Donald Tusk consideră că este „destul de posibil” să nu existe un acord pe tema Brexit-ului

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat marţi că este încă destul de posibil să nu existe un acord pe tema Brexit-ului între Uniunea Europeană şi Marea Britanie în momentul expirării termenului-limită pentru ieşirea britanicilor din blocul comunitar, în martie 2019, informează EFE.
Economica.net - mar, 18 sept. 2018, 08:55
Donald Tusk consideră că este

”Din nefericire, scenariul lipsei unui acord este încă destul de posibil. Însă dacă acţionăm cu toţii în mod responsabil putem evita catastrofa”, a apreciat Tusk într-o scrisoare de invitaţie adresată şefilor de stat şi de guvern ai celor 28 pentru reuniunea informală care va avea loc miercuri şi joi la Salzburg (Austria).

Totodată, în scrisoarea menţionată, Tusk a apreciat că ar putea fi nevoie să fie organizat în luna noiembrie un summit european extraordinar consacrat Brexit-ului, pentru a se ajunge la un acord de ”divorţ” până la termenul stabilit, potrivit AFP.

Cei 28 de şefi de stat şi de guvern din UE se reunesc miercuri şi joi la Salzburg pentru a discuta despre faza finală a negocierilor de ”divorţ” şi îndeosebi despre ”posibilitatea de a organiza un nou Consiliu European în noiembrie”, a scris Tusk, care a amintit că ”divorţul” trebuie finalizat la timp pentru ca Marea Britanie să poată părăsi UE la data prevăzută, 29 martie 2019.

Liderii europeni vor discuta despre cum să organizeze faza finală a negocierilor şi se vor concentra totodată pe găsirea unei poziţii comune privind ”caracterul şi forma” declaraţiei politice cu privire la relaţia pe care UE doreşte să o aibă cu Marea Britanie post-Brexit. Totodată, liderii UE sunt chemaţi ”să reconfirme” necesitatea unui mecanism ”operaţional din punct de vedere legal” pentru a se asigura că nu va exista o frontieră dură între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, membră a UE.

”Limitarea pagubelor provocate de Brexit reprezintă un interes comun”, le-a amintit Tusk liderilor europeni.

Şefii de stat şi de guvern din UE se vor concentra totodată şi pe îmbunătăţirea securităţii, a cooperării judiciare şi pe consolidarea protecţiei la frontiere şi împotriva atacurilor cibernetice.

Te-ar mai putea interesa și
Cătălin Cîrstoiu va lupta cu Nicuşor Dan şi cu „Piedone” pentru Primăria Capitalei. Liderii coaliţiei au ajuns la o înţelegere
Cătălin Cîrstoiu va lupta cu Nicuşor Dan şi cu „Piedone” pentru Primăria Capitalei. Liderii coaliţiei ...
Liderii coaliţiei de guvernare şi-au dat acordul pentru susţinerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei, potrivit unor surse politice....
Deca: Creşte numărul studenţilor străini care vor să studieze în România
Deca: Creşte numărul studenţilor străini care vor să studieze în România
Numărul studenţilor străini care vor să studieze în ţara noastră este în creştere, pe platforma "Study in Romania" ...
Dronele reprezintă cheia pentru a obţine avantaj în faţa Rusiei, afirmă şeful armatei ucrainene
Dronele reprezintă cheia pentru a obţine avantaj în faţa Rusiei, afirmă şeful armatei ucrainene
Dezvoltarea sistemelor de aeronave fără pilot, sau a dronelor, este cheia pentru a oferi Kievului un avantaj în faţa ...
Walter Baier: Opoziţia guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă, incorectă şi ineficientă
Walter Baier: Opoziţia guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă, incorectă şi ineficientă
Opoziţia guvernului Austriei faţă de extinderea spaţiului Schengen prin includerea României şi a Bulgariei este ruşinoasă, ...