane de euro în fostul Hotel Hefaistos din Eforie Nord, care se va numi Bacolux Koralia. ...
Reacție la acuzele lui Nicușor Dan. Prefectura București susține că niciodată Toni Greblă nu a declarat că refuză să atace în instanță autorizațiile de construcție ilegale de pe Kiseleff
Reacție la acuzele lui Nicușor Dan. Prefectura București susține că niciodată Toni Greblă nu a declarat că refuză ...
Instituţia Prefectului Bucureşti i-a transmis, sâmbătă, primarului general Nicuşor Dan că nu a susţinut "cu niciun ...