Donald Trump este noul preşedinte al Statelor Unite ale Americii. Primul discurs al republicanului

Candidatul republican la alegerile prezidenţiale din SUA, Donald Trump, a câştigat alegerile, după ce a obţinut votul a peste 270 de electori.
Economica.net - mie, 09 nov. 2016, 07:28
Donald Trump este noul preşedinte al Statelor Unite ale Americii. Primul discurs al republicanului

Tocmai am primit un telefon de la doamna Clinton. Ne-a felicitat şi eu am felictat-o pe ea. A fost o campanie foarte grea. A luptat foarte mult. Hillary a lucrat mult şi îi datorăm multe pentru că a servit ţara. Acum e timpul ca să reconstruim America. Acum e timpul ca SUA sa se reuneasca. Democratii si republicanii trebuie sa venim ca oameni uniti. Promit locuitorilor SUA ca voi fi presedintele tuturor. Pentru cei care nu m-au sustinut, si au fost cativa. Nu a fost o campanie, ci o mare miscare populara. O miscare de rase, religii. Doar impreuna vom recladi natiunea si vom reinnoi Visul American. O sa fie frumos. Nimeni nu va mai fi uitat. Vom reconstrui infrastructura. Care va deveni obiectiv principal. Vom pune la munca milioane de oameni. Nu vom uita de veteranii nostri. Avem un plan economic mare. Vom dubla cresterea economica si ne vom intari pozitia de prima economie a lumii. America nu va alege altceva decat cel mai bun. Vreau sa zic lumii ca in timp ce voi pune interesul SUA pe primul loc, vom fi corecti cu toata lumea. Parteneriat, nu conflict„, a spus Trump în primul discurs după anunţarea rezultatelor alegerilor din SUA. 

 

Donald Trump şi-a asigurat voturile a 276 de electori după ce a câştigat şi statul Winsconsin, potrivit Bloomberg. Trump a câştigat majoritatea statelor-cheie, inclusiv Ohio, Florida şi Carolina de Nord. 

Trump devine astfel al 45-lea preşedinte al Statelor Unite.

Candidatul democrat, Hillary Clinton, l-ar fi sunat pe Trump şi l-ar fi felicitat pentru câştigarea elgerilor, potrivit unor surse citate de CNN.

Ştirea se actualizează

Cine este Donald Trump, latifundiarul din New York paraşutat direct în vârful politicii americane

Omul de afaceri american Donald Trump s-a născut la 14 iunie 1946, în Queens, New York. Fiul lui Fred Trump, un bogat investitor imobiliar stabilit în New York City, Donald Trump a absolvit New York Military Academy (NYMA) din New York (1964) şi Şcoala de business Wharton a Universităţii Pennsylvania (1968). După terminarea studiilor, s-a alăturat companiei imobiliare a tatălui său, The Trump Organization.

În anii ’80, şi-a continuat cariera de om de afaceri, prin dezvoltarea de afaceri imobiliare, investind mai ales în industria hotelieră şi a cazinourilor. A construit primul său zgârie-nori, Trump Tower, o clădire cu 58 de etaje, din New York (1983). A cumpărat proprietatea Mar-a-lago din Palm Beach (Florida), a renovat Hotelul Barbizon şi 100 Central Park South (1985) şi a cumpărat Plaza Hotel din New York (1988), potrivit site-ului thefamouspeople.com.

S-a remarcat, în anii ’90, şi în domeniul transporturilor aeriene prin cumpărarea rutelor Eastern Shuttle, dar şi prin investiţii în cazinouri (Atlantic City, Taj Mahal Casino). Criza imobiliară din această perioadă l-a condus însă la faliment.

În anii 2000, afacerile sale se revigorează, relevante în acest sens fiind finalizarea turnului rezidenţial de 72 de etaje, Trump World Tower (2001), şi începerea construcţiei Trump Palace, un complex de clădiri de-a lungul râului Hudson. În paralel, a dezvoltat o serie de afaceri şi în industria modei sau în formare profesională (Trump University sau The Trump Entrepreneur Initiative; 2010).

În prezent, Donald Trump, deţine proprietăţi în Manhattan şi este un nume important în domeniul imobiliar din SUA. Cu o avere, estimată la circa 3,7 miliarde de dolari, ocupa poziţia 156 în topul Forbes 400.

S-a remarcat şi în zona media, omul de afaceri devenind co-partener al postului de televiziune NBC (2003) şi fiind producătorul reality show-ului, „The Apprentice” (2004), mai menţionează sursa citată mai sus.

A scris, de asemenea, o serie de cărţi de literatură motivaţională: „Trump: The Art of the Deal”, „Trump: The Art of Survival”, „Trump: The Art of the Comeback” „Trump: Surviving at the Top”, „Trump: How to Get Rich”, „Trump: Think Like a Billionaire: Everything You Need to Know About Success, Real Estate, and Life”, potrivit site-ului https://www.donaldjtrump.com/.

Donald Trump a fost căsătorit de trei ori. În 1977, s-a căsătorit cu Ivana Zelnickova, cu care a avut trei copii: Donald Trump Jr. (născut în 1977), Ivanka (născută în 1981) şi Erik (născut în 1984). În 1992 a divorţat de Ivana Zelnickova, recăsătorindu-se cu Marla Maples (1993), cu care are o fiică: Tiffany (născută în 1993). A divorţat de cea de-a doua soţie în 1999. Din 2005 este căsătorit cu manechina slovenă Melania Knauss, cu care are un fiu (născut în 2006). Donald Trump are, de asemenea, şapte nepoţi.

S-a implicat în politică, de-a lungul timpului, atât prin activarea în cele două mari partide din SUA, cât şi prin finanţarea campaniilor celor două formaţiuni. A făcut parte din Partidul Republican până în 2001, şi după ce în perioada 2001-2008 a fost membru al Partidului Democrat, s-a reînscris în Partidul Republican, în 2009.

Este candidatul Partidului Republican la alegerile prezidenţiale americane din 2016, pentru care şi-a anunţat candidatura în iunie 2015 şi a fost nominalizat oficial de partid, în iulie 2016. Donald Trump a câştigat alegerile primare din cadrul partidului, la 2 martie 2016, acesta aflându-se în competiţie internă de partid cu alţi patru candidaţi: Marco Rubio (senator de Florida), Ted Cruz (senator de Texas), John Kasich (guvernator Ohio) şi Ben Carson (chirurg).

Sursa: Agerpres

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va face luna viitoare o vizită în Ungaria, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, citat de Reuters....
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Metrorex anunță că joi, 25 aprilie 2024, la ora 1:30, noul tren Metropolis produs de Alstom Transport SA a sosit la Depoul ...
Risc sau știință? Istoria se repetă: EDS, client vechi al Hidroelectrica și unul dintre câștigătorii crizei energetice, a fost singurul cumpărător al energiei hidro puse pe piață cu livrare în 2025
Risc sau știință? Istoria se repetă: EDS, client vechi al Hidroelectrica și unul dintre câștigătorii crizei energetice, ...
EDS, trader și furnzior de energie și compania care și în trecut a mizat pe creșterea prețului la energie în viitor ...
Electroputere VFU Paşcani a finalizat revizia capitală la 17 „Săgeţi Albastre” din cele 50 contractate cu CFR Călători
Electroputere VFU Paşcani a finalizat revizia capitală la 17 „Săgeţi Albastre” din cele 50 contractate cu ...
Electroputere VFU Paşcani a finalizat reparaţia capitală de tip R9 la cel de-al 17-lea automotor Siemens Desiro SR20D, ...