Donald Tusk avertizează Turcia în legătură cu explorările privind un zăcământ de gaz în apropiere de Cipru

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a făcut apel luni la Turcia să evite creşterea tensiunilor blocând explorările privind un posibil zăcământ de gaz natural în largul coastelor Ciprului, ţară membră a Uniunii Europene, relatează agenţia dpa.
Economica.net - mar, 13 feb. 2018, 08:16
Donald Tusk avertizează Turcia în legătură cu explorările privind un zăcământ de gaz în apropiere de Cipru

După o convorbire telefonică cu preşedintele cipriot (grec) Nicos Anastasiades, Tusk i-a cerut Ankarei ”să aibă relaţii de bună vecinătate, să rezolve în mod paşnic disputa şi să respecte suveranitatea teritorială” a Ciprului.

Anterior, o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene a criticat prezenţa unor nave de război turceşti care au împiedicat o navă închiriată de către compania italiană din domeniul energiei ENI să ajungă în zona de explorări situată la sud-est de Larnaca.

”Turcia trebuie să se angajeze în mod neechivoc în favoarea unor relaţii de bună vecinătate şi să evite orice fel de sursă de fricţiune, ameninţare sau acţiune”, a spus ea.

Sâmbătă, ministrul de externe cipriot Ioannis Kasoulides a afirmat că guvernul italian şi UE au fost informaţi în legătură cu incidentul.

ENI, care face explorări în zonă în înţelegere cu multinaţionala franceză Total, a anunţat săptămâna trecută descoperirea de gaze naturale într-un ”zăcământ promiţător”.

Acţiunea de foraj a reaprins vechi tensiuni în sud-estul Mării Mediterane şi în Cipru, insulă divizată din 1974 între ciprioţii greci (sud), predominanţi, şi ciprioţii turci (nord).

După ce ENI şi Total au început forajul în iulie 2017, Turcia a insistat că administraţia cipriotă greacă nu poate în mod unilateral să treacă la exploatarea resurselor şi a trimis în noiembrie o navă în zonă.

Cipru a aderat la Uniunea Europeană în 2004, dar regulile UE se aplică doar în sud, în partea greacă a insulei. Teritoriul din nord, unde populaţia este formată din etnici turci, este recunoscut doar de Ankara.

Tentativele repetate de reunificare a insulei au eşuat, cea mai recentă fiind în iulie 2017, deoarece Turcia a insistat în legătură cu menţinerea a 35.000 de soldaţi în partea de nord a insulei.

Te-ar mai putea interesa și
UE va impune taxe la importurile de cereale din Rusia şi Belarus – Financial Times
UE va impune taxe la importurile de cereale din Rusia şi Belarus – Financial Times
Uniunea Europeană să pregăteşte să introducă taxe vamale la importurile de cereale din Rusia şi Belarus, în ideea de a-i linişti pe fermieri şi unele state membre, informează Financial......
Reîncep scumpirile la carburanți. Cu cât au crescut azi prețurile la benzină și motorină
Reîncep scumpirile la carburanți. Cu cât au crescut azi prețurile la benzină și motorină
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a crescut azi prețurile la  benzină și motorină, după patru ...
Programul Rabla 2024, lansat oficial la uzina Ford Otosan din Craiova
Programul Rabla 2024, lansat oficial la uzina Ford Otosan din Craiova
Astăzi, la ora 10.00, debutează programul Rabla 2024, cu cele două componente ale sale - Clasic și Plus. Iată toate ...
Scăderea comenzilor de la Ikea și a celor din industria auto germană pun presiune pe exportatorii români. Cîrlănaru, CITR: Numărul insolvențelor va rămâne constant, cel al concordatelor va exploda
Scăderea comenzilor de la Ikea și a celor din industria auto germană pun presiune pe exportatorii români. Cîrlănaru, ...
Țările din Europa, Germania, Franța, Italia sunt cele care și-au diminuat volumul cererii. Pentru industria mobilei este ...