Donald Tusk avertizează Turcia în legătură cu explorările privind un zăcământ de gaz în apropiere de Cipru

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a făcut apel luni la Turcia să evite creşterea tensiunilor blocând explorările privind un posibil zăcământ de gaz natural în largul coastelor Ciprului, ţară membră a Uniunii Europene, relatează agenţia dpa.
Economica.net - mar, 13 feb. 2018, 08:16
Donald Tusk avertizează Turcia în legătură cu explorările privind un zăcământ de gaz în apropiere de Cipru

După o convorbire telefonică cu preşedintele cipriot (grec) Nicos Anastasiades, Tusk i-a cerut Ankarei ”să aibă relaţii de bună vecinătate, să rezolve în mod paşnic disputa şi să respecte suveranitatea teritorială” a Ciprului.

Anterior, o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene a criticat prezenţa unor nave de război turceşti care au împiedicat o navă închiriată de către compania italiană din domeniul energiei ENI să ajungă în zona de explorări situată la sud-est de Larnaca.

”Turcia trebuie să se angajeze în mod neechivoc în favoarea unor relaţii de bună vecinătate şi să evite orice fel de sursă de fricţiune, ameninţare sau acţiune”, a spus ea.

Sâmbătă, ministrul de externe cipriot Ioannis Kasoulides a afirmat că guvernul italian şi UE au fost informaţi în legătură cu incidentul.

ENI, care face explorări în zonă în înţelegere cu multinaţionala franceză Total, a anunţat săptămâna trecută descoperirea de gaze naturale într-un ”zăcământ promiţător”.

Acţiunea de foraj a reaprins vechi tensiuni în sud-estul Mării Mediterane şi în Cipru, insulă divizată din 1974 între ciprioţii greci (sud), predominanţi, şi ciprioţii turci (nord).

După ce ENI şi Total au început forajul în iulie 2017, Turcia a insistat că administraţia cipriotă greacă nu poate în mod unilateral să treacă la exploatarea resurselor şi a trimis în noiembrie o navă în zonă.

Cipru a aderat la Uniunea Europeană în 2004, dar regulile UE se aplică doar în sud, în partea greacă a insulei. Teritoriul din nord, unde populaţia este formată din etnici turci, este recunoscut doar de Ankara.

Tentativele repetate de reunificare a insulei au eşuat, cea mai recentă fiind în iulie 2017, deoarece Turcia a insistat în legătură cu menţinerea a 35.000 de soldaţi în partea de nord a insulei.

Te-ar mai putea interesa și
Piața auto din UE la începutul lui 2023: Franța, Italia și Spania cresc, Germania scade
Piața auto din UE la începutul lui 2023: Franța, Italia și Spania cresc, Germania scade
Anul 2023 a început cu rezultate mixte pentru principalele piețe auto din Uniunea Europeană. În timp ce în Germania scade, Franța Italia și Spania cresc....
„Autostrada Ford” va fi finalizată în întregime la finalul anului viitor – Grindeanu
„Autostrada Ford” va fi finalizată în întregime la finalul anului viitor – Grindeanu
Termenul de finalizare pentru întreg proiectul de investiții Drum Expres Craiova - Pitești (DEx12) se estimează a fi ...
Tableta rezistă mai bine decât telefoanele în fața crizei. După doi ani de creștere, piața a scăzut doar cu 3,3% anul trecut, cu Apple lider de necontestat
Tableta rezistă mai bine decât telefoanele în fața crizei. După doi ani de creștere, piața a scăzut doar cu 3,3% ...
În 2022, piața tabletelor a înregistrat un declin de 3,3% față de anul anterior și a rezistat mai bine decât piața ...
Legătura dintre România și cutremurul din Turcia: Singurele țări unde asigurarea de catastrofă e obligatorie sunt și cele mai expuse. România stă cel mai prost din Europa, iar daunele ar ajunge la miliarde de euro
Legătura dintre România și cutremurul din Turcia: Singurele țări unde asigurarea de catastrofă e obligatorie sunt și ...
Cutremurul devastator din Turcia ne aduce aminte că, alături de țara lovită astăzi de dezastru, România este singurul ...